Aksiller brakiyal pleksus bloğunda levobupivakain'e eklenen fentanil'in farklı dozlarının postoperatif analjezi üzerine etkileri
The effects of different doses of fentanyl added to levobupivacaine on postoperative analgesia at axillary brachial plexus blockade
  1. Tez No: 314495
  2. Yazar: NALAN DAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. A. GEYLAN IŞIK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Levobupivakain, Postoperatif analjezi, aksiller brakiyal pleksus bloğu, fentanil, Levobupivacaine, Postoperative analgesia, Axillary brachial plexus blockade, Fentanyl
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZETAmaç: Çalışmamızda ultrasonografi ile aksiller brakiyal pleksus bloğunda levobupivakaine eklenen fentanil'in farklı dozlarının, postoperatif analjezi üzerine etkilerini araştırmayı amaçladık.Gereç ve Yöntem: Fakültemiz Etik Kurul onayı ve olguların yazılı onayları alındıktan sonra, üst ekstremite cerrahisi uygulanacak ortopedi hastaları ve arteriyo-venöz fistül (A-V) açılacak üroloji hastaları çalışma kapsamına alınarak toplam 60 hastaya aksiller brakiyal pleksus bloğu uygulandı.Hastalar rastgele üç gruba ayrıldı. Grup I'de 40 ml volüm içinde % 0,5'lik levobupivakain kullanıldı. Grup II'de aynı doz ve volümdeki levobupivakaine 0,5 mcg/kg fentanil, Grup III'de ise 1 mcg/kg fentanil eklendi. Aksiller blok ultrasonografi eşliğinde uygulandı. Uygulama sonrası cerrahi başlama süresi, sedasyon ve analjezi düzeyleri Vizüel Analog Skala (VAS) ile değerlendirildi ve kaydedildi. Hemodinamik parametreler blok öncesi ve blok sonrası 5., 10., 15., 30., 45., 60., 90., 120. dakikalarda ölçümleri yapılarak kaydedildi. Operasyon esnasında ve postoperatif derlenme odasında hastalarda; bulantı, kusma, kaşıntı, solunum depresyonu gelişip gelişmediği izlendi. Bulantı ve kusması olan hastalarda 4 mg Ondansetron IV (intravenöz) yapılması planlandı. Hastaların ağrı başlama süreleri postoperatif ikinci gün ziyaret edildiklerinde sorularak öğrenildi ve kaydedildi. Veriler istatistiksel olarak tekrarlanmış ölçümlerde varyans analiziyle ve ki-kare testiyle değerlendirildi, p< 0.05 değerleri anlamlı kabul edildi.Bulgular: Grupların demografik verilerinde VKİ'nin (vücud kitle indeksi) ve yaşın; grup III'de diğer gruplara göre daha yüksek ve istatistiksel olarak önemli olduğu bulundu (p 0,05). Peroperatif ve postoperatif dönemde her üç grupta da hemodinamik parametreler, VAS ve sedasyon değerleri arasında istatistiksel olarak önemli bir fark saptanmadı (p > 0,05). Postoperatif sedasyon değerlendirmesinde hastalar genelde uyanık ve sakindi, klinik gözlemimizde II. ve III. gruptan bir hastada 15 dakika boyunca uykuya eğilim vardı. Hiçbir olguda solunum depresyonu ve ağrı gözlenmedi. I. grupta bir kişide (% 5), II. ve III. gruplarda iki kişide (% 10) bulantı kusma görüldü. II. grupta bir kişide, III. grupta ise üç kişide kaşıntı görüldü.Sonuç: Aksiller brakiyal pleksus bloklarında % 0,5 levobupivakaine eklenen 0,5 mcg/kg ve 1 mcg/kg fentanilin cerrahi başlama süresi, yan etkiler ve postoperatif analjezik gereksinimi ve zamanı açısından önemli bir fark oluşturmadığı kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTAim: In our study we aimed to research the effects of different doses of fentanyl added to levobupivacaine on postoperative analgesia at axillary brachial plexus blockade.Equipments and method: After the approval of faculty ethic committee and a writen informed consent taken from the patients, orthopedia patients who are going under upper extremity surgery and urology patients who are going under arteriovenous fistula surgery were taken in to the study and axillary brachial plexus blockade was applied to the totaly 60 patients. Patients randomly divided into three groups. To group I patients 0.5% levobupivacain in 40 ml volume was applied. 0.5 mcg/kg fentanyl in the group II, and 1mcg/kg fentanyl in the group III was added to the same doses and volumes of levobupivacain. Axillary blockade was applied by the router of USG. After the application of technique, surgery starting time, sedation and analgesia levels (VAS), preoperative, perioperative and postoperative hemodynamic parameters were recorded before the block and after the block at the 5, 10, 15, 30, 45, 60, 90, 120th minutes. The patients are observed during the operation and at the postoperative recovery room for the development of nausea and vomitting, itch, breathing depression and pain. We planned to give Ondansetron (4 mg) i.v. to the patients with nausea and vomitting. Postoperative second day we visited and asked the patients when their pain was started. At the 48th hour, pain starting time is asked and recorded. Datas were evaluated statistically by repeated measures analysis of varianceand chi square test, p0.05). During sedation evaluation of postoperative patients, they were generally awake and calm, during clinical observation, there was tendency to fall asleep in one patient from group II and III. Side effects such as nausea and vomitting, itch are observed, however, breathing depression and pain are not observed in any patients. Nausea and vomiting were observed in one individual in group I (5%), in two individuals in groups II. and III (10%). No itching was observed in group I, while itching was seen in one individual in group II and in three individuals in group III.Result: 40 ml 0.5% levobupivacaine was applied in axillary brachial plexus blocks in group I, while 0.5 mcg/kg fentanyl was added to group II and 1 mcg/kg fentanyl was added to group III and concluded that there is no difference in time to onset of surgery, side effects and postoperative analgesic requirement times.