Farklı konsantrasyonlardaki sodyum hipokloritin dentinin yüzey özellilerine ve mineral içeriğine etkisinin değerlendirilmesi
Effect of different concentrations of sodium hypochlorite on surface properties and mineral content of dentin
- Tez No: 314534
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET SERPER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: NaOCl, Dentin, Mikrosertlik, Alev Emisyon, NaOCl, Dentin, Microhardness, Flame Photometry, Calcium
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZETKaya, C. Farklı konsantrasyonlardaki sodyum hipokloritin dentinin yüzey özelliklerine ve mineral içeriğine etkisinin değerlendirilmesi. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Endodonti Programı Doktora Tezi, Ankara, 2012. Bu çalışmanın amacı; EDTA ile kombine olarak kullanılan farklı konsantrasyonlardaki NaOCl solüsyonlarının ve kontrol grubu olarak kullanılan distile suyun kök kanal dentin mikrosertliğine etkilerinin ve kök yüzeyine uygulandıklarında açığa çıkardıkları kalsiyum (Ca+2) miktarının alev emisyon spektrofotometrisi ile araştırılmasıdır. Mikrosertlik deneyinde, 25 adet tek köklü çekilmiş insan dişinin kronları mine-sement sınırından kesilerek uzaklaştırılmış ve kökler bukkolingual yönde uzunlamasına kesilerek her kökten iki adet model elde edilmiştir (n=50). Örnekler kök kanal dentin yüzeyi açıkta kalacak şekilde otopolimerize akrilik bloklar içine gömülmüştür. İrrigasyondan önce örneklerin referans mikrosertlik değerleri, Vicker's mikrosertlik test cihazıyla ölçülerek kaydedilmiştir. Daha sonra örnekler %5,25 veya %1,25 NaOCl ve %17 EDTA solüsyonu ile 2 dak süreyle temas ettirilmiştir. İrrigasyon sonrası mikrosertlik değerleri kaydedilmiştir. Distile su (kontrol grubu) dışındaki bütün gruplar kök kanal dentin mikrosertliğini istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde azaltmıştır (p %5,25 NaOCl + %17 EDTA + %5,25 NaOCl > %5,25 NaOCl,%1,25 NaOCl + %17 EDTA > %1,25 NaOCl + %17 EDTA + %1,25 NaOCl > %1,25 NaOCl.Buna göre NaOCl' yi takiben EDTA irrigasyonu kök kanal dentininden maksimum miktarda Ca+2 uzaklaştırmıştır. Distile su (kontrol grubu) irrigasyonundan sonra dentinden çıkan Ca +2 miktarı sıfır olarak ölçülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTKaya, C. Effect of different concentrations of sodium hypochlorite on surface properties and mineral content of dentin. Hacettepe University Institute of Health Sciences, Ph.D. Thesis in Endodontics, Ankara, 2012. The aims of this study are to evaluate the effect of different NaOCl concentrations with the adjunctive use of EDTA and distilled water as a control group on the microhardness of root canal dentin and to determine the extent of calcium (Ca+2) removal on root canal dentin. In microhardness study, twenty-five single rooted, human teeth were discarded at the cemento-enamel junction and the roots were bisected longitudinally to obtain root halves (n=50). The specimens were embedded in autopolymerizing acrylic resin, leaving the root canal dentin exposed. At the beginnig of the experiment, using a Vicker?s microhardness tester reference microhardness values were determined for specimens without any irrigation. Thereafter, the specimens were irrigated with %5,25 or %1,25 NaOCl and %17 EDTA for 2 min. Post-treatment microhardness values were determined as with initial ones. Except for distilled water (control group) all treatment regimes significantly decreased the microhardness of the root canal dentin (p %5,25 NaOCl + %17 EDTA + %5,25 NaOCl > %5,25 NaOCl,%1,25 NaOCl + %17 EDTA > %1,25 NaOCl + %17 EDTA + %1,25 NaOCl > %1,25 NaOCl.Accordingly, the root canal irrigation with NaOCl followed by EDTA resulted in maximum amount of Ca+2 removal from root canal dentin. Distilled water (control group) did not extract Ca+2 from root canal dentin.