Farklı boyutlardaki kitosanın irrigasyon solüsyonu olarak kullanıldığında kök kanal sisteminde bulunan enterococcus faecalis biyofilmi üzerine olan etkisinin değerlendirilmesi, in vitro çalışma
Evaluation of the effect of chitosan in different sizes as an irrigation solution on enterococcus faecalisbiofilm in the root canal system, in vitro study
  1. Tez No: 794663
  2. Yazar: BEKİR SARIHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH ÇAKICI
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: E.faecalis, irrigasyon, kitosan, nanopartikül, karbon noktalar, Chitosan, nanoparticle, carbondots, E. Faecalis, irrigation
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı farklı boyutlardaki kitosanın antibakteriyel etkinliğinin değerlendirilip karşılaştırılmasıdır. Gereç ve yöntem: Çalışmamızda elli adet üst santral diş kullanıldı. Dişlerden yüz yarım silindirik dentin örneği elde edildi. Dentin örneklerleri 4 gruba ayrıldı(n=22). Sekiz örnek pozitif kontrol grubu, 4 örnek negatif kontrol grubu olarak belirlendi. Çalışmamızda %0,2 lik kitosan, %0,2 lik kitosan nanopartikül, %0,2 lik kitosan karbon noktaları ve %2,5 lik sodyum hipoklorit test edilmiştir. Dentin örnekleri 2 hafta boyunca E. Faecalis ile kontamine edildi. Kontaminasyon işlemlerinin ardından dentin disklerine irrigasyon solüsyonları uygulanmıştır. İrrigasyon işlemlerinden sonra her gruptaki on iki dentin örneği plaka sayma yöntemiyle, on dentin örneği ise konfokal lazer taramalı elektron mikroskopisi yardımıyla değerlendirilmiştir. Bulgular: Bakteriyel eliminasyonu ölçen iki farklı metodun bazı sonuçları birbiriyle uyuşmasa da genel hatlarıyla hem plaka sayma yönteminde hem de konfokal lazer taramalı elektron mikroskopisinde irrigasyon solüsyonlarının hiçbiri %100 eliminasyon sağlayamamıştır. Kitosanın solüsyonlarının partikül boyutu küçüldükçe antibakteriyel etkinliğinin azaldığı her iki değerlendirme yöntemiyle de saptanmıştır. Her iki değerlendirme aracına göre de sodyum hipoklorit grubu diğer irrigasyon solüsyonlarına nazaran daha iyi antibakteriyel etki göstermiştir. Fakat bu fark kitosan grubu için anlamlı değildir. Sonuç: Çalışmamızın sonuçlarına göre sodyum hipoklorit en iyi antibakteriyel etkiyi göstermiştir. Kitosanın farklı boyutlarının değerlendirildiği çalışmamızda partikül boyutu küçüldükçe kitosanın etkinliğinin azaldığı görülmüştür. Farklı konsantrasyonlarda ve farklı sentez yöntemlerinde farklı sonuçlar alınabileceği unutulmamalıdır. Kitosanın partikül boyutu artarken ya da IV azalırken antibakteriyel etkisinin ne yönde değişeceğinin belirlenmesi için başka çalışmalar yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
EVALUATION OF THE EFFECT OF CHITOSAN IN DIFFERENT SIZES AS AN IRRIGATION SOLUTION ON ENTEROCOCCUS FAECALIS BIOFILM IN THE ROOT CANAL SYSTEM, IN VITRO STUDY Aim: The purpose of this study is to evaluate the antibacterial activity of different sizes of chitosan. Materials and Methods: In our study, fifty upper central teeth were used. A sample of one hundred and half cylindrical dentin was obtained from the teeth. Dentin samples were divided into 4 groups (n = 22). Eight sample positive control groups and four sample negative control groups were identified. In our study, %0.2 chitosan, %0.2 chitosan nanoparticle, %0.2 chitosan carbondots and %2.5 sodium hypochlorite were tested. Dentin samples with comtamined E.faecalis for two weeks. After the contamination processes, irrigation solutions were applied to the dentin discs. After irrigation procedures, twelve dentin samples in each group were evaluated by colony counting and ten dentin samples were evaluated by confocal laser scanning electron microscopy Results: Although some of the results of the two different methods of measuring bacterial elimination do not match, in general, neither the irrigation solution can achieve %100 elimination in both the colony counting method and the confocal laser scanning electron microscopy. As the particle size of chitosan decreases, its antibacterial activity decreases with both evaluation methods. According to both assessment tools, the sodium hypochlorite group showed better antibacterial effects than other irrigation solutions, but this difference was not significant for the chitosan group. Conclusion: According to the results of our study, sodium hypochlorite showed the best antibacterial effect. In our study, in which different sizes of chitosan were evaluated, it was observed that the effectiveness of chitosan decreased as the particle size decreased. It should be noted that different results may be obtained with different concentrations and different synthesis methods. VI Further studies should be conducted to determine how the antibacterial effect of chitosan will change as the particle size increases or decreases.