Edirne il merkezinde postpartum depresyon sıklığı ve etkileyen faktörler
Prevalence of postpartum depression and affecting factors in Edirne center
- Tez No: 314630
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERDAR ÖZTORA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Postpartum depresyon, risk faktörleri, Edinburgh Doğum Sonrası Depresyon Ölçeği, Postpartum depression, risk factors, Edinburgh Postpartum Depression Scale
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZETÇalışmanın amacı, Edirne il merkezinde postpartum depresyon sıklığını saptamak ve etkileyen faktörlerini belirlemektir. Kesitsel tipteki bu çalışma, Edirne il merkezindeki Aile Sağlığı Merkezlerinde, 1 Aralık 2011 ile 31 Ocak 2012 tarihleri arasında son trimesterdeki 111 gebeye yapılmıştır.Katılımcılara doğum öncesi sosyodemografik özelliklerini belirlemek amacıyla araştırmacılar tarafından hazırlanan bilgi formu ve Birinci Basamak İçin Beck Depresyon Ölçeği uygulanmıştır. Birinci Basamak İçin Beck Depresyon Ölçeği ile depresyon olasılığı saptanan kişiler çalışmadan çıkarılarak kalan 100 kişiye, postpartum depresyon riskini belirlemek için doğum sonrası 1. ay ve 2. ayda Edinburgh Doğum Sonrası Depresyon Ölçeği uygulanmıştır.Edinburgh Doğum Sonrası Depresyon Ölçeği kesme puanı 12 ve üstünde alındığında postpartum depresyon, doğum sonrası 1. ayda %14 ve 2. ayda da %17 olarak bulunmuştur. Dolayısıyla, doğum sonrası 2 ay içerisinde postpartum depresyon sıklığı 100 kişiden 24 farklı annede saptanmıştır.Çalışmamızda, Edinburgh Doğum Sonrası Depresyon Ölçeği'ne göre postpartum depresyon saptanma olasılığı, genç yaşta olan annelerde, eşi işsiz olanlarda, aylık geliri düşük olanlarda, bebeğinde sağlık sorunları olanlarda ve bebeğini emzirmeyenlerde istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur.Postpartum depresyon önemli bir toplum sağlığı sorunudur. Bundan dolayı bebek ve aile üzerindeki olumsuz etkilerinin önüne geçebilmek için, risk taşıyan annelerin birinci basamakta periyodik takiplerinin yapılmasının ve uygulaması pratik olan Edinburgh Doğum Sonrası Depresyon Ölçeği ile tarama yapılmasının yararlı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARYThe aim of this study is to determine frequency and affecting factors of postpartum depression in Edirne city center. This cross-sectional study is conducted among 111 pregnant women in third trimester between 01.12.2011 and 31.01.2012 in Family Health Centers in Edirne.The participants filled out the questionnaire on sociodemographic factors developed by the researchers along with the Beck Depression Inventory for Primary Care before the childbirth. Women with a probability of depression determined with the Beck Depression Inventory for Primary Care were excluded and remaining 100 participants were applied the Edinburgh Postpartum Depression Scale in 1st and 2nd month after childbirth.With a cutoff score of 12 and higher, the frequency of postpartum depression was 14% in the first month and 17% in the second month of delivery. Thus 24 different mothers out of 100 were determined to have postpartum depression in the first two months of childbirth.In our study the probability of detecting postpartum depression with Edinburgh Postpartum Depression Scale is significantly higher among younger mothers, mothers with unemployed husbands, mothers with lower income, mothers with a health problem of the child and mothers who do not breastfeed.Postpartum depression is an important community problem. Thus, to prevent the negative effects on the baby and the mother, it is useful to monitor the risky mothers in primary care and screen them with the practical Edinburgh Postpartum Depression Scale.