Opere subaraknoid kanamalı hastalarda prognozu etkileyen faktörler
Factors affecting outcome on patients with operated aneurysmal subarachnoid haemorrhage
- Tez No: 314634
- Danışmanlar: PROF. DR. SEBAHATTİN ÇOBANOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Subaraknoid kanama, ölüm oranı, prognoz, Subarachnoid hemorrhage, mortality, prognosis
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu çalışmanın amacı, toplumumuzdaki anevrizmatik subaraknoid kanama nedeni ile opere edilen olgulardaki risk faktörlerini belirlemek ve bu risk faktörlerinin sakatlık ve ölüm oranları üzerine etkisini araştırmaktır.Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Kliniği'nde 1 Ocak 2006 ? 31 Aralık 2010 tarihleri arasında anevrizmatik subaraknoid kanama nedeniyle opere edilmiş, 131 olgu geriye dönük olarak değerlendirildi. Olguların dosyalarından, ayrıntılı anamnez ve nörolojik muayene bulguları, laboratuar tetkik sonuçları, görüntüleme yöntemlerine ait bulgular, yaş, cinsiyet, tansiyon hastalığı öyküsü, Diabetes Mellitus öyküsü, sigara - alkol kullanım öyküsü, giriş Glasgow koma ölçeği değeri, kanama günü, operasyona kadar geçen süre, operasyon sırasındaki kanama miktarı, operasyon süresi, geçici klip kullanma süresi, anevrizma lokalizasyonu, anevrizma sayısı, kanamanın ventrikülle olan ilişkisi, postoperatif Glasgow koma ölçeği değeri ve yoğun bakım ihtiyacı olup almadığı, postoperatif komplikasyonlar (vazospazm, iskemi, hidrosefali, enfeksiyon, epileptik nöbet, elektrolit bozukluğu), sakatlık ve ölüm oranı değerleri elde edildi ve istatistiksel olarak değerlendirildi.Olguların 55'i kadın (% 42) , 76'sı erkekti (% 58) ve yaş ortalaması 53,8 yıldı. Opere edilen anevrizmatik SAK'lı olgularda sonucu etkileyen bazı nedenler; yaş, operasyona alınma sırasındaki ve sonrasındaki bilinç düzeyi seviyesi ve SAK miktarı önlenemez karakterde olup, önlenebilir nedenlerden olarak görülen: vazospazm, infeksiyon, hiperglisemi ve hipernatremi için alınacak önlemler, bu olgularda ölüm oranını azaltacaktır.
Özet (Çeviri)
The objective of this study is to determine risk factors on patients with operated subarachnoid hemorrhage in our society and investigate their impact on morbidity and mortality rates,Data collected from 131 patients who had surgery between 1 January 2006 - 31 December 2010, because of spontaneous subarachnoid hemorrhage, at Trakya University School of Medicine Department of Neurosurgery, were retrospectively evaluated. Examining patient files; detailed history and neurological examination, laboratory tests, imaging modalities, age, gender, hypertension, diabetes, smoking and alcohol use, Glasgow coma score at admission, date of bleeding, the time from bleeding to surgery, the amount of bleeding during surgery, the duration of temporary clip use, aneurysm location, number of aneurysms, existance of blood in the ventricles, the need for postoperative intensive care unit, postoperative Glasgow coma scores, postoperative complications (vasospasm, ischemia, hydrocephalus, infection , epileptic seizures, electrolyte disturbances), morbidity and mortality values were recorded and analysed statistically.Amongst the patients, 55 were women (42 %), 76 were men (58 %). The average age was 53,8 years. The average length of stay at hospital was 24 days. Patients were operated in sixth (average 5,8 days) day after bleeding. Mean operative time was 3,84 hours and the average amount of bleeding during surgery was 334,7 cc. The mean postoperative Glasgow coma score was 12,1. In 48 % of patients postoperative intensive care unit was necessary for controlled awakening.For patients with operated spontaneous subarachnoid hemorrhage; risk factors effecting the outcome such as age, consiousness level before and after surgery and the amount of subarachnoid hemorrhage are unpreventable; although precautions for vasospasm, infection, hyperglisemia and hypernatremia which are preventable; will reduce mortality in these cases.