İnfrarenal abdominal aort anevrizmasında anevrizma kesesinin morfovolümetrik özelliklerinin evar risk prediksiyonu ve takibindeki sonuçlara etkisi
The effect of morphovolumetric characteristics of the aneurysm sac on risk prediction and outcomes in the follow-up of infrarenal abdominal aortic aneurysm treated with evar
- Tez No: 955292
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKKI ZAFER İŞCAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: EVAR, Abdominal Aort Anevrizması, Endoleak, Anevrizma Çapı, Anevrizma Volümü, Trombüs Volümü, Sekonder Girişim
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Amaç: Elektif endovasküler aort onarımı (EVAR) yapılan İnfrarenal abdominal aort anevrizma hastalarında preoperatif morfovolümetrik analizlerin, postoperatif klinik ve uzun dönem sonuçlar üzerindeki etkisini inceleyerek, tedavi strateji seçimi ve hasta bazında takip prosedürlerini kişiselleştirebilmektir. Gereç ve Yöntem: Ocak 2016- Nisan 2024 arasında Türkiye Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Ankara Bilkent Şehir Hastanesi'nde elektif EVAR uygulanan, preoperatif ve postoperatif Bilgisayarlı Tomografik Anjiografisi olan ve en az bir yıllık postoperatif takip verileri olan 383 hasta değerlendirmeye alınmıştır. Bulgular: Volüm ve çap regresyonu arasındaki ilişkiyi inceleyen çok değişkenli doğrusal regresyon analizinde, volümde %10'luk değişimin ortalama 4 mm çap değişimine karşılık geldiği hesaplandı (R²=0,72; p133 mm (p59 mm değeri anlamlı eşik olarak belirlenmiştir (p164 cm³ (p89 cm³ değeri anlamlı kesim noktası olarak tespit edilmiştir (p=0,006). Tip 1A endoleak için yaş (p = 0,021),boyun uzunluğu (p=0.001), konik boyun yapısı (p55° (p < 0,001-5,7x), boyun kalsifikasyonu (p < 0,001-21,3x), boyunda trombüs varlığı (p = 0,010-4,2x), intraoperatif Tip 1 A gözlenen ve girişim yapılan hastalar (p = 0,002)) risk faktörleri olarak saptanmıştır.Tip 1B endoleak için periferik damar hastalığı (p = 0,004), preoperatif anevrizma uzunluğu >133 mm (p = 0,001), iliak arter anevrizması (p = 0,001) risk faktörleri olarak saptanmıştır. Tip 2 endoleak ASA + klopidogrel tedavisi (p < 0,001 – 9.2x). İMA çapı >3 mm (p < 0,001 – 17.5x), Dört ve üzeri patent lomber arter sayısı (p = 0,001), TR/AO oranı (p=0.01 - 0,96x), Posterior Trombüs lokalizasyonu (p < 0,001 – 2.9x) risk faktörleri olarak saptanmıştır. Tip 3 endoleak gelişen hastalarda anevrizma uzunluğu >139 mm (p < 0,001), trombüs volümü >118 cm³ (p = 0,002), TR/AO oranı >%52 (p < 0,001), anevrizma çapı >62 mm (p = 0,001) ve anevrizma volümü >208 cm³ (p = 0,004) olarak anlamlı bulunmuştur. İliak tourtiyasitesi (p < 0,001) ve iliak arter anevrizması varlığı (p < 0,001) ile de anlamlı ilişki saptanmıştır. 54 hastaya (%14,1) sekonder girişim uygulanmıştır. Girişimlerin ortalama uygulanma süresi 21,7 ± 10 aydır. Sekonder girişim gelişimiyle anlamlı ilişkili preoperatif değişkenler; anevrizma uzunluğu >132 mm (AUC = 0,721; p < 0,001), anevrizma çapı >64 mm (AUC = 0,622; p = 0,004), anevrizma volümü >189 cm³ (AUC = 0,641; p = 0,001), trombüs volümü >106 cm³ (AUC = 0,646; p = 0,002) ve TR/AO oranı >%51 (AUC = 0,684; p < 0,001) olarak belirlenmiştir. Sonuç: Çalışmamızda volümetrik ölçümlerin, hem preoperatif hem de postoperatif dönemde sekonder girişim gereksinimi ve endoleak gelişimi açısından verileri daha erken ve hassas sağladığı gözlenmiştir. Çalışmamızın ana sonuçlarından biri, volüm ve çap ölçümlerinin avantajları ve kısıtlılıkları birlikte değerlendirildiğinde, çap ölçümünün ilk basamak ve hızlı tarama amacıyla; volüm analizinin ise klinik şüphe durumlarında, özellikle stabil keselerde daha hassas ve erken komplikasyon öngörmesi nedeniyle sınırda vakalarda tamamlayıcı bir yöntem olarak kullanılmasının daha uygun olacağıdır. EVAR sonrası ilk yıl çapta küçülme gösteren hastaların uzun dönem takibinde komplikasyon oranları oldukça düşük bulunmuş, bu hastaların hiçbirinde ARM izlenmemiş ve bu sonuç istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Anevrizma preoperatif morfovolumetrik parametrelerinin, girişim öncesi tedavi strateji seçimine ve EVAR sonrası hasta takibinde yol gösterici olduğu ve bu nedenle her hasta için bağımsız izlem protokollerinin oluşturulmasında dikkate alınmasının uygun olduğu düşüncesindeyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: To investigate the impact of preoperative morphovolumetric analyses on postoperative clinical and long-term outcomes in patients undergoing elective endovascular aortic repair (EVAR) for infrarenal abdominal aortic aneurysms, with the aim of personalizing treatment strategies and follow-up protocols on a patientspecific basis. Materials and Methods: Between January 2016 and April 2024, a total of 383 patients who underwent elective EVAR at Türkiye Yüksek İhtisas Training and Research Hospital and Ankara Bilkent City Hospital were included in the study. All patients had available preoperative and postoperative computed tomographic angiography (CTA) and a minimum of one year of postoperative follow-up data. Results: In the multivariate linear regression analysis examining the relationship between volume and diameter regression, a 10% change in aneurysm volume corresponded to an average change of 4 mm in diameter (R² = 0,72; p 133 mm (p 59 mm (p 164 cm³ (p 89 cm³ (p = 0,006) were identified as significant thresholds. For type Ia endoleak, the following were identified as risk factors: age 10 (p = 0,021), short neck length (p = 0,001), conical neck morphology (p 55° (p 133 mm (p = 0,001), and presence of iliac artery aneurysm (p = 0,001). For type II endoleak, the following were found to be significant: treatment with ASA + clopidogrel (p 3 mm (p 139 mm (p 118 cm³ (p = 0,002), TR/AO ratio >52% (p 62 mm (p = 0,001), and aneurysm volume >208 cm³ (p = 0,004).