Abdominal aort anevrizmalarında endovasküler tedavi sonrası anevrizma kesesinin ve trombüs yükünün erken dönemde radyolojik olarak değişiminin incelenmesi
  1. Tez No: 990944
  2. Yazar: MÜCAHİT YASİN GÜCTEKİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAŞAR BİRKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Aort anevrizmaları, Aort-abdominal, Aortic aneurysm, Aorta-abdominal
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Abdominal aort anevrizması (AAA) sıklıkla aort duvarının farklı nedenlerle zayıflaması sonucu kan basıncının duvarda bir genişleme meydana getirmesiyle oluşur. Bu hastalığın tanısında, takibinde ve tedavisinde dikkat edilen protokoller genelde iki boyutlu ölçümler olan çap ölçümlerine dayandırılır. Bizim çalışmamızda üç boyutlu bir yapı olan aortun düzensiz morfolojik yapı ve seyrinin iki boyutlu ölçümlerin güvenilirliğini azaltabileceği düşünülerek çap-hacim ölçümleri değişimi arasındaki korelasyonun incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği'nde Ocak 2012 ve Ağustos 2021 tarihleri arasında gerçekleştirilmiş 488 adet EVAR operasyonu geçiren hasta incelendi. Bu hastaların tamamının ameliyat öncesi ve sonrası kontrastlı bilgisayarlı tomografi görüntüleri hastanemiz PACS sisteminde sorgulandı. Doksan sekiz adet hastanın hem ameliyat öncesi hem de ameliyat sonrası kontrastlı tomografileri olduğu tespit edilerek çalışmaya dâhil edildi. Hastaların tamamı geriye dönük taranarak hastane otomasyon sisteminde ve klinik arşivinde bilgilerine ulaşıldı. Hastaların cinsiyet, yaş, hipertansiyon, hiperlipidemi, koroner arter hastalığı, perifer arter hastalığı, sigara kullanımı, diyabet, postop kullandığı ilaçlar gibi özellikleri ve ek hastalıkları da tespit edildi. Tüm hastaların preop ve postop kontrastlı tomografi görüntüleri uzman radyolog tarafından incelenerek anevrizma keselerinin en geniş yerinin çapları ölçüldü. Sonrasında hastane otomasyon sistemiyle entegre bir yazılım kullanılarak hastaların abdominal aort hacimleri sol renal arter çıkımı ve iliyak bifurkasyon arası segmenti kapsayacak şekilde ölçüldü. Hastaların EVAR sonrası çap değişimleri ve hacim değişimleri arasındaki korelasyon başta olmak üzere diğer parametrelerle olan ilişkisi incelendi. Bulgular: Hastaların EVAR sonrası anevrizma kese çaplarında ortanca 12 ay sonra %6,7 oranında küçülme saptandı (p<0.001). Anevrizma hacimlerinde ise %1,4 oranında bir regresyon tespit edildi. Kese çapı ile anevrizma hacmi arasında (r=0.736, p<0.001) anlamlı korelasyon tespit edildi. Hastalığın yaş, cinsiyet ve ek hastalıkları gibi etiyolojik etmenlerin varlığının işlemin başarısında yani kese boyutlarındaki regresyonda anlamlı bir değişikliğe sebep olmadığı tespit edildi. Özellikle yeniden girişim gerektiren endoleaklerin anevrizma kese hacminde %20.1'lik bir ekspansiyona sebep olduğu (p=0.029) görüldü. Sonuç: Aort anevrizmasında hacim ölçümü hem uzman radyolog ihtiyacı gerektirmekte, hem üçüncü parti bir yazılım kulanılmakta, hem de ciddi bir zaman harcanmaktadır. Daha hızlı ve pratik olan çap ölçümleri bu sebeple daha yaygındır, fakat ciddi morfolojik düzensizlikler barındıran aortlarda ölçüm güvenilirliği şüphesi taşımaktadır. Çalışmamızda üç boyutlu aortu değerlendirirken daha hassas olan hacim ölçümlerinin çap ölçümleri ile korele olduğu bulunmuştur. Bu sebeple çap ölçümleri takiplerde kullanılmaya devam edilebilir. Bunun haricinde endoleak lerin kese boyutlarındaki değişimde kilit faktör olduğu izlenmiş olup işlem başarısı açısından kese boyutunda regresyonu görmek için postop takibin iyi yapılması ve ihtiyaç halinde müdahale edilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Abdominal aortic aneurysm (AAA) often occurs when the aortic wall weakens for several reasons, resulting in an enlargement of the wall due to blood pressure. Protocols considered in the diagnosis, follow-up and treatment of this disease are generally based on diameter measurements, which are two-dimensional. Considering that the irregular morphological structures and course of the aorta, which is a three-dimensional structure, may reduce the reliability of two-dimensional measurements. It is aimed to examine the correlation between the change in diameter-volume measurements. Material and Method: 488 EVAR operations were performed between January 2012 and August 2021 at Marmara University Pendik Training and Research Hospital Cardiovascular Surgery Clinic. The pre- and postoperative contrast-enhanced computed tomography images of all these patients were analysed in the PACS system of our hospital. Ninety-eight patients were included in the study after it was determined that they had both preoperative and postoperative contrast-enhanced tomography. All of the patients were scanned retrospectively and their records were obtained from the hospital automation system and the clinic archive. Characteristics such as gender, age, HT, HL, CAH, PAH, smoking, DM, postoperative medications and additional diseases of the patients were also determined. Preoperative and postoperative contrast-enhanced tomography images of all patients were examined by a specialist radiologist and the diameters of the widest part of the aneurysm sacs were measured. Then, using a software integrated with the hospital automation system, the volumes of the patients' abdominal aortas, including the segment between left renal artery outlet and the the iliac bifurcation, were measured. The parameters, especially the correlation between diameter changes and volume changes after EVAR were compared. Results: After EVAR, aneurysm sac diameters of the patients decreased by 6.7% after a median of 12 months (p<0.001). A regression of 1.4% was detected in aneurysm volumes. A significant correlation was found between sac diameter and aneurysm volume (r=0.736, p<0.001). It was determined that the presence of age, gender and other etiological factors did not cause a significant change in the success of the procedure, which is the regression in sac sizes. It was observed that especially endoleaks requiring re-intervention caused a 20.1% expansion in the aneurysm sac volume (p=0.029). Conclusion: Volume measurement in aortic aneurysms requires a specialist radiologist, a third-party software and a significant amount of time. Diameter measurements, which are faster and more practical, are therefore more common, but measurement reliability is questionable in aortas with severe morphological irregularities. In our study, it was found that the volume measurements which are more sensitive were correlated with the diameter measurements when evaluating the three-dimensional aorta. For this reason, diameter measurements can be used safely in follow-ups. Apart from this, it has been observed that endoleaks are the key factor in the change of sac sizes and postoperative follow-ups should be done properly.