Kriz yönetimi ve örgütsel değişim arasındaki ilişkiler
Relation between the crisis management and organisational change
- Tez No: 314763
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİT KESKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Değişim, Örgütsel Değişim, Kriz, Kriz Yönetimi, Change, Organisational Change, Crisis, Crisis Management
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Strateji Bilimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Küreselleşen dünya ekonomisinde karşılaşılan krizler ve günümüzde her alanda yaşanan hızlı değişim, beraberinde en doğru ve en etkin çözümlerin bulunarak uygulanmasını zorunlu hale getirmiştir. Özellikle kriz dönemlerinde sosyal, kültürel, ekonomik ve teknolojik hayatta meydana gelen değişimlere karşı doğru ve etkin çözümler uygulaması gereken örgütlerin, varlıklarını devam ettirebilmeleri ve yaşamlarını başarılı bir şekilde sürdürebilmeleri krizlere ve değişimlere ayak uydurabilmelerine bağlıdır. Çünkü örgütlerin uygulama noktasında başarıya ulaşması yaşanan krizlerden alınan derslere ve başarılı bir örgütsel değişime bağlıdır.Bu kapsamda araştırmamızda temel olarak, kriz/kriz yönetimi ile örgütsel değişim arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Araştırmanın verilerine ve sonuçlarına bakıldığında kriz yönetimi ve örgütsel değişim arasında çok yönlü bir ilişkinin var olduğu, bu ilişki içerisinde hatalardan öğrenme ve öğrenmeye bağlılık ölçeğini öğrenme olarak ele alındığında, öğrenme ve sistematik yaklaşım arasında pozitif ve anlamlı bir ilişkinin var olduğu görülmektedir. Ayrıca araştırmamızın diğer sonuçlarına bakıldığında kriz yönetimi ve örgütsel değişim arasında başarılı bir ilişki kurmak ve istenilen sonuçlara ulaşmak isteyen orta ve üst düzey yöneticilerin, krizlere hazırlıklı olma ve gelecekteki muhtemel krizlere hazırlıklı olma boyutları ile insan davranışları ve yapısal değişim arasındaki ilişkiye daha fazla dikkat ederek ve hassasiyetle üzerinde durması gerektiği, öğrenmeye bağlılık, krize hazırlıklı olma ve hatalardan öğrenerek başarısızlığa neden olan düşünce ve eylemlerin tekrarlanmaması ile değişimi daha aktif bir şekilde gerçekleştirebileceği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The crises faced in the globalising world economy and the rapid change being experienced nowadays bring along the necessity of finding and applying the most relevant and effective solutions. In order for organisations, who should apply the relevant and effective solutions against the changes that would arise, especially in crisis periods, in social, cultural, economic and technological lives, to continue their existence and maintain their lives in a successful way depends on their adaptation into the changes. In that for organisations to succeed at the point of application depends on the lessons taken during the crisis times and on a successful organisational change.In this scope, basıcally in our researches, the relation between the crisis / crisis management and organisational change has been studied. As far as the results of the study are concerned, it is obviously seen that there is a versatile relation between the crisis management and organisational change; and that when the scale of learning commitment is taken as learning, it is seen that there exists a positive and significant relation between learning and systematic approach. Also when the other results of our study is considered it is concluded that mid and higher ranked executives, who want to establish a relationship between crisis management and organisational change and to win through the desired results, would be able to realise the change more actively by means of being ready for crisis, and the possible ones in future, considering even better the relation between human behaviours and structural change and that learning commitment, being ready for crisis and not repeating the thoughts and actions which resulted in failure by learning from the mistakes.