Yozgat ili Boğazlıyan ilçesinin tarihi sosyo-kültürel ve ekonomik yapısı
The historical, socio-cultural and economic structure of Boğazlıyan, the district of Yozgat
  1. Tez No: 314774
  2. Yazar: MÜKREMİN AÇIKGÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. REMZİ KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Demografi, Halk Bilimi (Folklor), Geography, Demography, Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: Boğazlıyan, Sosyal ve Kültürel Yapı, Boğazlıyan, Social and Cultural Structure
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 325
Özet
Bu araştırma ile Yozgat ili Boğazlıyan İlçesi'nin tarihi, sosyo-kültürel ve ekonomik yapısı ortaya konulmaya çalışılmıştır. Esas konuya geçmeden önce araştırma hakkında kısaca metodolojik bilgiler verilmiştir. Okuyucunun araştırmayı daha iyi anlayabilmesi için metodolojik bilgilerden sonra asıl konu işlenmiştir.Üç bölümden oluşan araştırmanın birinci bölümünde Boğazlıyan İlçesi'nin tarihi ile ilgili olarak kronolojiye dayalı bilgilendirmeler yapılmıştır. Coğrafi özellikleri ile ilgili olarak da; jeolojik yapısı, yer şekilleri, iklimi, bitki örtüsü, akarsuları ve barajları hakkında bilgi verilmiştir.İkinci bölümde ise; Boğazlıyan İlçesi'nin sosyal yapısı; nüfus, idari yapı, kasabalar ve köyler, eğitim, sağlık, ibadet yerleri, spor, medya ve ulaşım açısından değerlendirilmiştir. Ayrıca tarihi ve turistik yerler, türbeler, Boğazlıyanlı ünlü simalar, Boğazlıyanlı şehitler bu bölümde ele alınmıştır. Bölüm içerisinde ilçenin ekonomik yapısı ile ilgili olarak tarım, hayvancılık, sanayi ve ticaret gibi konulara yer verilmiştir.Üçüncü bölümde ise Boğazlıyan'ın kültürel özellikleri; örf, adet ve gelenekler, sünnet, düğün, bayramlaşma, cenaze, asker uğurlaması, köy odaları gibi kültürel değerler ile yöresel lezzetler, mani, ninni, türkü, ağıt, beddua, şiir ve diğer kültür öğelerine değinilmiştir.Çalışmanın sonuç bölümünde ise eserin genel bir değerlendirmesi yapılmış araştırma esnasında dikkat çeken eksiklikler tespit edilerek çözüm önerileri teklif edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to show the historical, socio-cultural and economic structure of Boğazlıyan, the district of Yozgat. Before coming on to the main subject, a brief methodological information about the study is given. After these information, the main subject is handled so that the reader can comprehend the issue.There are three parts in the research. In the First Part, the reader is informed about the historical structure of Boğazlıyan in a chronological order. With regard to the geographical features, information about its geological structure, landforms, climate, flora, streams and dams are portrayed.In the Second Part, the social structure of Boğazlıyan district is evaluated in terms of its population, administrative structure, towns and villages, education, health care, places of worship, sports, media and transportation. In addition, historical and touristic places, tombs, notable people and martyrs who are from Boğazlıyan are discussed in this section. Within this part, in relation to the economic structure of the district, issues such as agriculture, animal husbandry, industry and trade take place.In the Third Part, cultural features of Boğazlıyan such as customs and traditions, circumcision feast, weddings, greetings on occasions, funerals, national service, village rooms, local, dishes, mania, lullaby, folk songs, laments, curses, poems and other cultural elements are mentioned.In the conclusion part of the study, an overall assessment of the work is done and solutions are proposed for the striking problems identified during the research.