Aksaray, Belisırma Köyü, Karagedik Kilise
Aksaray, Belisırma Village, Karagedik Church
- Tez No: 314941
- Danışmanlar: PROF. DR. M. SACİT PEKAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Karagedik Church, Saint Hermolaos, Saint Georgios, Cappadocia, Cross in Square Plan Type, Ihlara Valley, Belisırma Village
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 268
Özet
Karagedik Kilise Kappadokia Bölgesi'nde, Aksaray'ın 42 km. güneydoğusunda, Güzelyurt (Gelveri) ilçesinin 11 km. batısında, Ihlara Vadisi sınırları içinde yer alan Belisırma Köyü'ndedir.Araştırmamızın amacı, günümüzde yıkılmaya yüz tutmuş Karagedik Kilise'yi, plan özellikleri ve duvar resimleri açısından belgelemek, incelemek ve yapının sorunlarını ortaya koymaktır.Yapının plan tipi ve mimari özellikleri, Kappadokia Bölgesi ve bölge dışındaki benzer yapılarla karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiş, böylece yapının dönem içerisindeki yeri ve özelliği belirlenmeye çalışılmıştır.Karagedik Kilise'de daha önce ayrıntılı bir şekilde rölöve çalışması yapılmadığından, yapının planı, kesitleri, cephe ve duvar resimlerinin çizimleri yapılmış, günümüzdeki durumu fotoğraflarla belgelenmiş ve kilisenin yapı malzemesinin laboratuar analizleri yapılmıştır. Restitüsyon önerileri, 20. yüzyılda yapılan araştırmalar ve günümüze gelebilen benzer örneklerin yardımıyla yapılmıştır.Anahtar SözcüklerKaragedik Kilise, Aziz Hermolaos, Aziz Georgios, Kappadokia, Kapalı Yunan Haçı Plan Tipi, Ihlara Vadisi, Belisırma Köyü.
Özet (Çeviri)
Karagedik Church is placed in Belisırma Village, in Cappadocia Region, 42 km southeast of Aksaray, 11 km west of Güzelyurt (Gelveri) town, and within the boundaries of Ihlara Valley.The aim of this research is to document and analyze Karagedik Church, which is about to fall down today, in terms of plan features and wall paintings and to reveal the problems of the construction.The plan type and architectural features of the construction have been studied by comparing it with the similar buildings both within and outside the Cappadocia region. Therefore, the significance and the role of the construction in its period have been identified.Since there is no previous detailed building survey study of Karagedik Church, the building plan, its sections, faces and the wall paintings have been drawn; the present condition of the building has been documented through photographs; moreover, the laboratory analyses of the church construction material have been conducted. The restitution proposals have been presented via the research conducted in 20th century and the similar surviving buildings.