Psikolojik dayanıklılık düzeyleri farklı üniversite öğrencilerinin temas engellerinin incelenmesi
The contact disturbances among university students with varying levels of resilience
  1. Tez No: 314942
  2. Yazar: GAMZE ÜLKER TÜMLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİLÜFER VOLTAN ACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Gestalt Terapisi, Temas, Temas Engelleri, Psikolojik Dayanıklılık, Gestalt Therapy, Contact, Contact Disturbances, Resilience
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Bu araştırmada düşük ve yüksek psikolojik dayanıklılık düzeylerine sahip üniversite öğrencilerinin temas engelleri cinsiyet, aile tipi, algılanan anne tutumu ve baba tutumu değişkenleri açısından incelenmiştir. Araştırma, 2010-2011 eğitim öğretim yılında Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Fen Edebiyat Fakültesi ve Orman Fakültesi olmak üzere üç fakülteden 2. ve 3. sınıfta öğrenim gören 955 öğrenci ile gerçekleşmiştir.Öğrencilerin psikolojik dayanıklılık düzeyleri, Connor ve Davidson (2003) tarafından geliştirilen ve Karaırmak (2009) tarafından Türkçeye uyarlanan ?Connor ve Davidson Psikolojik Sağlamlık Ölçeği? ile; temas engelleri ise, Mutlu-Tagay (2010) tarafından geliştirilen ?Gestalt Temas Engelleri Ölçeği? ile belirlenmiştir. Bağımsız değişkenler hakkında bilgi edinmek için ise araştırmacı tarafından hazırlanan ?Kişisel Bilgi Formu? kullanılmıştır.Araştırmanın alt problemlerinin sınanmasında çift yönlü varyans analizi kullanılarak temel ve ortak etki saptanmıştır. Gruplar arası farklılaşma olduğu durumlarda bu farklılaşmanın hangi gruplardan kaynaklandığını belirlemek için post hoc Scheffé testi kullanılmıştır. Araştırmada hata payının üst sınırı .05 olarak kabul edilmiştir.Araştırma bulgularına göre cinsiyet- psikolojik dayanıklılık, aile tipi- psikolojik dayanıklılık, algılanan anne tutumu- psikolojik dayanıklılık ve algılanan baba tutumu- psikolojik dayanıklılık etkileşimleri temas, tam temas, bağımlı temas ve temas sonrası düzeyleri üzerinde ortak etki göstermemişlerdir.Bulgulara göre bağımsız değişkenlerin temas, tam temas, bağımlı temas ve temas sonrası düzeyler üzerindeki temel etkileri ise aşağıdaki gibi özetlenebilir:1. Psikolojik dayanıklılık düzeyleri farklı üniversite öğrencilerinin temas düzeyleri, aile tipine göre değişirken; cinsiyet, psikolojik dayanıklılık, algılanan anne tutumu ve algılanan baba tutumuna göre değişmemektedir.2. Psikolojik dayanıklılık düzeyleri farklı üniversite öğrencilerinin tam temas düzeyleri cinsiyet, psikolojik dayanıklılık ve algılanan baba tutumuna göre değişirken; aile tipi, algılanan anne tutumuna göre değişmemektedir.3. Psikolojik dayanıklılık düzeyleri farklı üniversite öğrencilerinin bağımlı temas düzeyleri psikolojik dayanıklılık düzeylerine göre değişirken; cinsiyet, aile tipi, algılanan anne tutumu, algılanan baba tutumuna göre değişmemektedir4. Psikolojik dayanıklılık düzeyleri farklı üniversite öğrencilerinin temas sonrası düzeyleri psikolojik dayanıklılık düzeyine göre değişirken; cinsiyet, aile tipi, algılanan anne tutumu ve algılanan baba tutumuna göre değişmemektedir.Araştırmanın bulguları tartışılıp yorumlanarak, ilerde yapılabilecek araştırmalara yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the contact disturbances of the university students who have high and low levels of resilience were investigated according to gender, family type, perceived maternal attitude and paternal attitudes. Participants of the study were 955 2nd, 3rd, and 4th year students attending to Faculties of Education Arts and Science and Faculty of Foresty at Kastamonu University during the 2010-2011 academic year.The resilience levels of the students were measured by the ?Connor and Davidson Resilience Scale? developed by Connor and Davidson (2003) and adopted to Turkish by Karaırmak (2009). Contact disturbances were measured by ?Gestalt Contact Disturbances Scale? developed by Mutlu-Tagay (2010). A ?Personal Information Form? was used to obtain information on independent variables.Using a two-way analysis of variance in examining the sub-problems of the study, a main and a interaction effect was found. Sheffe?s test was used as the follow up procedure to test the sourse(s) of group differences. A significance of .05 was used in this study.Results showed no interactions between gender and resilience; between family type and resilience; perceived maternal attitude and resilience; perceived paternal attitude and resilience on the levels of contact, full contact, dependent contact and final contact.The main effects of the independent variables on the contact, full contact, dependent contact and final contact levels can be summarized as follows:1. While university students? contact levels differed according to family type, but did not differ according to gender, resilience or perceived attitudes of maternal and paternal attitudes.2. Whereas the university students? full contact levels differed according to gender, resilience and perceived attitude of paternal attitudes; they did not differ according to family type or the perceived maternal attitude.3. While university students? dependent contact levels differed according to resilience levels, they did not differ according to gender, family type and perceived attitudes of maternal and paternal attitudes.4. Students? final contact levels differed according to resilience levels, but they did not differ according to gender, family type and perceived maternal and paternal attitudes.Results, limitations of the study and recommendation for future research were discussed.