Promoting critical thinking skills in the first year reading and writing course through argumentative writing in ELT teacher education programme at Hacettepe University
Eleştirel düşünme becerilerinin Hacettepe Üniversitesi İngiliz dili eğitimi programı 1. sınıf okuma ve yazma dersinde tartışmacı anlatım yoluyla desteklenmesi
  1. Tez No: 314997
  2. Yazar: FATMA BAHÇE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARDA ARIKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eleştirel Düşünme, Eleştirel Yazma, Uslama, Analiz, Sentez, Critical Thinking, Critical Writing, Reasoning, Analysis, Synthesis
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
Bu çalışmanın amacı, Hacettepe Universitesi İngiliz Dili Eğitimi bölümünde eğitim görmek te olan 1. sınıf öğrencilerinin eleştirel düşünme düzeylerini ve eleştirel düşünce alt becerilerindeki eksikliklerini tespit ederek bu alanları geliştirmeyi amaç edinen etkinlikler sunmaktır. Söz konusu çalışmaya temel teskil eden test, Cornell Critical Thinking Test Level Z, Hacettepe Üniversitesi İngiliz Dili Egitimi bölümünde 2007-2008 akademik yılı bahar döneminde 96 öğrenci üzerinde uygulanmıştır. Test sonuçlarının analizi SPSS for Windows 15.0 kullanarak yapılmıstır. Test maddelerinin güvenirliği Cronbach Alpha analiz yöntemi uygulanarak gösterilmistir. Testin geçerliğine ilişkin ise uzman görüşlerine başvurulmustur. Verilerin cinsiyet ve eleştirel düşünce ilişkisini ortaya koymak amacıyla yapılan analizde ise bağımsız t-test kullanılmıştır.Analiz sonuçlarına göre öğretmen adaylarının güçsüz oldukları saptanan üç elestirel düşünce alt becerisini (tümevarım, anlama, varsayım geliştirme) geliştirmeyi amaçlayan örnek aktiviteler geliştirilmistir. Aktivitelerin uygulanıp sonuçlarının değerlendirilmesi tez kapsamında olmadığından bu amaçla ek calışma yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to diagnose weak areas of the teacher trainees studying at English Language Teaching Department at Hacettepe University in critical thinking and to enhance critical thinking in these areas by presenting classroom activities and tasks that serve to improve these skills. Activities designed employ argumentative writing as a tool to develop critical thinking skills. To identify the weaknesses the Cornell Critical Thinking Test, Level Z, was conducted to 96 learners in the spring semester in 2007-2008 academic year. The statistical analysis of the test results was finalized using SPSS for Windows 15.0. The reliability of the test was proved through Cronbach?s Alpha analysis figures. The validity of the test was confirmed by the experts having taught the participants of the test. Independent-samples t-test was used in the analysis made so as to find out the relationship between gender and critical thinking.According to the results of the analyses, activities were created to improve the three critical thinking subskills where the teacher trainees need further support and practice. However, activities were not conducted in classroom environment as it is not in the scope of this study. Therefore, further research is needed to conduct and evaluate the efficacy of the acitivities suggested in this thesis.