36-72 aylık Türk ve yabancı çocukların ebeveyn ve öğretmenlerinin resimli çocuk kitabı seçme ölçütlerinin incelenmesi
Analysis of children's picture books selection criteria of parents and teachers of 36-72 months old Turkish and foreign children
  1. Tez No: 315008
  2. Yazar: AYÇA KALAYCIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜBECCEL GÖNEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi Eğitim, Resimli Çocuk Kitabı, Yabancı Çocuk, Türk Çocuk, Preschool Education, Children?s Picture Book, Foreign Children, Turkish Children
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Bu araştırmanın amacı 36-72 aylık Türk ve Yabancı çocukların ebeveyn ve öğretmenlerinin resimli çocuk kitabı seçme ölçütlerini ortaya çıkartmaktadır. Bu araştırmanın örneklemini, 2011-2012 eğitim-öğretim yılında Ankara İl'indeki Türk ve Yabancı çocukların ebeveyn ve öğretmenleri oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Türk ve Yabancı çocukların ebeveyn ve öğretmenleri için Türkçe ve İngilizce olmak üzere iki ayrı dilde hazırlanmış anketler kullanılmıştır.Elde edilen veriler SPSS 15 programında analiz edilmiştir. Verilerin analizinde yüzde frekans istatistikleri ve ki kare testi kullanılmıştır. . Araştırmaya 122'si Türk çocukların ebeveyni ve 42'si Yabancı çocukların ebeveyni olmak üzere toplam 164 ebeveyn; 23'ü Yabancı çocukların öğretmeni ve 39'u Türk çocukların öğretmeni olmak üzere toplam 62 öğretmen üzerinde çalışma yürütülmüştür. Araştırmanın sonucunda Yabancı çocukların ebeveyn ve öğretmenlerinin, Türk çocukların ebeveyn ve öğretmenlerine göre resimli çocuk kitabı seçerken, bu kitapları ve işlevlerini daha iyi bildiği görülmüştür
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to find out book selection criteria of the parents and teachers of Turkish and foreign children. The sample of this research consists of parents and teachers of foreign and Turkish children in Ankara during the 2011-2012 school year.English and Turkish questionnaires and surveys are used to collect data from the parents and teachers of foreign and Turkish children.The data was processed in SPSS 15 software. Percent and frequency statistics, and chi square tests are used in analyzing the data. The results of this research showed that parents and teachers of foreign children are more knowledgable in books and their functions, while selecting them, then the parents and teachers of Turkish children. The study was conducted by 122 Turkish parents and 42 foreigner parents in the study with a total of 164 parents; and there were totally 62 teacher who were 39 Turkish children's and 23 foreigner children's teacher. As a result of the study, parents and teachers of foreign children, have more knowledge about functions of books while choosing illustrated children book than Turkish parents and teachers.