1967'den 2000'lere değişen İslamcı kadın kimliği: Cemiyetin kurtarılmasından bireysel yaşam kaygılarına doğru
From 1967 to 2000s changing in Islamist women?s identity: From the rescue of the community towards individual life concerns
- Tez No: 315047
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BERRİN KOYUNCU LORASDAĞI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Siyasal Bilimler, Religion, Political Science
- Anahtar Kelimeler: İlk nesil İslamcı kadınlar”, ikinci nesil İslamcı kadınlar”, cemiyet, tebliğ, bireysellik, The first generation of Islamist women”, the second generation of Islamist women”, community, proclamation, individuality
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu tez, 1967'den itibaren tanımlanmaya başlanan İslamcı kadın kimliğinin 2000'li yılların ilk yarısına kadar ?dışarı çıkış? amacı, örtünmenin anlamı ve geleneksel kadın-erkek rollerine bakış temaları etrafında nasıl bir değişime uğradığını İslamcı kadın yazarların kendi düşünce yazıları üzerinden incelemeyi amaçlamaktadır.?İlk nesil İslamcı kadınlar? için ahlâki buhran içinde olduğu öne sürülen cemiyetin kurtarılması yegane amaç olarak belirlenmiş ve ?dışarı çıkış? da bu amaç doğrultusunda meşruiyet kazanmıştır. Kadın-yeni nesil-cemiyet şeklinde birbirine bağlı bulunan üçlü yapının en önemli öğesinin kadın olduğu dolayısıyla öncelikle kadına ulaşmak gerektiği üzerinde durulmuştur. 1960'lı yıllarda başlayan ?İslamileştirme Projesi?ne uygun olarak kadın aktörler, ?İslam kadını? gibi yaşamaya çağrıldıkları gibi kendi kurtuluşlarının ardından diğer kadınları da uyarma ve bilgilendirme amacı taşıyan ?tebliğ? görevine de davet edilmişlerdir.1990'ların sonuna doğru ortaya çıkan ?ikinci nesil İslamcı kadınlar? ise ?cemiyet?, ?tebliğ?, ?dava? ve ?hidayet? gibi temalardan büyük ölçüde uzaklaşmıştır. Düşünce yazılarına daha bireysel vurgulu başlıklar yansımaya başlamıştır. ?Dışarı çıkış?, dini ve kutsal amaçlardan ziyade eğitim sürecine dahil olma ve çalışma yaşamına katılma gibi gerekçelerle savunulmuştur. Örtünme, hangi amaçla olursa olsun ?dışarı çıkış?ın mutlak şartı olarak kabul edilmekle birlikte 1970'lerde taşıdığı sembolik anlamı yitirmiştir. Geleneksel kadın-erkek rolleri, İslamiyet'in orijinal kaynaklarına dönük okuma yoluyla araştırılmış ve kendilerine sunulan roller ve görevler eleştirel bir sorgulama ile ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to investigate the identity of Islamist women, which has been started to be defined since 1967, to the first half of the 2000s how to change around the purpose of the ?come out?, the meaning of covering and the views of themes of the traditonal female-male roles on Islamist women writers? opinion articles.For ?the first generation of Islamist women? the rescue of the society that was proposed to be in a moral crisis was designated as the only purpose and ?come out? gained legitimacy based on this purpose. Woman was seen as the most important part of interdependent tripartite structure of the ?woman-new generation-community?, therefore it was important to reach woman. Woman actors in accordance with the ?Islamization Project? that started in the 1960s, were invited to live as ?Muslim woman? and also were invited to the duty of proclamation to inform and warn other women.?The second generation of Islamist women? that emerged in the late 1990s, however, have moved away form the themes of ?community?, ?proclamation?, ?cause? and ?salvation?. Their articles reflect more individually oriented topics. ?Come out? is defended on the grounds of participating in education and work rather than religious and sacred purposes. Covering, despite being the sine qua non of ?come out?, has lost its symbolic meaning. Traditonal female-male roles have been investigated through readings of the Islam?s original sources and women?s roles-duties have been questioned critically.