Kan glikoz ve HbA1c değerlerinin avuç içi nem ve vücut parametreleri kullanılarak radyal temelli yapay sinir ağları ile tahmin edilmesi
Determination of glucose and HbA1c values in blood from palm perspiration by using radial basis function
  1. Tez No: 315186
  2. Yazar: CEMİL SELÇUK SAĞIROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAMDİ MELİH SARAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabet, Glikoz, HbA1c, Avuç içi Terleme, Terleme Oranı, Radyal Temelli Yapay Sinir Ağları, Diabetes, Glucose, HbA1c, Palm Perspiration, Sweating Rate, Radial Basis Function
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmada, avuç içi terlemesinden insan kanındaki Glikoz ve HbA1c değerlerinin Radyal Temelli Yapay Sinir Ağları kullanılarak tahmin edilmesi hedeflenmiştir. Diyabet, insandaki terleme miktarını değiştiren bir metabolizma hastalığıdır. İnsanda sadece ayak altı ve avuç içi ter bezleri hem kandaki kimyasallar hem de sinir sistemi tarafından kontrol edilmektedir. Bu nedenle, çalışmada avuç içi terleme değişimlerinden elde edilen parametreler kullanılmıştır. Bu parametrelere ek olarak da cinsiyet, yaş, kilo, boy, boy-kilo endeksi, büyük tansiyon, küçük tansiyon, nabız, ortam sıcaklığı, ortam nemi de giriş parametreleri olarak kullanılmıştır.Deneklerden alınan veriler, hastane biyokimya laboratuar test sonuçlarında açlık kan glikoz ve HbA1c parametreleri teşhis değerlerine göre gruplandırılmıştır. Bu şekilde, açlık kan glikoz değerleri 76,9-467 mg/dl, 76,9-270 mg/dl, 76,9-200 mg/dl, 76,9-150 mg/dl olarak dört gruba ayrılmıştır. 13 giriş kullanılarak radyal temelli yapay sinir ağları ile yapılan eğitim sonucunda sırasıyla %65,34, %70,51, %78,13, %83,32 doğruluk; 8 giriş kullanılarak radyal temelli yapay sinir ağları ile yapılan eğitim sonucunda sırasıyla %52,35, %69,27, %76,06, %82,91 doğruluk elde edilmiştir. Bu şekilde, HbA1c değerleri % 5,47-12,95, % 5,47-10, %5,47-7,5 olarak üç gruba ayrılmıştır. 13 giriş kullanılarak radyal temelli yapay sinir ağları ile yapılan eğitim sonucunda sırasıyla %80,93, %82,24, %92,63 doğruluk; 8 giriş kullanılarak radyal temelli yapay sinir ağları ile yapılan eğitim sonucunda sırasıyla %77,89, %84,08, %92,60, doğruluk elde edilmiştir.Bu çalışma, 109E234 kodlu TÜBİTAK Projesi (Diyabetli Hastalarda ve Sağlıklı Kişilerde Avuç İçi Terlemesinden Kan Glikoz ve HbA1c Değerlerinin Belirlenmesi) kapsamında gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, people's blood glucose and HbA1c values are aimed to be determination of palm perspiration by using Radial Basis Function. Some changes about metabolizm alter the amount of perspiration in humans. Diabetes is also among the diseases which alter the amount of perspiration. In humans, only the perspiration glands which are beneath the feet and in the palms are controlled both by the nervous system and chemicals in blood as well. Therefore, the attributes that are obtained from the changes in the palm perspiration are used in this study. In addition to this attributes, parameters such as sex, age, weight, lenght, body mass index, blood pressure, pulse,atmosphere temperature and moisture were used as input variables.The data from subjects are grouped according to parameters of fasting blood glucose and HbA1c diagnostic values of laboratory test results. In this way, fasting blood glucose obatined four sets as 76,9-467 mg/dl, 76,9-300 mg/dl, 76,9-200 mg/dl, 76,9-150 mg/dl and studied at using 13 inputs, the results are %65,34, %70,51, %78,13, %83,32 respectively; studied at using 13 inputs, the results are %52,35, %69,27, %76,06, %82,91respectively. In this way, HbA1c obatined three sets as % 5,47-12,95, % 5,47-10, %5,47-7,5 and studied at using 13 inputs, the results are %80,93, %82,24, %92,63 respectively; studied at using 13 inputs, the results are %77,89, %84,08, %92,60 respectively.The study has been conducted in the scope of TUBITAK Project, No: 109E234: (Determination Of Glucose And Hba1c Values In Blood From Palm Perspiration By Using Radial Basis Function ).