Mısır şurubu ve trans yağ ilave edilen yemle beslenen ratlarda lipit profilleri ile hemoglobin A1C (HbA1c), alkalen fosfataz (ALP), aspartat aminotransferaz (AST), süperoksit dismutaz (SOD) değerlerinin belirlenmesi
Determination of hemoglobin A1C (HbA1c), alkaline phosphatase (ALP), aspartate aminotransferase (AST), superoxide dismutase (SOD) values with lipit profiles in rats feed with corn syrup and trans oil additional forage
- Tez No: 519806
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET NİZAMLIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Trans yağ, mısır şurubu, lipit profili, HbA1c, Trans fat, corn syrub, lipit profile, HbA1c
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Sunulan çalışmada, mısır şurubu ve trans yağların gıdalarla beraber alınmasıyla organizmada oluşturduğu bazı biyokimyasal değerlerdeki değişimlerin gözlemlenmesi amaçlandı. Çalışmada, toplam 24 adet Wistar Albino erkek rat kullanıldı. Araştırma SÜDAM ünitesinde yürütüldü. Ratlar 4 eşit gruba ayrıldı. 1. grup kontrol, 2. 3. ve 4. gruplar ise çalışma grubu olarak oluşturuldu. 1. gruba standart rat yemi ve su, 2. gruba pamuk yağı ilave edilmiş yem ve su, 3. gruba trans yağ ilave edilmiş yem ve su, 4. grup ise trans yağ ilave edilmiş yem ile mısır şurubu eklenmiş su verilerek ad libitum beslenme gerçekleştirildi. Çalışma gruplarından anestezi altında 0. günde supraorbital yöntemle ve 60. günde intrakardiyak yöntemle kan alımı gerçekleştirildi. Ratlardan alınan kan örneklerinden glikoz, HbA1c, trigliserit, kolesterol, HDL, LDL, AST, ALT, ALP, SOD ve GGTanalizleri yapıldı. İstatistiksel analizler için SPSS programı kullanıldı. Sunulan çalışmada trans yağların, trigliserit konsantrasyonunu arttırdığı, HDL konsantrasyonunu azalttığı, bazı karaciğer enzim değerlerinde değişmelere neden olduğu görülmüştür. Trigliserit ve HDL analizlerinde istatistiksel açıdan anlamlı sonuçlar elde edilmiştir (p˂0.05). LDL, AST ve HbA1c analizlerinde ise istatistiksel açıdan anlamlı sonuçlar elde edilememiştir (p˃0.05). Bu çalışma S.Ü BAP Koordinatörlüğü tarafından desteklenmiştir (Proje No: 17202047).
Özet (Çeviri)
In the present study, ıt was aimed to observe the changes in some biochemical values in the organism by taking together with food of corn syrup and trans fat. A total of 24 Wistar Albino male rats were used. Rats were divided into 4 equal groups. The research was conducted in the SUDAM unit. Rats were formed as control of 1st group; 2nd, 3rd and 4th study groups. 1st group was fed with standard rat diet and water, 2nd group was added cotton oil to the diet and water, 3rd group forage was added oil trans fat and standart water, 4rd group forage was added trans fat and corn syrup was added in water. Ad libitum feeding was performed. Blood was taken by supraorbital method at 0th day and by intracardiac method at 60th day under anesthesia. It was performed analyzes of glucose, HbA1c, triglyceride, cholesterol, HDL, LDL, AST, ALT, ALP, SOD and GGT. The SPSS program was used for the statistical analyzes. In the present study, trans fats increased triglyceride concentration, decreased HDL concentration and caused changes in some liver enzyme values. Triglyceride and HDL analysis showed statistically significant results (p˂0.05). The results of LDL, AST and HbA1c analysis revealed no statistically significant results (p˃0.05). This study was supported by S.U BAP Coordinator (Project Number: 17202047).