Kent mekânının biçimlenmesinde imar mevzuatının etkisi, Başıbüyük kentsel dönüşüm alanı örneği
The effects of zoning regulations on forming of a town place, Başibüyük sample for urban area
- Tez No: 315196
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL GÜNUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Mimarlık, Law, Architecture
- Anahtar Kelimeler: İmar, İmar Mevzuatı, İmar Planı, Tasarım, Mimari Tasarım, Mimarlık, Sanat, Başıbüyük, Kentsel Dönüşüm, Zoning, Zoning Regulations, Zoning Plan, Design, Architecture Design, Architecture, Art, Başıbüyük, Urban Transformation
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 301
Özet
Bu çalışma Yüksek Lisans Tezi olarak ?Kent Mekânının Biçimlenmesinde İmar Mevzuatının Etkisi, Başıbüyük Kentsel Dönüşüm Alanı Örneği? başlığı ile T. C. Maltepe Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Mimarlık Ana Bilim Dalında yapılmıştır.Bu tez çalışmasının amacı: İmar mevzuatının kent mekânının biçimlenmesindeki yerini ve konumunu tartışmak ve imar mevzuatının kent mekânının biçimlenmesinde en önemli etmenlerden biri olduğunu ortaya koymaktır.İmar mevzuatı; kamunun kentsel fizikî yapı olan ?kent mekânının biçimlenmesini? doğrudan yönlendirmek, düzenlemek ve denetlemek üzere koyduğu yasal düzenlemeler ve sınırlamalardır. Kamu tarafından geliştirilen birçok mevzuat çeşitli şekillerde kentsel gelişmeyi etkiler niteliktedir. Bu düzenlemelerin bir kısmı doğrudan kentsel gelişmeyi biçimlendirmek amacın taşımayıp etkileri dolaylıdır.Tez iki temel kısımdan oluşmaktadır. Kent Mekânının Biçimlenmesinde İmar Mevzuatının Etkisi ve Başıbüyük Kentsel Dönüşüm Alanı Örneği.Tezin ikinci ve üçüncü bölümü tezin birinci kısmını, dördüncü bölümü de ikinci kısmını oluşturmaktadır.Tezin birinci bölümünü oluşturan girişinde; tezin amacı, kapsamı, yöntemler ve tanımlar yer almıştır.İmar mevzuatı kavramı, Cumhuriyet öncesi ve Cumhuriyet sonrası imar mevzuatları ve gelişmeleri tezin ikinci bölümündedir,Kent mekânının biçimlenmesi, Cumhuriyet öncesi kent mekânının biçimlenmesinde imar mevzuatının etkisi ve Cumhuriyet sonrası kent mekânının biçimlenmesinde imar mevzuatının etkisi tezin üçüncü bölümünde irdelenmiştir.Tezin dördüncü bölümü Başıbüyük Kentsel Dönüşüm Alanı projesini içermektedir.Bu tez 2011 yılında hazırlanmıştır. 280 sayfadır.
Özet (Çeviri)
Thıs work has prepared at T.C. Maltepe University, Science Institute, Main Branch of Architecture with topic ?The Effects Of Zoning Regulations On Forming Of a Town Place, Başıbüyük Sample For Urban Area?, which is a master thesis.The aim of this thesis is discussing the place and position of zoning regulation on forming of a town place and showing that the most topic on forming of a town place is zoning regulations.Zoning regulations are legal orders and limitations for directly diverting, correcting and controlling the forming of a town place which is an urban physical stage at public. Most regulations are not effecting the development of urban directly, their effects are indirectly.This thesis based on two main parts. Effect of zoning regulations on forming of a town place and Başıbüyük sample for urban transformation area.The first and entrance part covers the aim of thesis, concepts, methods and definition.Second and third parts cover first section and fourth part cover second section.The concept of zoning regulations before republic and after republic zoning regulations and developments are at the second part.Forming of a town place, zoning regulations effect on before republic and zoning regulations effect on after republic are discussed at third part.The fourth part of thesis covers Başıbüyük sample for urban transformation area.The thesis has prepared at 2011 with 280 pages.