İmmunssuprese hastalarda latent mycobacterium tuberculosis infeksiyonu tanısında quantiferon testi ve tüberkülin deri testinin özgüllük ve duyarlılığının değerlendirilmesi
Evaluation of senitivity and specifity of quantiferon test and tuberculin skin test in diagnosis of mycobacterium tuberculosis innefction in immuncompromised patients
- Tez No: 315473
- Danışmanlar: PROF. DR. TEKİN KARSLIGİL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Kontrol grubu, İmmunsuprese hasta, Latent tüberküloz infeksiyonu, TDT, Quantiferon TB-Gold in tube, Control group, Immuncompromised patients, Latent tuberculosis, TCT, Quantiferon ?TB Gold
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Tüberküloz infeksiyonunun laboratuvar tanısında, mikroskopik boyama yöntemleri ve bakteri kültürü gibi klasik yöntemlerin yanısıra serolojik ve moleküler tanı yöntemlerinden de faydalanılmaktadır. Antijen veya antikor tespitine dayanan serolojik testlerin yanında interferon gama üretiminin ölçülmesi, son yıllarda önemli tetkikler arasına girmeye başlamıştır. İn vivo deri testlerinden TDT'ye alternatif olarak early secretory antijen target (ESAT-6) (erken salınan tüberküloz antijeni) ve culture filtrate protein (CFP-10) (koloni oluşturan protein) gibi antijenler interferon gama indüksiyonu amacıyla kullanılmıştır. Çalışmada Mycobacterium tuberculosis tanısında kullanılan TDT ve Quantiferon yöntemlerinin duyarlılıkları ve özgüllükleri karşılaştırıldı. Çeşitli kliniklerden immunsupresif tedavi alan hastalar ve sağlıklı kontrol grubu latent tüberküloz infeksiyonu araştırılmak üzere değerlendirmeye alındı. Hasta ve kontrol grubuna Quantiferon testi (Quantiferon ?TB Gold In Tube, Cellestis Limited Australya) ve TDT çalışıldı, akciğer grafileri değerlendirildi. . Hasta grubunda Kappa değeri 0.345, p=0.002 saptandı. Kontrol grubunda ise Kappa=0.256 (p=0,040) bulundu. Quantiferon TB-Gold in tube testi için: Sensivite: 24.14 (Güven aralığı 13.87-37.17), spesifite: 53.97 (Güven aralığı 40,94-66,61). TDT için: Sensivite 49.23 (Güven aralığı 36,60-61,93), spesifite: 61,54 (Güven aralığı 48,64-73,35)Quantiferon yöntemi özellikle klinik bulgu vermeyen latent tüberküloz infeksiyonunun araştırılmasında kullanılan uygun bir yöntem olarak kabul edilmektedir. Halen rutinde kullanılan TDT `ye bir alternatif olabilir.
Özet (Çeviri)
Besides classical diagnostic methods such as microscopic staining and bacterial culture, serological and molecular methods are being utilized in the diagnosis of tuberculosis. Along with the serological methods which depend on antigen and antibody detection, measurement of interferon gamma production has been important in last years. Antigens such as early secretory antigen (ESAT-6) and culture filtrate protein (CFP-10) are used to induce interferone gamma as an alternative to tuberculin skin test (TCT). This study aimed the determination of Mycobacterium tuberculosis infection in immuncompromised patients and in control group by Quantiferon and TCT methods. A futher aim was to compare their specificity and sensivity. In this study latent tuberculosis was investigated in immuncompromised patients from various clinics and in control group. Interferon gamma was detected and TCT was applied to both groups. Pulmoner radiographies of patients and control groups? were investigated. Quantiferon test was performed by a commercial kit (QuantiFERON-TB gold IT Cellestis Limited, Australia ). In immuncompromised group kappa value was 0.345, p=0.002. In control group kappa was 0.256, p=0.040. For Quantiferon TB-Gold in tube test, sensivity was 24.14% (Confidence interval: 13.87-37.17) and specificity was 53.97% (Confidence interval: 40.94-66.61). For TDT, sensivity was 49.23% (Confidence interval: 36.60-61.93) and specificity was 61.54% (Confidence interval: 48.64-73.35).Quantiferon?TB Gold test is an effective method especially in determination of latent tuberculosis infection. It may be an alternative to TCT that is utilized currently in routine.