Pediatrik hematoloji-onkoloji kliniği hastalarında immunblot yöntemi ile epstein-barr virus serolojisi araştırılması
Investigation of epstein-barr virus serology by immunblot method in pediatric hematology-oncology clinic patients
- Tez No: 384386
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ AĞAÇFİDAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Epstein-Barr Virus, İmmunblot, seroloji, Latent infeksiyon, Epstein-Barr Virus, Immunblot, Serology, Latent infection
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
Bu çalışmada EBV enfeksiyonlarının moleküler tanısında laboratuvarımızda rutin kullanılan, EBV DNA test sonuçlarının doğrulama testi olarak görülen immünblot testi ile serolojik profilin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı laboratuvarlarına Pediatrik Hematoloji-Onkoloji Kliniği'nden gönderilen EBV-DNA pozitif olarak saptanmış 50 hasta örneği, kontrol grubu olarak EBV-DNA negatif saptanmış 45 hasta örneği kullanılmıştır. Kitlerde bulunan IgM ve IgG sınıfından VCA gp125, VCA p19, EBNA-1, p22 ve EA-D antijenlerine karşı oluşan antikorların durumu araştırılmıştır. İmmünsüprese hasta grubunda % 84 geçirilmiş infeksiyon, % 10 akut infeksiyon, % 6 reaktivasyon, kontrol grubunda % 8.8 seronegatiflik, % 91.1 geçirilmiş enfeksiyon saptanmıştır. Buna göre; EBV enfeksiyonlarında reaktivasyonun saptanması için immünblot yönteminin tek başına yetersiz kalacağını, immünblot testinin immünsüprese hasta grubunda moleküler testlere alternatif değil yorumlanmasında yardımcı olarak kullanılabileceğini, maliyet açısından değerlendirildiğinde bu tip hastalarda immünblot yönteminin tek başına enfeksiyonu saptamada yetersiz olduğundan avantaj sağlamayacağını, moleküler yöntemlerle çalışılan hastalara ait olan plazma örneklerinin sayılarının artırılmasını ve klinik seyri takip edilerek irdelenmesi gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
In this study, our aim was to evaluate the serological profile of EBV infection by using immunoblot (IB) test method, which is considered as a corfirmatory test of EBV-DNA test that is used in our laboratory routinely for molecular diagnosis. For this purpose, samples of 50 EBV-DNA positive patient as immunosuppressed group and 45 EBV-DNA negative patients, as a control group, were sent from the Pediatric Hematology-Oncology Clinic to Istanbul University Department of Medical Microbiology Laboratory. The behaviors of the IgM and IgG antibodies against VCAgp 125 ,VCA gp19, EBNA-1, p22, EA-D antigens were investigated. As a result, past infection 84%, acute infection 10%, reactivation 6% were detected in immunsuppressed patients. Seronegative 8.8%, past infection 91.1% were detected in immunosuppressed patients. According to this; solely IB method is insufficient in order to determine the reactivation of EBV infection. IB test method may be helpful in the interpretation of PCR results rather than being an alternative method, since IB method is not sufficient for detection of the infection in these patients, it does not provide advantageous interms of cost, amount of the plasma samples of patient that are studied by molecular methods should be increased and should be discussed by following their clinical status.