Farklı insan meme kanseri hücrelerinde ellajik asitin sitotoksik etkisi
Cytotoxicity effects of ellagic acid on different human breast cancer cells
- Tez No: 315507
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE MEHTAP KUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Kanser, Ellajik asit, MTT, TEM, Floresan Mikroskop, Cancer, Ellagic acid, MTT, TEM, Fluorescence Microscopy
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyofizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmada Ellajik asitin insan meme kanseri hücre serileri olan SKBR-3 ve MDA-MB-231 hücreleri üzerindeki sitotoksik etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla, ellajik asitin 10 farklı dozu (5µM, 10µM, 20µM, 30µM, 40µM, 50µM, 100µM, 150µM, 200µM, 250µM ) 72 ve 96 saat süreyle hücrelere uygulanmıştır. Kullanılan MTT sitotoksisite testi sonuçlarına göre, uygulanan doza ve zamana bağlı olarak kontrole göre canlı hücre sayısında istatistiksel açıdan anlamlı bir azalma, ölü hücre sayısında ise anlamlı bir artış gözlenmiştir.Geçirimli Elektron Mikroskobu (TEM) ve Floresan Mikroskobunda morfolojik kriterleri incelenen hücrelere MTT sitotoksisite testi sonucu bulunan EC 50 değeri uygulandı. 72 ve 96 saat süreyle ellajik asit uygulanması sonucu hücreler de hacim kaybı, nükleer kondensasyon, apoptotoik cisim oluşumları belirlendi.Ellajik asitin SKBR-3 ve MDA-MB-231 hücreleri üzerinde doza ve zamana bağlı etkisi araştırılıp, karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak, ellajik asitin hücreler üzerinde doza ve zamana bağlı olarak sitotoksik etki gösterdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the SKBR-3 and MDA-MB-231 which are human breast cancer cell lines were investigated on the cytotoxic effect of ellagic acid. For this purpose, 10 different dose ellagic acid (5?M, 10?M, 20?M, 30?M, 40?M, 50?M, 100?M, 150 um, 200?M, 250?M) is applied to cells for 72 and 96 hours.According to the results of the MTT cytotoxicity tests, the number of living cells is decreased, the number of dead cells is increased by depend on time and dose.After microscopy analysis via transmission electron microscope (TEM) and fluorescence microscope performed, half maximal effective concentration (EC50) was determined for the cells being tested with MTT cytotoxicity assay. Upon ellagic acid addition to cells at 72h and 96h after, the experiment resulted with loss in cell volume, nucleus condensation and apoptotic body formation.Effect of ellagic acid on SKBR-3 and MDA-MB-231 cells was investigated compared with respect to dosage concentration of ellagic acid and time. As a result, ellagic acid had cytotoxic effects on cells by time and dose dependend manner.