Bazı ranunculus çeşitlerinin morfolojik ve fenolojik özelliklerinin araştırılması
Phenological some properties and morphological investigation of varieties ranunculus
- Tez No: 315696
- Danışmanlar: PROF. DR. M. ERCAN ÖZZAMBAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Ranunculus, Kalite ve Verim, Düğün Çiçeği, Şakayık, Morfolojik ve Fenolojik Özellikler, Ranunculus asiaticus L, Quality and Efficiency, Morphological and Phenological Features
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu araştırma bazı Ranunculus çeşitlerinin morfolojik ve fenolojik özelliklerini belirlemek amacıyla 2011-2012 yılları arasında yürütülmüştür.Araştırmada bitkisel materyal olarak Biancheri firmasının Ranunculus asiaticus L. cv. ?Bianco 28/99?, ?Clementine 50/98?, ?Giallo 3/6?, ?Rosa 52/08? ve ?Ciclamino 25/00? çeşitleri kullanılmıştır. Yetiştirme ortamı olarak Antalya Altınova bölgesinde killi-tınlı bünyeli tipik Akdeniz toprağı olan Terra rossa karakterli toprak bulunan seralar kullanılmıştır. Yumrular 19 Eylül 2011 tarihinde 60cm enindeki tahtalara dikim aralığı 15-20cm olacak şekilde dikimleri yapılmıştır.Dikim öncesi soğuk hava deposundaki sürme oranı ve dikim sonrasında bitki gelişimi ile ilgili bitki eni-boyu, çiçek verimi, kalite kriterleri olarak çiçek boyu-çapı, çiçek sap kalınlığı, uzunluğu ve ağırlığı gibi kriterler ele alınmıştır.Kalite kriteri olarak incelediğimiz çiçek boyu, çiçek çapı, çiçek sap kalınlığı, çiçek sapı uzunluğu ve çiçek ağırlığı ile ilgili sonuçlar çeşitler arasında fark olduğu göstermektedir. Çeşitler ve yumru orijinleri (kullanılmış, yeni) arasındaki fark toplam verimde önemli bulunmuştur. ?Clementine 50/98? çeşidi verim olarak en yüksek değerlere sahip olmuştur. Çeşitler arasındaki erkencilik üretimi etkileyecek derecede önemli çıkmamıştır. Ancak ?Giallo 3/6? çeşidi erkenci olarak nitelendirilebilir. Aynı şekilde ?Rosa 52/08? ve ?Ciclomino 25/00? çeşitleri habitus olarak diğer çeşitlere daha büyük habitusa sahiptir.
Özet (Çeviri)
This research was carried out in 2011-2012 in order to determine morphological and phenological characteristics of some varieties of Ranunculus.In research Biancheri company?s products Ranunculus asiaticus L. cv.“Bianco 28/99”,“Clementine 50/98”,“Giallo 3/6”,“Rosa 52/08”and“Ciclamino 25/00”have been used as plant material . The greenhouses containing clay-loam soil which is typical of Mediterranean terra rosa soil character used as a growing medium in Antalya Altınova. Tuber roots were planted in soil beds with a width of 60cm so that spacing was 15-20cm on September 19, 2011 .Rate of pre-planting germination in cold store and related to plant growth after planting, plant width-length, cut flower yield, as quality criteria flower length-diameter, flower stem thickness, length and weight of such criteria as discussed.Examined as a criterion of quality flower length, flower diameter, flower stem thickness, flower stem length and flower weight related results show that the difference between varieties. The difference between varieties and origins of tuber roots (used, new) was significant for total yield.“Clementine 50/98”variety had the highest values in productivity. Earliness between varieties did not significant enough to affect the production. However, the“Giallo 3/6”variety can be described as early than others. In the same way, as compared to others“Rosa 52/08”and“Ciclomino 25/00”types have higher values in habitus.