Hışıltılı bebeklerde lipoksin A4 ve anneksin A1 düzeyleri
The level of lipoxin A4 and annexin A1 in wheezy infants
  1. Tez No: 315757
  2. Yazar: HATİCE EKE GÜNGÖR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FULTA TAHAN
  4. Tez Türü: Tıpta Yan Dal Uzmanlık
  5. Konular: Allerji ve İmmünoloji, Allergy and Immunology
  6. Anahtar Kelimeler: Anneksin A1, Astım, Hışıltılı bebek, Lipoksin A4, Annexin A1, asthma, infant with wheezing, lipoxin A1
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Hışıltı, bebeklerde ve erken çocukluk döneminde çözümü zor bir sağlık problemidir. Tekrarlayan hışıltı öyküsü olanlarda astım tanısı ön plandadır. Astım kronik inflamatuar bir hastalıktır. Lipoksin A4 ve Anneksin A1 gibi antiinflamatuar mediyatörlerin astımla ilişkisi bildirilmiştir. Ancak hışıltılı bebeklerde bu durum belirsizdir. Bu çalışmada hışıltılı bebeklerde Lipoksin A4 ve Anneksin A1 düzeylerinin tespit edilmesi amaçlandı.Materyal ve metod: Yaşları 6 ile 36 ay arasında değişen 87 hasta çalışmaya alındı. Hastaların demografik, klinik ve laboratuvar özellikleri, konulan klinik tanı ve varsa uygulanan tedaviler kaydedildi. Hastalar öncelikle hışıltısı olanlar (n=59) ve sağlıklı kontroller (n=28) olarak 2 gruba ayrıldı. Hışıltılı bebekler klinik özellikleri ve aile öykülerine göre APİ pozitif olanlar persistan hışıltılı grup (n=30), APİ negatif olanlar geçici hışıltılı grup (n=29) olmak üzere 2 gruba ayrıldı. Hastalardan kan örneği alınıp Lipoksin A4 ve Anneksin A1 düzeyleri ELİSA yöntemi ile çalışıldı.Bulgular: Lipoksin A4 ve Anneksin A1 düzeyleri hışıltısı olan grupta kontrollere göre düşük olup istatiksel olarak anlamlı idi (p0.05).Sonuç: Bu çalışma yineleyen hışıltısı olan bebeklerde LXA4 ve ANXA1 seviyelerinin değerlendirildiği ilk çalışmadır. Hışıltılı bebeklerde LXA4 ve ANXA1 seviyeleri düşük bulunmuştur. Bu durum optimal tedavisi olmayan astımda yeni tedavi seçenekleri açısından umut vericidir.
Özet (Çeviri)
Objective: Wheezing is a common and challenging health issue at infancy and early childhood. Asthma diagnosis stands in forefront in those with history of recurrent wheezing. A relationship has been reported between asthma and anti-inflammatory mediators such as Lipoxin A4 and Annexin A1. However, this remains to be equivocal in infants with wheezing. In the present study, it was aimed to determine lipoxin A4 and annexin A1 levels in infant with wheezing.Material and method: Eighty-seven patients aging between 6 and 36 months were included to the study. Demographic characteristics, clinical features, laboratory data, clinical diagnosis and treatments, if present, were recorded. Patients divided into 2 groups as follows: patients with wheezing (n=59) and healthy controls (n=28). Infants with wheezing further subdivided according to clinical features and family history as follows: those with positive API as persistent wheezing group (n=30) and those with negative API as transient wheezing group. Blood samples were taken and lipoxin A4 and annexin A1 levels were evaluated by ELISA.Findings: Lipoxin A4 and annexin A1 levels were significantly lower in wheezing group than control group (p0.05).Conclusion: This is the first study assessing LXA4 and ANXA1 levesl in infants with recurrent wheezing. Levels of LXA4 and ANXA1 were found to be low in infants with wheezing. It is hopeful regarding novel therapeutic options for asthma where the optimal treatment modality is lacking.