Ankara Polatlı yöresindeki mağmatik kökenli kayaçların yapı ve beton agregası olarak kullanılabilirliliği
Ussage of igneous rocks in the are of Ankara-Polatlı as concrete and construction aggregates
- Tez No: 315950
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ RIZA SÖĞÜT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Geological Engineering, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Agrega, Sodyum-Sülfat Don Kaybı, Losangeles, Micro_Deval, Atterberg, Yassılık indeksi, Permeabilite, Doğal Birim Hacim Ağrılığı, Özgül Ağırlık, CBR, Proktor, Minerolojik vePetrografik, Su emme, Aggregate, sodium-sulphate Frost, Los Angeles, Micro_Deval, Atterberg, Flakiness Index, Permeability, Natural Weight Detail Unit Volume, Specific Gravity, CBR, Proctor, Mineralogical and Petrographic, the water absorption
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalışmada, öncelikle farklı üç bölgede mevcut olan taş ocağı işletmelerinden ya da henüz işletmeye açılmamış bölgelerde yapılan bir dizi jeolojik formasyon araştırmaları sonucu belirlenen magmatik zonlar üzerinde testler yapılmış ve bu bölgelerin magmatik kayaçlardan oluştuğu kesinleştirilmiştir. Yapılan çalışmalar sonucunda, Hacıtuğrul mevkiine ait amfibolit kayaçlarının Losangeles deneyi aşınma kaybı miktarı % 13.2, Micro_Deval aşınma kaybı % 11.15, Sodyum-Sülfatlı Don Kaybı miktarı % 14.5, Su emme yüzdesi 1.12, Permeabilite katsayısı 0,0000151, Magnezyumlu Don Kaybı % 0.66 olarak hesaplanmıştır. Hacıtuğrul mevkiine ait kayaçlar agregasal özelliklerinde geometrik olarak yassılık indeksi katsayısı % 20.7 olduğu gözlemlenmiştir. Beyceğiz mevkiine ait bazalt kayaçlarının Losangeles deneyi aşınma kaybı miktarı % 14.8, Micro_Deval aşınma kaybı % 9.27, Sodyum-Sülfatlı Don Kaybı miktarı % 5.7, Su emme yüzdesi 1.06, Permeabilite katsayısı 0,0000135, Magnezyumlu Don Kaybı % 1.01 olarak hesaplanmıştır. Hacıtuğrul mevkiine ait kayaçlar agregasal özelliklerinde geometrik olarak yassılık indeksi katsayısı % 16.2 olduğu gözlemlenmiştir. Şabanözü mevkiine ait bazalt kayaçlarının Losangeles deneyi aşınma kaybı miktarı % 14.9, Micro_Deval aşınma kaybı % 10.61, Sodyum-Sülfatlı Don Kaybı miktarı % 15.1, Su emme yüzdesi 0.77, Permeabilite katsayısı 0,000017, Magnezyumlu Don Kaybı % 1.04 olarak hesaplanmıştır. Şabanözü mevkiine ait kayaçlar agregasal özelliklerinde geometrik olarak yassılık indeksi katsayısı % 10.7 olduğu gözlemlenmiştir. Sonuçlara göre Hacıtuğrul mevkiine ait amfibolit kayaçlarının tuzlu aşındırıcılara karşı göstermiş olduğu direncin Beyceğiz ve Şabanözü mevkilerine ait bazaltlara göre daha az olduğu görülmüştür. Ayrıca aşınma dayanımına karşı göstermiş oldukları direnç yönünden Hacıtuğrul mevkiine ait amfibolit kayaçların Beyceğiz ve Şabanözü mevkiilerine ait bazaltik kayaçlara göre Losangeles teslerinde daha iyi, Micro_Deval testlerinde ise daha kötü olduğu görülmüştür. Yapılan su emme deneyleri çalışmaları sonucunda da Hacıtuğrul mevkiine ait amfibolitik kayaçların, Beyceğiz ve Şabanözü mevkilerine ait bazaltik kayaçlara göre daha çok kılcal boşluklu olduğu anlaşımıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the existing quarry operations of the three different regions or in regions not yet in operation research in geological formation as a result of a series of tests have been made on the magmatic zones and magmatic rocks of these regions confirmed to occur. After the study, the amount of abrasion loss test Hacıtuğrul positions Losangeles tests 13.2% of the amphibolite rocks, abrasion loss Micro_Deval 11:15%, 14.5% of the amount of sodium-sulfur Don loss, water absorption 1.12, 0.0000151 permeability coefficient, calculated as 0.66% magnesium Don Loss. The geometric properties of the rocks from the flakiness index positions Hacıtuğrul agregasal observed that the coefficient of 20.7%. The amount of abrasion loss of the experiment Losangeles positions Beyceğiz 14.8% in the basalt rocks, abrasion loss Micro_Deval 9:27%, 5.7% sodium-sulfur Don amount of loss, the percentage of water absorption 1.06, 0.0000135 permeability coefficient, calculated as 1.01% magnesium Don Loss. The geometric properties of the rocks from the flakiness index positions Hacıtuğrul agregasal observed that the coefficient of 16.2%. The amount of wear loss of the basalt rocks of the experiment Losangeles positions Şabanözü 14.9%, 10.61% Micro_Deval abrasion loss, 15.1% of the amount of loss of sodium-sulfur Don, 0.77 percent water absorption, permeability coefficient 0.000017, magnesium Don loss was calculated as 1.04%. The geometric propertiesof the rocks from the flakiness index positions Sabanozu agregasal observed that the coefficient of 10.7%. According to the results of the amphibolite rocks Hacıtuğrul positions has demonstrated resistance against chemicals, salt and Sabanozu Beyceğiz positions were less than the basalts. In addition, they demonstrated against the resistance in terms of strength Hacıtuğrul positions basaltic rocks of the amphibolite rocks belong to positions Şabanözü Losangeles tests Beyceğiz and better, were worse than Micro_Deval tests. As a result of water absorption experiments made by the Hacıtuğrul positions amphibolitic rocks, basaltic rocks belonging Beyceğiz and Sabanözü positions is more than the hollow capillaries.