Yan dalda naftalin halkası içeren yeni metakrilat ve stiren türevlerinin sentezi ve kopolimerizasyonu
Synthesis, characterization and copolymerization new methacrylate and styrene of derivatives with side chain naphtalene ring
- Tez No: 316255
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM EROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: 6-bromo-2-naftil-4-vinil benzil eter (NST), 6-bromo-2-naftil metakrilat (NMA), Monomer reaktivite oranları, Termal kararlılık, Yumuşama sıcaklığı, 6-bromo-2-naphthyl-4-vinyl benzyl ether (NST), 6-bromo-2-naphthyl methacrylate (NMA), Monomer reactivity ratios, Thermal stability, Glass transition temperature
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışmanın ilk basamağında, 6-brom-2-naftolün, 4-vinil benzil klorür ile potasyum karbonat varlığında, asetonitril çözücüsünde, 60 oC'de yerdeğiştirme tepkimeleri yardımıyla 6-bromo-2-naftil-4-vinil benzil eter bileşiği, metil metakrilat ile potasyum karbonat varlığında, asetonitril çözücüsünde, 0 oC'de yerdeğiştirme tepkimeleri yardımıyla 6-bromo-2-naftil metakrilat bileşiği sentezlendi. İkinci basamakta NMA ve NST homopolimerleri, cam ampullerde, azot atmosferi altında, azobisizobütironitril(AIBN) başlatıcısı ile 1,4-dioksan çözücüsünde 65 oC sıcaklıkta sentezlendi. NST ve NMA monomerlerinin AIBN başlatıcısı ile 1,4-dioksan çözücüsünde 65 oC sıcaklıkta kopolimerleri sentezlendi. Monomerlerin, homopolimerlerin ve kopolimerlerin yapıları, IR, 1H-NMR ve 13C-NMR teknikleri kullanılarak karakterize edildi. Kopolimerdeki monomer bileşimi 1H NMR analizi ile belirlendi. Homopolimer ve kopolimerlerin termal davranışları, termogravimetrik analiz(TGA) ve diferansiyel taramalı kalorimetre(DSC) yöntemleri kullanılarak belirlendi. Kopolimersazyondaki monomerlerin reaktiflik oranları Kelen-Tüdos(K-T) ve Fineman-Ross(F-R) metotları kullanılarak hesaplandı.2012, X + 58 sayfa
Özet (Çeviri)
In this thesis, firstly 6-bromo-2-naphthyl-4-vinyl benzyl ether (NST) and 6-bromo-2-naphthyl methacrylate (NMA) monomers were prepared and characterized. The free radical copolymerization of this monomer was carried out in 1,4 dioxane solvent by using AIBN initiator at 65°C ±1 and were characterized by 1H NMR, 13C NMR and FTIR techniques. 1H-NMR analysis was used to determine the molar fractions in the copolymers. The monomer - reactivity ratios were calculated according to the general copolymerization equation using Kelen-Tüdos (K-T) and Finemann-Ross (F-R) linearization methods. The thermal behaviours of copolymers with various compositions were investigated by thermogravimetric analysis (TGA). The Tg values of the polymers were determined by differential scanning calorimetry (DSC).2012, X + 58 Pages