İş kazalarının analizi (Mobilya sanayindeki küçük ve orta boy işletmeler ile büyük boy işletmelerin karşılaştırılması)
Analysis of industrial accident (Comparions of small size and middle size enterprises (SME's) with big enterprises in furniture and decoration education
- Tez No: 316302
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEREF KURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ağaç İşleri, Wood Products
- Anahtar Kelimeler: Mobilya, iş sağlığı, iş güvenliği, kaza, Furniture, industrial health, industrial safety, industrial accidents
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mobilya ve Dekorasyon Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Çalışma yaşamının en temel unsurlarından olan iş sağlığı ve güvenliği bütün çalışanları ilgilendirmektedir. Bu konu tüm dünyada önemli bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır. Her yıl çok sayıda insan rahatlıkla engellene bilecek, yasal olarak ta zorunlu olan iş kazaları ve meslek hastalıkları sonucu ölmekte ya da sakat kalmaktadır. İş kazaları ve meslek hastalıklarının işçilere, işletmelere ve ülke ekonomisine büyük boyutlara ulaşan zararları bulunmaktadır.Bu çalışma, küçük ve orta boy işletmeler ile büyük boy işletmeleri karşılaştırarak mobilya sektöründe meydana gelen iş kazalarının analizlerini yaparak iş kazalarına ilişkin durumu, karşılaşılan sorunları, çözüm önerilerini ve çalışanların görüşlerini belirlemek amacı ile gerçekleştirilmiştir.Bu araştırmanın evreni, Ankara Sitelerde bulunan küçük ve orta boy mobilya sanayi işletmelerinin çalışanları ile Zonguldak Devrek Çaydeğirmeni Beldesi'nde bulunan Çanakçılar Şirketler Grubu'na ait mobilya fabrikası çalışanlarıdır. Anketlere, 98 büyük boy işletme çalışanı cevap vermiştir. 100 küçük ve orta boy işletme çalışanına da yüz yüze anket uygulanmıştır. Böylece toplam 198 deneğin görüşlerine başvurulmuştur. Mobilya sektöründeki KOBİ'lerde işçilerin % 38,8'i, işverenlerin % 14,0'ü, BBİ'lerde çalışan işçilerin %9,2'si kaza geçirmiştir. KOBİ çalışanlarının en çok kaza geçirdiği makine planyadır. Bunu şerit testere ve freze takip etmektedir. BBİ çalışanlarının en çok kaza geçirdiği makine yatay daire testeredir. Bunu planya ve freze takip etmektedir.Sonuç olarak bu çalışma ile mobilya sektöründe meydana gelen iş kazalarına sebebiyet verecek nedenler ve bu kazalara karşı alınması gereken önlemler çalışanların görüşlerine dayalı olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Industrial health and safety that basic principles of work life interest all workers. This subject confronts important problem in whole world. Every year many people die or injure as a result of industrial accidents and professional diseases that can be prevented. Industrial accidents and professional diseases damages to workers, enterprises and country economy in large extents.This study performed for the purposes of determining status, problems, solution suggestions and worker opinions in industrial accidents by comparing SME?s with big businesess with the method of analyzing industrial accidents occuring in furniture industry.The workers who attended this research are working SME?s in Ankara Siteler and Çaydeğirmeni that town of Zonguldak Devrek factories belonging to Çanakçılar company union. Totally 198 polls was done. The 100 of these was applied SME?s in Ankara Siteler the others factories in Çaydeğirmeni. 38.8 % of workers, 14.0 % of employers works in SME?s and 9.2 % of workers works in big enterprises had an accident in furniture industry. The most accident causing machine is planing machine in SME?s. Band saw and milling machine follows planya. The most accident causing machine is horizontal circular saw in big enterprises. Planing and router machine follows horizontal circular saw.As a conclusion this study determined cause an accidents and guards againts of accident depending on worker opinions in furniture industry.