Bir kombine çevrim tesisinin performans analizi
Performance analysis of a combined cycle plant
  1. Tez No: 316548
  2. Yazar: ERDEM ERSAYIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LEYLA ÖZGENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kombine çevrim, Termodinamiğin I. Ve II.Yasası, Ekserji kayıp akımı
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Enerji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Günümüzde elektrik tüketimine ve enerjiye olan talep sürekli olarak artmaktadır. Elektrik tüketimine artan talebin sonucu olarak yeni güç santrallerinin yapımı düzenli olarak artmaktadır. Bunun yanı sıra mevcut güç santrallerinin daha verimli olarak çalıştırılmasına yönelik çalışmalar da yapılmaktadır.Santrallerin verimli çalışmalarını sağlamak için, ilk olarak mevcut çalışma verilerine göre sistemin termodinamiksel olarak analizinin yapılması gerekmektedir. Yapılan analizden sonra ise sistem performansı üzerine etkisi olan paremetreler incelenir. İncelemeler sonucunda performans kaybına sebep olan değişkenler ve ekipmanlar belirlenir ve iyileştirme önerileri sunulur. Analizler yapılırken yalnızca termodinamiğin I.yasasının uygulanması performans için doğru bir gösterge olmaz. Enerjinin niteleğinin de önemli olduğunu vurgulayan termodinamiğin II.yasasının da uygulanması daha doğru sonuçlar alınmasını sağlar.Bu çalışma kapsamında da bir kombine çevrim güç tesisinin performans analizi gerçek çalışma verisine göre yapılmış ve tesis termodinamiğin I. Ve II. yasalarına göre incelenmiştir. Sistemi oluşturan ekipmanlar bazında ekserji verimleri ve ekserji kayıp olanları bulunmuştur. Yapılan hesaplamalar sonucunda kombine çevrimin I.yasa verimi %63.4, II.yasa verimi ise %59.8 olarak bulunmuştur. Sistem üzerinde en fazla ekserji kayıp akımının bulunduğu ünite ise yanma odası olarak bulunmuştur.Çalışmada elde edilen sonuçlara göre sistem üzerinde yapılabilecek iyileştirme önerileri de belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays the demand for electricity and energy increases continuously. As a result of increasing demand for the electricity, construction rate of new power plants grows constantly.Also studies for operating of existing power plants more efficiently have been carried out.To operate power plants efficiently, firstly thermodynamical analysis should be carried out with regarding to actual working data. After the analysis, paremeters effecting the performance of system have been examined. According to the examinations, variables and equipmants ,which cause performance lost, have been determined and improvement suggestions have been presented. During the analysis, application of the first law of thermodynamics alonely will not be proper display. So application of the second law of thermodynamics, which emphasises the quality of energy is also important, provides more accurate results.In this study the performance analysis of a combined cycle power plant performed with regarding to actual working data and power plant has been diagnosed with the first and second law of thermodynamics. Exergy efficiencies and exergy destruction rates are calculated on the basis of equipmants. According to the calculations first law and second law efficiencies of the combined cycle power plant has been found as 63.4 % and 59.8 % respectively Combustion chamber has been found as having the most exergy destruction rate.Improvement suggestions are also stated according to the results obtained from the study.Keywords : Combined cycle, first and second law of thermodynamics, exergy destruction rate