İnfertilite alanında çalışan hemşirelerin rolleri ve yaşadıkları güçlüklerin incelenmesi
Examınatıon of the roles of nurses who work ın the fıeld of ınfertılıty and the dıffıcultıes they experıence
  1. Tez No: 316644
  2. Yazar: GÜL YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA OKUMUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: İnfertilite, İnfertilite Hemşireliği, İnfertilite Hemşirelerinin Rolleri, Infertility, Infertility Nursing, Roles of Infertility Nurses
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Giriş:Bu araştırma infertilite alanında çalışan hemşirelerin rolleri ve yaşadıkları güçlüklerin incelenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır.Yöntem: Araştırmanın örneklemini İstanbul Üreme Sağlığı ve İnfertilite Hemşireleri Derneği ve İzmir İnfertilite Hemşireleri Derneği üyeleri ile İstanbul, İzmir ve Ankara illerindeki çeşitli infertilite merkezlerinde çalışmış ve/veya halen çalışmakta olan ve araştırmaya katılmayı kabul eden toplam 117 hemşire oluşturmuştur. Araştırmanın verileri elektronik ortamda e-posta ve yüz yüze görüşme yöntemiyle toplanmıştır. Veri toplama aracı olarak araştırıcı tarafından hazırlanmış anket formu kullanılmıştır. Formda infertilite alanında çalışan hemşirelere ait tanıtıcı bilgiler ile üstlendikleri roller ve yaşadıkları güçlüklerin tanımlanmasına yönelik hazırlanmış sorular yer almaktadır. Verilerin değerlendirilmesinde sayı, yüzdelik ve ortalama gibi tanımlayıcı istatistiksel yöntemler kullanılmıştır.Bulgular: İnfertilite alanında çalışan hemşirelerin rolleri; uygulayıcı, eğitim/danışmanlık ve araştırıcı rolleri olmak üzere üç ana başlık altında işlenmiştir. Hemşirelerin uygulayıcı rollerine ilişkin en fazla gerçekleştirdikleri uygulamaların invaziv işlemler öncesi ve sonrasında hasta hazırlığı/bakımı olduğu belirlenmiştir. Hemşirelerin %80.7'si çalıştığı kurumlarda eğitim/danışmanlık vermektedir. Hemşirelerin en fazla eğitim/danışmanlık verdikleri konunun oral ve/veya subkutan ilaç uygulaması olduğu belirlenmiştir. İnfertilite alanında çalışan hemşirelerin %56'sı kendi başına araştırma yapmamaktadır, hemşirelerin en fazla araştırma yaptıkları konunun ise tedavi sürecinde ortaya çıkan komplikasyonlar ve hemşirelik bakımı olduğu belirlenmiştir. İnfertilite alanında çalışan hemşireler, hastaların maddi ve parasal açıdan sıkıntılar yaşıyor olmaları nedeniyle güçlük yaşamaktadır.Sonuç: İnfertilite alanında çalışan hemşirelerin rol ve sorumluluklarının tanımlanarak merkezlerde sertifika sahibi hemşirelerin çalıştırılmasının zorunlu hale getirilmesinin, hemşirelerin bu alanda yaşadıkları güçlüklerin azaltılmasına ve hastalara daha etkin ve bütüncül bir bakımın sunulmasına katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was performed in a definitive way for the purpose of examining the roles of nurses, who work in the field of infertility and the difficulties they experience.Method: The sampling of the study is consisted of the members of İstanbul Reproductive Health and Infertility Nurses Association and İzmir Infertility Nurses Association, as well as a total of 117 nurses, who worked and/or are still working at various infertility centers in the provinces of İstanbul, İzmir and Ankara, and who accepted to participate in the study. The data of the study were collected with e-mails and the method of face-to-face interview. Survey form, which was prepared by the researcher, was used as the data collection tool. The form includes questions, which were prepared in an attempt to define the introductory information, roles and difficulties of nurses who work in the field of infertility. Definitive statistical analyses, such as number, percentage and average, were used for the analysis of the data.Results: Roles of nurses who work in the field of infertility were examined under three main titles as practioner, education/consultancy and researcher roles. It was determined that practises which were performed by nurses regarding their practioner roles at the most are the patient preparation/care before and after the invazive proceedings. 80.7% of nurses provide education/consultancy at their institutions. It was determined that the subject in which the nurses provide the greatest education/consultancy is the oral and/or subcutaneous drug implementation. 56% of nurses who work in the field of infertility do not conduct research on their own; on the other hand, it was determined that the subject in which the nurses conduct the greatest research is the complications of the treatment and nursing care. Nurses who work in the field of infertility have difficulties, since the patients experience financial and monetary problems.Conclusion: It is thought that when the roles and responsibilites of nurses who work in the field of infertility are defined and the certified nurses are assigned in centers, this will contribute to the reduction of difficulties experienced by nurses in this field and presentation of a more effective and integrated care for patients.