Hafif kognitif bozukluk hastaları ile sağlıklı yaşlılarda görsel olay ilişkili potansiyeller ve nöropsikolojik testlerin kesitsel olarak incelenmesi
Cross-sectional analysis of visual event related potential and its correlation with neuropsychological tests in mild cognitive impairment patients and healthy controls
  1. Tez No: 316650
  2. Yazar: PINAR BOYACI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖRSEV YENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: HKB, Nöropsikolojik testler, EEG, P300, OİP, MCI, Neuropsychological Tests, EEG, P300, ERP
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sinir Bilimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Sinirbilimler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZETAmaç: Bu çalışmada Hafif Kognitif Bozukluk (HKB) hastaları ve sağlıklı yaşlıların görsel uyarana yanıt olarak ortaya çıkan olay ilişkili potansiyeller ve nöropsikolojik değerlendirmeyi birlikte uygulayarak HKB tanısı almış bireylerin değişen beyin dinamiklerinin incelenmesi amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: Çalışmada 23 HKB tanısı almış hasta ve 22 sağlıklı bireylerden alınan elektroensafalografi (EEG) kayıtları ve nöropsikolojik değerlendirme test skorları karşılaştırılmıştır. EEG verileri, görsel uyarımla klasik P300 seyrek uyaran paradigması uygulanarak F3, Fz, F4, C3, Cz, C4, TP7, TP8, P3, Pz, P4, O1, Oz ve O2 yerleşimli elektrotlardan kaydedilmiştir.Bulgular: P300 latans değerlerinde gruplar arası bir fark olmamasına rağmen genlik değerlerinde gruplar arası fark istatistiksel anlamlılığa ulaşmıştır. P300 genlik değerleri için yapılan post-hoc analizinde F3, C3, Cz, P3 ve Pz kanallarındaki genlik değerleri sağlıklı kontrollerde HKB hasta grubundan daha yüksek olduğu gözlenmiştir. Gruplar arası nöropsikolojik test karşılaştırmaları bataryadaki testlerin çoğunluğunda istatistiksel farklılık göstermiştir. Dikkat, bellek ve yürütücü işlevlerle ilgili testler ile çeşitli kanallar arasında genlik ve latans değerlerinde korelasyonlar bulunmuştur.Sonuç: Gruplar arasında P300 genlik değerlerinde fark bulunmuştur. P300 yanıtının dikkat süreçleri, bu süreçler tarafından yönlendirilen çalışma belleği ile ilgili olarak ortaya çıktığının bilinmesi dolayısıyla gözlenen P300 genlik değerlerindeki düşüşün HKB'de bozulan bellek ve dikkat süreçlerini ortaya çıkardığı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTObjective: In the present study, it is aimed to investigate changing brain dynamics in individuals who are diagnosed with Mild Cognitive Impairment (MCI) by implying visual event related potantials and neuropsychological tests together.Method: EEG data and neuropsychological test scores that were collected from 23 MCI patients and 22 healthy controls. EEG data was acquired by using visual P300 oddball paradigm and obtained from F3, Fz, F4, C3, Cz, C4, TP7, TP8, P3, Pz, P4, O1, Oz and O2 channels.Results: Although there was not any difference in terms of latency, statistically significant amplitude difference between groups was found. As a result of post-hoc analysis amplitude values from F3, C3, Cz, P3 and Pz channels were greater in healthy control group than MCI group. Neuropsychological test comparisons between healthy controls and MCI group showed statistically significant difference in most of the tests in the battery. The values of amplitudes and latency from some channels and neuropsychological test scores including attention, memory and executive function tests were correlated moderately.Conclusion: A statistically significant difference in P300 amplitude is found between the groups. It is thought that since P300 wave reflects attention and memory processes, lower amplitude in MCI patients is an electrophysiological reflection of attention and memory deficits.