Tümör cerrahisi uygulanan köpeklerde morfin ve tramadolün analjezik etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of analgesic effects of morphine and tramadol in canine oncosurgery
- Tez No: 316830
- Danışmanlar: PROF. DR. BAHATTİN KOÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Onkoloji, Veteriner Hekimliği, Oncology, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Analjezi, Köpek, Morfin, Tramadol, Tümör Cerrahisi, Analgesia, Dog, Morphine, Oncosurgery, Tramadol
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Tümör Cerrahisi Uygulanan Köpeklerde Morfin ve Tramadol'ün Analjezik Etkilerinin KarşılaştırılmasıÇalışmanın amacı morfin ve tramadolün kalp frekansı, solunum sayısı, vücut sıcaklığı ve analjezi üzerine etkilerini incelemektir.20 farklı ırk ve cinsiyette tümörlü köpekler çalışma materyalini oluşturdu. Köpekler morfin ve tramadol olmak üzere 10'arlı 2 gruba ayrıldı. Propofol indüksiyonundan sonra köpekler entübe edilerek sevofluran ile anesteziye devam edildi. Operasyon sırasında intravenöz fentanil sitrat (0,002- 0,007 mg/kg) verildi. Tümörlerin tümü diseke edildi ve operasyon yarası bilinen yollarla kapatıldı.Operasyon sonrasında 0., 4., 8., 12., 16., 20. ve 24. saatlerde köpeklerin analjezi skorları, kalp frekansları, solunum sayıları ve vücut sıcaklıkları kaydedildi.Ağrı skorunun morfin grubundaki köpeklerde tramadol grubundakilerden daha düşük olduğu kaydedildi. Erken postoperatif dönemde tramadol grubundaki köpeklerin morfin grubundakilerden daha huzursuz olduğu kaydedildi. Morfin grubundaki köpeklerin tramadol grubundakilere göre daha rahat oldukları gözlendi.0. saatte tramadol grubunda kalp frekansları yüksek bulunurken ilerleyen periyotlarda düştüğü kaydedildi.Sonuç olarak, tümör operasyonu uygulanan köpeklerde tramadolün analjezik etkisi morfinin analjezik etkisine yakın bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Comparison of the Analgesic Effects of Morphine and Tramadol in Canine OncosurgeryThe purpose of the study was to investigate the effects of intravenous morphine and tramadol on heart rate, respiratory rate, body temperature and analgesia score.20 different breed and gender dogs that had different type tumours were include in this study. Two groups were constituted, named; morphine and tramadol groups. Following induction with propofol, the dogs were intubated and anesthesia was maintained with sevoflorane in oxygen. After a stable plane of anesthesia was achieved, fentanyl (0,002- 0,007 mg/kg) administered intravenously. All tumours dissected and the operation wound was closed as usual.After the operation analgesic scores, heart rate, respiratory rate and body temperature were recorded at 0., 4., 8., 12., 16., 20., and 24., hours.Pain score were lower in the dogs in the morphine group than the tramadol group. In the early postoperative period the tramadol group were more agitated than the morphine group. The dogs in the morphine group more comfortable than the dogs in the tramadol group.Heart rates were high at the 0.hour in tramadol group and fall down in the latter period.In conclusion, analgesic effects of tramadol as effective as analgesic effects of morfin after oncosurgery in dogs.