Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalında 2001-2011 yılları arasında kronik viral hepatitli hastaların genel değerlendirmesi
General evaluation of chronic viral hepatitis in ESOGU Faculty of Medicine Gastroenterology clinic between 2001 and 2011
  1. Tez No: 316873
  2. Yazar: EBRU TAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEGÜL ÖZAKYOL HARMANCI
  4. Tez Türü: Tıpta Yan Dal Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik Viral Hepatit, Kronik Hepatit B, Kronik Hepatit C, Chronic Viral Hepatitis, Chronic Hepatitis B, Chronic Hepatitis C
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gastroenteroloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
ÖZETTaş, E. ESOGÜ Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Polikliniğindeki 2001-2011 yılları arasındaki kronik viral hepatitlerin genel değerlendirilmesi. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Gastroenteroloji Bilim Dalı Yan Dal Uzmanlık Tezi, Eskişehir, 2012 KVH'in ülkemiz için en önemli nedeni viral hepatitlerdir. KVH yaptığı bilinen iki etken hepatit B ve C virüsleridir. Oluşturabilecekleri klinik tablo asemptomatik hastadan siroz ve HCC'ye kadar geniş bir yelpazede yer almaktadır. Amacımız Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Polikliniği'nde 2001-2011 yılları arasında takip ve tedavi edilen KVH'li hastaların verilerinin dökümante edilmesi , hastaların demografik özelliklerinin ve tedaviyi etkileyen faktörlerin irdelenmesiydi. Polikliniğimizde 2001-2011 yılları arasında takip edilen 193 KVH'li olgunun dosyaları retrospektif olarak incelendi. Olguların 95'i KHC , 80'i KHB ve 18'i dual enfeksiyona sahipti. KVH'lerde cinsiyet dağılımında KHC'de kadın, KHB'de ise erkek dominansı vardı. Yaş grubu dağılımında tüm KVH'ler anlamlı olarak 45-64 yaş grubunda daha fazla tespit edildi. KHC'de DM ve HT diğer KVH'lerden anlamlı olarak fazlaydı. Tedavi öncesi viral yük KHC'de yüksek, KHB'de ise düşük viremi şeklindeydi. KHB'li 80 hastanın 13'i HBeAg pozitif iken 63'i HBeAg negatifti. KHB'de HBeag pozitif grubun viremi düzeyleri negatiflere göre anlamlı olarak yüksek bulundu. KHB tedavisinde en iyi sonlanım noktalarından HBsAg kaybı 2 (%3) hastada gerçekleşmişti. KHC'de hem KVY ve hem de tedaviye yanıtı olan grupların viral yükleri olmayanlara göre daha düşük saptanmıştı, ayrıca KVY'ı olan grubun hastalık yaşı olmayanlara göre daha düşüktü. KHC'de genel olarak bakıldığında tedavi sonu yanıt oranı %57, KVY'a bakılanlarda KVY oranı %68 olarak tespit edildi. KHC'de en sık yan etkiler flu-like sendrom ve otoimmünite tetiklenmesi olarak tespit edildi. Sonuç olarak; KVH'ler toplum sağlığını tehdit eden önemli hastalıklar olup bu hastalıkların en sık görüldüğü riskli grupların belirlenerek bunlara yönelik tarama programlarının geliştirilmesi ve tedaviye yanıt verebilecek grupların öngörülebilmesi için ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTas, E. General Evaluation of chronic viral hepatitis in ESOGU Faculty of Medicine Gastroenterology Clinic Between 2001 and 2011. Eskisehir Osmangazi University, Faculty of Medicine, Department of Internal Medicine, Division of Gastroenterology, Subspecialty Thesis, Eskisehir, 2012. Viral hepatitis is the most important cause of CVH in our country. Two factors known to cause CVH are hepatitis B and C viruses. It has a a wide range of clinical manifestations from asymptomatic patients to cirrhosis and HCC. We aimed to document the data of patients with CVH treated and followed-up in ESOGU Faculty of Medicine, Gastroenterology Clinic between 2001 and 2011 and to evaluate the demographic characteristics of patients and the factors affecting treatment. Medical records of 193 CVH patients followed-up in our clinic between 2001 and 2011 were retrospectively analyzed. Of the patients, 95 had CHC, 80 had CHB and 18 had dual infection. In terms of gender distribution in CVH, female and male dominance was found in CHC and CHB, respectively. In terms of age distribution, CVH was significantly more seen in the age group of 45-64. DM and HT were more common in CHC patients compared to other CVH patients. Pre-treatment viral load was high and low viremia in CHC and CHB patients, respectively. HBeAg was positive in 13 and negative in 63 patients out of 80 CHB patients. Viremia levels were significantly higher in HBeAg-positive CHB patients than HBeAg-negative ones. One of the best outcomes in the treatment of CHB, HBsAg loss, was seen in 2 patients (3%). Among patients with CVH, viral load was lower in those with SVR or response to treatment than those without; age of the disease was lower in patients with SVR than those without. Post-treatment response rate was 57% in patients with CHC and the rate of SVR was 68% in patients evaluated for SVR. The most common side effects of the CHC treatment were flu-like syndrome and induction of autoimmunity. In conclusion, CVHs are the major diseases that threaten public health and further studies are needed to develop screening programs for the identification of patients at high risk for these diseases and to predict the patients who will response the treatment.