Yoğun bakım ünitesinde gelişen hastane kökenli pnömoniler, risk faktörleri ve bakteriyolojik etkenler
Hospital acquired pneumonia in intensive care units,risc factors and bacteriological factors
- Tez No: 316901
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN BÜYÜKOĞLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: HKP, yoğun bakım ünitesi, CPİS, hospital acquired pneumonia, CPİS, intensive care unit
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri Göğüs Hastalıkları Yoğun Bakım Ünitesi'nde izlenen hastalarda gelişen pnömoniler, etken patojenler, antibiyotik duyarlılıkları, kolaylaştırıcı faktörler ve klinik pulmoner infeksiyon skorunun (CPIS) prognozda etkisini belirlemektir.Hastalar ve yöntem: Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri Göğüs Hastalıkları Yoğun Bakım Ünitesi'nde 2006 Haziran - 2011 Haziran tarihleri arasında hastane kökenli pnömoni (HKP) tanısı ile izlenen hastaların isim ve dosya numaralarına yoğun bakım ünitesi kayıt arşivinden ulaşıldı. 48 saatten daha fazla yoğun bakım ünitesinde kalmış ve öncesinde pnömoni olmadığı bilinen ve taburculuğun ilk 48 saatinde solunumsal sekresyonlarında üreme olan hastalar çalışmaya alındı. Hastaların; yaşı, cinsiyeti, eşlik eden hastalıklar, enfeksiyon belirteci olan c- reaktif protein (CRP), beyaz küre değerleri, nutrisyonel durumlarını gösteren albumin, protein değerleri, karaciğer fonksiyon testleri (AST, ALT),böbrek fonksiyon testleri (BUN, kreatinin) ve magnezyum seviyeleri kaydedildi. HKP için risk faktörü olan girişimsel işlemler ve medikal tedaviler incelendi. Üreyen mikroorganizmalar ve bu mikroorganizmaların ampirik anitibiyotik tedavisine duyarlı olup olmadığı araştırıldı. Mortaliteye etki eden faktörler incelendi. CPİS değerleri hesaplandı.Bulgular: Çalışmaya kriterleri karşılayan 160 hasta dahil edildi. Hastalardan 99'unun (% 61,9) öldüğü, 61'inin (%39,1) ise yaşadığı saptandı. HKP oranı %14,9 idi. Mortalite oranı ise %61,9 idi.10 günden daha uzun süre yoğun bakım ünitesi (YBÜ)'nde kalan hastalarda, CPİS skoru altı ve üzerinde olan hastalarda ve son bir ay içerisinde hastanede yatış öyküsü olan hastalarda mortalite anlamlı artmış olarak bulundu. İnvaziv mekanik ventilasyon (IMV) tedavisi ile mortalite arasında anlamlı ilişki saptandı. Hiçbir alt hastalık ile mortalite arasında ilişki saptanmadı. En sık üreyen mikroorganizma Acinetobakter olarak saptandı. Hipoalbuminemi, hipoproteinemi ve CRP değeri yüksek olan hastalarda mortalite artmış bulundu. Bronkoskopi, trakeostomi, nazogastrik kateter ( NG) , üretral kateter ve kardiyopulmoner resusitasyon (CPR) uygulanan hastalarda mortalite artmıştı. Hemodiyaliz (HD), sedasyon, vazopressor tedavisi uygulanan hastalarda mortalite artmış saptandı. Acinetobakter IMV uygulanan grupta anlamlı olarak yüksek bulundu. Erken gelişen pnömonide Streptokok yüksekliği saptanırken, geç gelişen pnömonide Acinetobakter oranı anlamlı yüksek idi.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of present study was to determine effect of the causative pathogens, antibiotic susceptibilities, stimulatory factors and clinical pulmonary infection score on survival in patients with hospital acquired pneumonia who were followed at Erciyes University Medical Faculty İntensive Care Unit.Patients and methods: Patients who were followed with a diagnosis of hospital acquired pneumonia at Erciyes Univercity Medikal Faculty İntensive Care Unit between June 2006 and June 2011 patients? names and file numbers in intensive care unit archive records have been reached.Who remained in intensive care unit for more than 48 hours and pneumonia is not previously known, the respiratory secretions cultur was positive in the first 48 hours after discharge was included into the study. Patients? age, gender and underlying diseases, values of CRP as a marker of infection, white blood cell levels, protein and albumin values showing nutrition, liver function tests, kidney function tests, magnesium levels saved. Risc factors for hospital acquired pneumonia invasive prosedures and medical treatment examined. Microorganisms grew, caring for the patient investigated whether this pathogen empiric antibiotic therapy. Factors affecting mortality investigated. CPİS was calculated.Results: Meet the criteria work 160 patients were included. 99 patients died (%61,9), lived in 61 patients (%39,1). Hospital acquired pneumonia rate was %14,9, death rate was %61,9. Death rate was increased who with remain more than 10 days. Value of CPİS more than six and patients hospitalized last month. Mortality rate was increased in patients treated with IMV. There was no realtionship between mortality and underlying disease. Acinetobacter was most frequently cultivated microorganism. There was relationship between mortality and hipoproteinemia, hipoalbuminemia and inreased CRP values.There was relationship between broncoscopi, tracheostomy, nasogastric catheter, urethral catheter, CPR and mortality. Who was treated with HD, sedation and vasopressor was increased mortality. Acinetobacter were significantly higher in patients treated with IMV. Streptococcus was most frequent in early acquired pneumonia and Acinetobacter was most in late acquired pneumonia.