Diferansiye tiroid kanserlerinde insülin direnç gen polimorfizmlerinin araştırlması
Investigation of insulin resistance gene polymorphisms in differentiated thyroid cancers
  1. Tez No: 316934
  2. Yazar: MUSTAFA AKKER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİBEL GÜLDİKEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: İnsülin direnci, Diferansiye tiroid kanseri, Polimorfizm, Insulin resistance, Differentiated thyroid cancer, Polymorphism
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endokrinoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZETTiroid kanserleri endokrin malignensiler içerisinde en sık gözlenen malignensidir. Çoğunluğu tiroid folliküler hücrelerden köken alan, iyi diferansiye folliküler ve papiller tiroid kanserlerinden oluşur. Tiroid kanserinin patogenezinde diğer kanserlerde olduğu gibi genetik değişimler ve bazı çevresel faktörler temel rol oynamaktadır. Bu nedenle birçok solid tümör patogenezinde rolü olduğu düşünülen, ayrıca diferansiye tiroid kanserli hastalarda şu ana kadar çalışılmamış olan insülin reseptör substrat-1, insülin reseptör substrat-2 ve insülin benzeri büyüme faktörü bağlayıcı protein-3 genotiplerinin tiroid kanseriyle olan ilişkisini incelemek, ayrıca obezite ve insülin direnci gibi bazı çevresel faktörlerin diferansiye tiroid kansere olan etkisini araştırmayı amaçladık.Çalışmaya diferansiye tiroid kanser tanısı olan 93 hasta (79 kadın, 14 erkek) ve 111 sağlıklı kontrol olgusu (63 kadın, 48 erkek) alındı. Tüm olguların antropometrik ölçümleri, insülin direnci göstergesi olan homeostatik model değerlendirme sonuçları, lipidleri, tiroid fonksiyon testleri kaydedildi. Ayrıca insülin reseptör substrat-1, insülin reseptör substrat-2 ve insülin benzeri büyüme faktörü bağlayıcı protein-3 gen polimorfizmleri polimeraz zincir reaksiyonu ve restriksiyon fragmant uzunluk polimorfizmi yöntemleri kullanılarak belirlendi.Diferansiye tiroid kanserli olguların insülin direnci göstergesi olan homeostatik model değerlendirme sonuçları, vücut kitle indeksi, bel çevresi ve kolesterol düzeyleri kontrol grubuna nazaran daha yüksek saptandı. Diferansiye tiroid kanserli hastalarla kontrol grubu arasında açlık kan glukoz, insülin, trigliserid düzeyleri ile Diabetes Mellitus tanısı olanların sayısı açısından fark izlenmedi. İnsülin reseptör substrat-1, insülin reseptör substrat-2 ve insülin benzeri büyüme faktörü bağlayıcı protein-3 polimorfizm sıklığı; diferansiye tiroid kanserli hastalar ile sağlıklı olgular arasında farklı değildi. Ayrıca bu polimorfizmlerin; lenf bezi metastazı ve tümör evrelemesine etkisi olmadığı gözlendi.Diferansiye tiroid kanser patogenezinde; insülin reseptör substrat-1, insülin reseptör substrat-2 ve insülin benzeri büyüme faktörü bağlayıcı protein-3 polimorfizmlerinin rol oynamadığını saptadık. Ancak diferansiye tiroid kanser gelişiminde; obezite, insülin direnci göstergesi olan homeostatik model değerlendirme sonuçları artışının, ileri yaş ve kadın cinsiyetin önemli olduğunu tespit ettik.
Özet (Çeviri)
SUMMARYThyroid cancer is the most common malignancy within the endocrine malignancies. The majority of thyroid cancers are well differentiated follicular and papillary thyroid cancer originating from thyroid follicular cells. Genetic alterations and environmental factors play a key role in the pathogenesis of thyroid cancer such as the other cancer varieties. Therefore, in this study we aimed to investigate insulin receptor substrate-1, insulin receptor substrate -2, insulin-like growth factor binding protein-3 genotypes which thought to be involved in the pathogenesis of many solid tumors, besides these genotypes in patients with differentiated thyroid cancer that so far has not been studied. Moreover the effect of environmental factors such as obesity and insulin resistance on differentiated thyroid cancer was also studied.The study consisted of 93 patients diagnosed with differentiated thyroid cancer (79 females, 14 males) and 111 healthy control subjects (63 females, 48 males) were included. The anthropometric measurements, lipids, thyroid function tests and homeostatic model assessment results as an indicator of insulin resistance of all patients were recorded. In addition insulin receptor substrate-1, insulin receptor substrate-2, insulin-like growth factor binding protein-3 gene polymorphisms was determined using polymerase chain reaction and restriction fragment length polymorphism.Homeostasis model assessment of insülin resistance, body mass index, waist circumference and cholesterol levels of patients with differentiated thyroid cancer were significantly higher than control group. The fasting blood glucose, insulin, and triglyceride levels of patients with differentiated thyroid cancer have no statistical difference with the patients with Diabetes Mellitus. İnsulin receptor substrate-1, insulin receptor substrate -2, insulin-like growth factor binding protein-3 polymorphisms of patients with differentiated thyroid cancer have no difference between healthy patients. In addition, these polymorphisms did not showed any effect on lymph node metastases or tumor staging.We determined that insulin receptor substrate-1, insulin receptor substrate -2, insulin-like growth factor binding protein-3 polymorphisms did not play a role in the pathogenesis of differentiated thyroid cancer. However we found obesity, increased homeostasis model assessment of insülin resistance, older age and female gender should play an important role in differentiated thyroid cancer development.