Çalışan çocukların psikolojik sorunları ve etkileyen faktörler
Pychological problems and related factors among working children
- Tez No: 316954
- Danışmanlar: DOÇ. DR. M.NİHAL ESİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Çalışan Çocuk, Çocuk Psikolojisi, Psikolojik Sorunlar, Kısa Semptom Envanteri, Risk Önleme Programı, Child Working, Child Psychology, Psychological Semptoms, Brief Symptom Inventory
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
ÖZETKöseoğlu,Ö. (2012). Çalışan Çocukların Psikolojik Sorunları ve Etkileyen Faktörler. İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Halk Sağlığı ABD. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.Bu araştırma çalışan çocukların psikolojik sorunları ve etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla tanımlayıcı ? ilişki arayıcı tipte planlanmıştır.Araştırmanın örneklemini İstanbul'un Avrupa bölgesinde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Çıraklık Eğitim Merkezlerinde okuyan 837 çocuktan oluşmaktadır.Araştırmanın verileri araştırmacı tarafından geliştirilen ? Çocukların Tanıtıcı Özellikler Değerlendirme Formu ? , 1988'de Zimmet ve arkadaşları tarafından geliştirilen? Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği ? ve Derogatis (1992) tarafından geliştirilen ? Kısa Semptom Envanteri? ile toplanmıştır. Ölçeklerin geçerlilik ve güvenirliği yapılmıştır.Verilerin değerlendirilmesinde Varyans Analizi ( ANOVA ), Pearson Korelasyon Testi, T testi, Lojistik Regresyon Analizi istatiksel yöntemleri kullanılmıştır. Kısa Semptom Envanteri ve Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeğinin güvenirliliğini değerlendirmede Croncbach Alpha katsayısı kullanılmıştır.Çocukların yaş ortalamasının 17 ± 0,8 olduğu, %80,6'sının (n:675 ) erkek, %45,3'ünün (n:379 ) birinci sınıfa devam ettiği bulunmuştur. Çocukların, annelerinin %77,9'unun ve babalarının ise % 76,72'sinin ilkokul mezunu olduğu bulunmuştur. Ailenin aylık gelir durumu değerlendirildiğinde, büyük çoğunluğunun (%68,1) düşük olduğu görülmüştür. Çocukların %33,5'inin herhangi bir sağlık sorunundan dolayı bir sağlık kuruluşuna gittiği bulunmuştur. Çocukların %45,9' u şu andaki sağlık durumlarını ? iyi ?olarak belirtmişlerdir. Çocukların %61,1'nin (n:511) kuaför ve berberlik mesleklerinde çalışmakta olduğu, haftalık çalışma saati ortalamasının 78,1±10,7 saat olduğu bulunmuştur. Çalışan çocukların toplam KSE puanı 57,6 ± 36,0 olarak bulunmuştur. Psikolojik semptomlar üzerinde etkili olan faktörlerini belirlemek amacıyla lojistik regresyon analizi yapılmıştır. Buna göre; sağlık durumunu ?çok kötü? olarak algılamanın 2,07 kat ( OR: 2,07, CI: 1,01 ? 4,27 ), yıllık izin kullanmamanın ise 0,73 kat ( OR: 0,73, CI: 0,55 ? 0,97 ) etkili olduğu bulunmuştur. Benzer çalışmalarla karşılaştırıldığında araştırma grubundaki çocukların KSE puan ortalamaları yüksek bulunmuştur. Çalışma sonuçlarının benzer çalışmalar ve çocukların sağlığını geliştirme programları için temel veri olduğu düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTKöseoğlu,Ö. (2012). Pychological Problems and Related Factors Among Working Children. Istanbul University, The Institute of Health Sciences, Department of Public Health. Master?s thesis, İstanbul.This study is a descriptive and correlation research. It is aimed to determine Pychological Problems problems of working children and affecting factors.The research sample?s were consist of 837 students who studying in Vocational Training Centers in the European side of İstanbul. These centers are affiliated to the Ministry of National Education.Data was gathered using "Descriptive Characteristics of Children's Assessment Form?, which was developed by researcher, ?Brief Symptom Inventory (BSI)? which was developed by Derogatis in 1992 and ?Multidimensional Scale of Perceived Social Support ? was developed by Zimmet and the others. The validity and reliability of the scales were made.Analysis of Variance (ANOVA), Pearson correlation test, t test, logistic regression methods were used for statistical analysis. The Brief Symptom Inventory and Multidimensional Scale of Perceived Social Support?s Croncbach Alpha coefficient was used to evaluate the reliability and validity for evaluation of data.The rate of children that attended the research was 80,6 %? (n:675 ) man, 45,3% (n:379 ) girl . 77,9?5% of children?s mothers and % 76,72 children?s fahers were graduate from elementary school. The most of families had low income (%68,1). 33,5% of children were been in hospital due to health problems and 45,9% of children expressed their health condition was ? good?. %61,1 (n:511) of them were hairdressers and barbers to be working in their professions. The average weekly working hours was 78.1 ± 10.7 hours. Total BSI score was founded 57.6 ± 36.0. Working conditions were founded as a potential on psychological problems. Logistic regression analysis was performed to determine factors. According to it; perception of ?very bad? health condition was 2.07-fold (OR: 2.07, CI: 1.01 to 4.27), while the annual leave of not using a 0.73-fold (OR: 0.73, CI: 0.55 to 0.97) were found to be effective on psychological problems.Compares to similar studies of children of research sample?s BSI total score was high. The results of this study will be using as a basic data for children's health development programs.