Gebelikte uyku kalitesinin travay süresi ve doğum ağrısı üzerine etkisi
The effect of sleep quality in pregnancy to the duration of labor and labor pain
  1. Tez No: 316980
  2. Yazar: ZEYNEP ÖZKAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLÇİN BOZKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: ağrı, doğum süresi, gebelik, uyku kalitesi, labor duration, pain, pregnancy
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
ÖzetÖzkan, Z. (2012). Gebelikte Uyku Kalitesinin Travay Süresi ve Doğum Ağrısı Üzerine Etkisi. İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ebelik Anabilim Dalı. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul.Gebelikte uykunun yetersiz olmasının, doğumun uzaması, daha fazla ağrı, sezaryen oranlarının artması ve erken doğum ile ilişkili olduğu belirtilmektedir. Gebelikte uyku kalitesinin travay süresi ve doğum ağrısı üzerine etkisini belirlemek amacıyla yapılan bu araştırma, tanımlayıcı nitelikte gerçekleştirildi. Araştırma verileri Kasım 2011-Mart 2012 tarihleri arasında elde edildi. Araştırmanın evreni 160 gebe kadın, örneklemini ise örneklem seçim kriterlerine uyan 75 gebe kadın oluşturdu. Verileri toplamak için; Kişisel Bilgi Formu, Pittsburg Uyku Kalitesi İndeksi, Epworth Uykululuk Skalası ve Vizüel Ağrı Skalası kullanıldı. Gebe kadınların %89,3'ünün uyku kalitesi kötü olduğu görüldü. Gebelikte sırt, bel ve bacak ağrısı yaşamanın uyku kalitesini olumsuz etkilediği belirlendi. Uyku kalitesi kötü olan gebelerin travayın ikinci evre süresinin daha kısa olduğu saptandı. Gündüz uykuluğunun ve uyku süresinin travay evre sürelerini etkilemediği görüldü. Gündüz uykululuğu, uyku kalitesi ile doğum ağrısı arasında anlamlı bir fark bulunamadı. Sonuç olarak, gebelikte uyku kalitesinin olumsuz etkilendiği söylenebilir. Uyku kalitesinin doğum eyleminin süresi, şekli ve doğumda hissedilen ağrıya etkisini belirlemek için daha fazla çalışma sonucuna ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
AbstractOzkan, Z. (2012). The Effect of Sleep Quality in Pregnancy to the Duration of Labor and Labor Pain. Istanbul University Institute of Health Science, Department of Midwifery. Master?s Thesis. Istanbul.It is stated that underreporting of sleep during pregnancy is associated with prolonged labor, more pain, rising rates of caesarean section and premature birth. This research was conducted to determine the effect of sleep quality in pregnancy to the duration of labor and labor pain in a descriptive design. Data was collected in between November 2011-March 2012. The population of study consists of 160 pregnant women, the sample consists of 75 pregnant women who are suitable for the criteria of sample. Personal Information Form, Pittsburg Sleep Quality Index, Epworth Sleepiness Scale and Visual Pain Scale was used to collect the data. Sleep quality was determined as poorer in 89.3% of women. It was determined back, waist and leg pain in pregnancy negatively affected to sleep quality. The duration of second stage of labor was shorter in pregnant who had poor sleep quality. It was seen that daytime sleepiness and the duration of sleep didn?t effect to the lenght of labor. It wasn?t found a significant difference between daytime sleepiness and sleep quality with labor pain. In consequence, ıt?s said that sleep quality effects negatively in pregnancy. It?s necessary more research results to determine the effect of sleep quality to the duration of labor, type of delivery and the pain in labor.