Türkiye'deki boyutları açısından yaşlı nüfusun yoksulluğu
Poverty of the old age population in Turkey in connection with its dimensions
  1. Tez No: 317031
  2. Yazar: VOLKAN KAYAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Demografi, Sosyoloji, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Demography, Sociology, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşlılık, Yaşlanma, Yoksulluk, Demografik Dönüşüm, Old Age, Ageing, Poverty, Demographical Transformation
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endüstri İlişkiler ve İnsan Kaynakları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
Dünyada, toplam nüfus içerisinde yaşlıların oranının tarihte ilk defa bugünkü seviyelerine yükselmiş olması, gelişmiş ülkelerin yanı sıra gelişmekte olan ülkeleri de yakından ilgilendiren önemli sosyoekonomik konuların başında gelmektedir. Nüfusta yaşanan bu değişim, yaşlıların nüfus içerisindeki payını yükseltmekte ve aynı zamanda bu değişimin ortaya çıkardığı ekonomik ve sosyal sonuçlar ile karşı karşıya kalmasına neden olmaktadır.Araştırmada, demografik dönüşümün toplumun dezavantajlı gruplarından yaşlılar üzerindeki sosyoekonomik etkileri üzerinde durulmuş, yoksulluk bağlamında yaşlı nüfusun durumu incelenmiştir. Bu amaçla ilk olarak, yaşlılık ve yoksulluk kavramları çeşitli boyutlarıyla açıklanmış, yoksulluğun yaşlı nüfus üzerine etkileri ve yaşlıların yoksulluğuna yönelik mücadele politikaları irdelenmiştir. Dünyada yaşanan demografik geçiş sürecinin gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler ile Türkiye üzerinde meydana getirdiği değişimler tarihsel süreç içerisinde ele alınmış ve bu değişimlerin günümüzde ulaştığı son nokta belirlenmiş; yapılan nüfus projeksiyonlarına bağlı kalınarak gelecekte yaşanması muhtemel demografik değişimlere de yer verilmiştir. Elde edilen demografik veriler ve yoksulluğa ilişkin istatistikler, tablo ve grafiklere aktarılmıştır.Buna göre yaşanan demografik değişimlerin yaşlı nüfusun giderek artan oranda yoksulluğa maruz kaldığını ortaya konmaya çalışılmıştır. Yaşlıların yoksulluğuna etki eden pek çok faktör olmakla beraber; demografik değişimlerin yol açtığı toplumsal yapı ve gelir dağılımındaki adaletsizlikler yaşlıların içinde bulunduğu yaşam koşullarını zorlaştırmakta, yoksulluğu daha derin bir şekilde hissetmelerine neden olmaktadır. Ülkeler, toplumun önem arz eden bu kesimine karşın ortaya koyduğu fırsatları doğru şekilde değerlendirmeli ya da potansiyel olumsuzluklarına uygun çözümler bulmalıdırlar. Aksi halde şu an dünyanın gelişmiş birçok ülkesinde yaşanan sorunlar ile karşı karşıya kalınması kaçınılmazdır.
Özet (Çeviri)
The fact that the current rate of the old people in the population has risen so much as the first time in the history in the whole world is one of the most important socio-economic issues concerning the developing countries as well as the developed ones. The change in the proportion of the population not only raises the rate of the old people in the total population but also causes the old people to expose to the economic and social consequences resulted by this change.This study elaborates on the effects of the demographical transformation and its socio-economical results regarding the old people who are one of the disadvantaged groups of the society. For this reason, the concepts of agedness and poverty have been explained for the first time, and the policies finding solutions for the problem of poverty of old people have been analyzed. The changes of demographical transition period taking place in developed countries, in less developed ones and also in Turkey have been studied in the historical process. First, the highest level of this changing has been specified. Secondly, the possible changing about to happen have been uttered by depending on the demographical projections. The obtained data and statistics related to the poverty have been transferred to the table and graphics.In connection with the outcome of the research mentioned situation, the study has tried to identify the correlation between demographical changes of old age population and the level of their being exposed to poverty. There are definitely several reasons that bring about the poverty of the senior citizens. The social structure resulting from the demographical changing and the injustice in the distribution of the income have been visibly complicating their life standards day by day. It is vital that all countries should use the opportunities for the benefits of old age groups having an importance in the society or it is time that they found the solutions to the imminent problems. Otherwise, the case above mentioned briefly will be inevitable in other countries as in the case of developed ones.