Ortaöğretimde eğitim amaçlı internet kullanımı: Tekirdağ ili örneği
Use of internet for the purpose of education in high schools: Tekirdağ province study
- Tez No: 317045
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE ORHANER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İnternet, Eğitimde İnternet Kullanımı, Ortaöğretim, Internet, Internet use for education, Secondary education
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Büro Yönetimi Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Büro Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışmanın amacı, ortaöğretimde eğitim amaçlı internet kullanımının ne durumda olduğunu belirlemektir.Bu araştırmada betimsel yöntem yani anket (survey) modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Tekirdağ il merkezinde bulunan ortaöğretim kurumlarında öğrenim gören 400 öğrenci oluşturmaktadır. Yapılan analizlere göre ulaşılan temel sonuç internetin öğrencinin eğitimine çeşitli yönlerde katkı sağladığıdır.Araştırmada eğitimde internet kullanımı çeşitli boyutlarda ele alınmıştır. Öğrencilerin genel olarak internete karşı tutumları okul başarılarını etkilemediği ya da olumlu etkilediği yönündedir. İnternetin okul başarısını olumlu etkilediğini düşünenlerin öğretim ve öğrenmeye katkısına yönelik daha olumlu bir yaklaşım geliştirdikleri saptanmıştır. Öğrencilerin çoğunluğunun interneti ödev ve sohbet amaçlı kullandıkları saptanmıştır. Ödev amaçlı kullananların internetten okul yaşantısında daha fazla yararlandıkları saptanmıştır. İnternetin kişisel gelişim dahilinde olan öğrencinin kültürel gelişimi ve soysal iletişimine katkı sağladığı saptanmıştır. Öğrencilerin internetteki bilgiye karşı olumlu tutum geliştirdikleri ve internet üzerinde ihtiyaç duyulan bilgiye erişmede yeterli oldukları yönünde görüş bildirdikleri saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the nature of internet use for the purpose of education in high schools.Descriptive method- survey- used in this study. Population of the study consists of 400 students who attend high schools in central district of Tekirdag province. Main outcome achieved from analysis is that internet provides various contributions to student?s education.Use of internet for education diversely analysed in this study. Common two opinions of students towards internet are internet has no effect or has positive effects on their success at school. Those who think internet has positive effect on their success at school determined to have more positive opinion on internet?s contributions to teaching and learning. It is established that most of the students uses internet to do homework and chat. The ones who do their homework with help of internet also use and benefit from it more in school than others. The study shows internet makes contributions to students? cultural improvement and social communication which are the parts of personal development. It is determined that students have positive opinions information on internet and also they think that they are adequate to find the needed information.