Saç ve makyaj uygulamalarında 'dijital tasarım' dersi program içeriğinin öğretmen ve usta öğreticilerin görüşleri doğrultusunda belirlenmesi
Determination of the content of 'digital design' course offered in hair and make-up applications in accordance with the opinions of educators and master trainers
- Tez No: 317056
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR GÖKLÜBERK ÖZLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ders İçeriği, Dijital Tasarım, Saç Tasarımı, Makyaj Tasarımı, Course Content, Digital Design, Hair Design, Make-up Design
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Giyim Endüstrisi ve Moda Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kuaförlük ve Güzellik Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu araştırmanın amacı, Gazi Üniversitesi, Sanat ve Tasarım Fakültesi, Saç ve Güzellik Uygulamaları Lisans Programında açılması düşünülen, Saç ve Makyaj Uygulamalarında `Dijital Tasarım' dersi program içeriğinde yer alması gereken konuların ne olduğuna ilişkin, öğretmen ve usta öğreticilerin görüşlerini almak ve bu görüşler doğrultusunda bir ders içeriği hazırlamaktır.Bu araştırmada, tarama modeline dayalı betimsel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Tarama modelleri, geçmişte ya da halen var olan durumu var olduğu şekliyle betimlemeyi amaçlayan araştırma yaklaşımları olarak tanımlanmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak anket formu kullanılmıştır. Anketin hazırlanabilmesi için konuyla ilgili akademisyenler, öğretmenler ve usta öğreticilerden rastgele belirlenmiş 21 kişi ile ön görüşme yapılıp uzman görüşü alınmıştır. Sonuçta 61 sorudan oluşan anket hazırlanarak, öğretmenler ve usta öğreticilerden oluşan örneklem grubuna uygulanmıştır.Araştırmanın evrenini, Kuaförlük ve Güzellik Bilgisi Öğretmenlik Programından mezun olmuş, Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri öğretmenlerinin tamamı ile Ankara'da bulunan kuaför ve güzellik salonlarında çalışan usta öğreticilerin tamamı oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise; Türkiye'nin çeşitli illerinde görev yapan Güzellik ve Saç Bakımı Hizmetleri alan öğretmenleri ve Ankara ilinde bulunan kuaför ve güzellik salonlarında çalışan usta öğreticiler olmak üzere toplam 100 kişi oluşturmaktadır.Uygulanan anketten elde edilen verilerin değerlendirilmesinde“SPSS 18.0”istatistiksel paket programı kullanılmıştır. Ankette yer alan görüşlerin frekans (N), yüzde dağılımları hesaplanmış ve aritmetik ortalamaları alınmıştır. Grupların görüşleri arasında fark olup olmadığını belirlemek üzere önce Kolmogorov-Smirnov Testi (K-S) ile normal dağılım olup olmadığına bakılmış; sonrasında Mann-Whitney U Testi uygulanmıştır. Anlamlılık tespiti için ise p=0.05 anlamlılık düzeyi belirlenmiştir.Yapılan K-S testi sonuçlarına göre Anlamlılık Düzeyi (P) < ? = 0,05 olduğu için tüm değişkenlerin normal dağılım göstermediği sonucuna ulaşılmıştır. Bu sonuca göre hipotezlerin testi için parametrik olmayan (non-parametrik) testler kullanılması gerektiğinden, verilere Mann-Whitney U Testi uygulanmıştır. Bu test sonuçlarına göre, öğretmen ve usta öğreticilerden oluşan grupların toplam 56 sorudan, 34 ünde görüşleri arasında anlamlı bir farklılığın olduğu ve 22 soru için gruplar arasında anlamlı bir farklılık olmadığı görülmüştür.Araştırma sonucunda elde edilen veriler doğrultusunda sorulara verilen cevapların, frekansları, yüzdeleri ve Mann-Whitney U Testi sonuçları dikkate alınarak Saç ve Makyaj Uygulamalarında `Dijital Tasarım' dersi için önerilen konular belirlenmiş ve ders içeriği hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective of this research is the preparation of a curriculum for a“Digital Design”Course contemplated in relation to hair and make-up applications at the Bachelor's Degree Program of Hair and Beauty Department, Art and Design Faculty of Gazi University through investigation of the opinions of educators and master trainers with respect to required contents for the course.In this study, descriptive research method based on screening model has been used. Screening models are defined as research approaches aiming to describe a past or present situation in its existing form. A survey questionaire was used in this research as a tool of data gathering. In constituting the survey, academicians, educators and 21 randomly selected master trainers were consulted and expert opinion was obtained. Subsequently, a survey consisting of 61 questions was prepared, and was applied to a sample group of educators and master trainers.Research space consists of all Beauty and Haircare Services educators, and master trainers working in Ankara at the coiffeur and beauty parlours but are graduates of the Coiffeurie and Beauty Knowhow Teaching Program. Research sample group is formed of total 100 persons including only beauty and haircare services consumer teachers employed in various provinces of Turkiye, and master trainers working at the coiffeur and beauty parlours of Ankara.Data obtained from the applied survey were assessed with the use of statistical software package“SPSS 18.0”. Frequency (N), percentage distributions of opinions expressed in the survey were calculated, and arithmetic means were taken. In order to determine the variation of opinions expressed by the groups, initially the Kolmogorov-Smirnov Test (K-S) was applied to see whether there is normal distribution, and afterward Mann-Whitney U Test was done. For the identification of meaningfulness, p=0.05 meaningfulness level was used.According to K-S test results, since Meaningfulness Level(P) was (P) < a = 0.05, it was concluded that the variables did not show normal distribution. In accordance with this conclusion, the use of non-parametric tests were required to test the hypotheses and consequently Mann-Whitney U Test was applied to the data. According to the results of this test, it was observed that a meaningful variation in opinions had existed in 34 questions, and none in 22, out of the total 56 among the groups consisting of teachers and master trainers.In view of the data obtained, frequencies, percentages and Mann-Whitney U Test results, the suggested subjects were identified for the“Digital Design”Course contemplated for Hair and Make-up Applications, and the course curriculum content was prepared.