Örgüt ikliminin işgörenlerin örgütsel bağlılıklarına etkisi: Konaklama işletmelerinde bir uygulama
The effect of organizational climate on organizational commitments of employees: An application in hospitaliy enterprises
- Tez No: 317059
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İRFAN YAZICIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgüt İklimi, İklimin Boyutları, Örgütsel Bağlılık, Konaklama İşletmeleri
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Büro Yönetimi Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu araştırma, konaklama işletmelerinin örgütsel iklim tipini belirlemek ve örgüt iklimi ile işgörenlerin örgütsel bağlılıkları arasındaki ilişkiyi ortaya koymak amacıyla yapılmıştır.Bu araştırma ile konaklama işletmelerinde çalışan personelin örgüte olan bağlılığının örgüt iklimiyle ilişkisi belirlenmeye çalışılmıştır. Dolayısıyla araştırma modeli mevcut durumu ortaya koyması bakımından betimseldir. Araştırma konusu ile ilgili öncelikle literatür taraması yapılarak Örgüt iklimi ve Örgütsel Bağlılık ile ilgili temel kavramsal bilgilere yer verilmiştir. Daha sonra örgütsel iklim ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişkiyi belirlemeye yönelik uygulama ve sonuçlarına yer verilmiştir.Çalışma, çok boyutlu ve geniş bir konuyu kapsadığından örgüt ikliminin örgütsel bağlılık üzerindeki etkisi, zaman ve maddi kısıtlılıklar nedeniylede Türkiyenin önemli merkezlerinden biri olan Muğla ilindeki3,4,5 yıldızlı otellerde çalışan işgörenlerle sınırlandırılmıştır. Araştırmanın evrenini Muğla ilindeki 3,4,5 yıldızlı otellerde çalışanlar oluşturmaktadır. Örneklem çapı tesadüfi örneklem yöntemi kullanılarak 382 kişi olarak belirlenmiştir. Veri toplama aracı olarak anket formu kullanılmıştır. Toplam 550 anket uygulanmış bunlardan 520'si istatistiksel olarak değerlendirmeye uygun bulunmuştur.Örgütsel bağlılık düzeyini belirlemek üzere Mowday, Porter ve Stears'ın geliştirdiği15 sorudan oluşan örgütsel bağlılıkölçeği, örgütsel iklimi belirlemek üzere F.Pervin BİLİR'in (2005) Doktora tezinde geliştirdiği örgütsel iklim ölçeğinden yararlanılmıştır. Veri toplama aracı olarak kullanılan anket formuüç bölümden oluşmuştur. İlk bölümünde; çalışanların demografik özelikleri (cinsiyet, yaş, eğitim durumu, mesleki tecrübe, kurumdaki görev durumu) ile ilgili bilgileri tespit etmek için sorulara, ikinci bölümde; Örgütsel Bağlılığı ölçmeye yönelik sorulara, üçüncü bölümde ise Örgütsel İklimle İlgili sorulara yer verilmiştir.Araştırmada elde edilen verileri değerlendirilirken tanımlayıcı istatistiksel metotları (Sayı, Yüzde, Ortalama, Standart sapma) kullanılmıştır. Hipotez testleri olarak Non-Parametrik testlerden Kruskal Wallis H-Testi, Mann Whitney U testi,korelasyonve regresyon analizleri yapılmıştır. Elde edilen bulgular %95 güven aralığında 0,05 anlamlılık düzeyinde yorumlanmıştır.Araştırma verilerinden elde edilen sonuçlar neticesinde çalışanların örgütsel bağlılık düzeylerinde yaş, eğitim durumu, kurumdaki görev, mesleki tecrübe değişkenleri açısından anlamlı bir farklılık olduğu, cinsiyet değişkeni açısından ise anlamlı bir farklılık olmadığı görülmüştür. Genel olarak Örgüt iklimi ile örgütsel bağlılık arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur ve Örgüt İkliminin Örgütsel Bağlılığı etkilediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The reasearch was carried out to determine organizational climate type of hospitality enterprises and to put forth the relationships between organizational climate and organizational commitments of employees.With the study, it was aimed that relationships between organizational climate and organizational commitments of employees working in hospitality enterprises were defined. Accordingly, Research model is descriptive model in terms of presenting the current state. After literature survey was carried out, were given basic knowledge about Organizational Climate and Organizational Commitment. In the research, the obtained knowledges were revaled by the survey application.Since the study contained multi-dimensional and comprehensive subjects, it was limited to the direction in which the organizational climate on its commitment was dealt with mainly. The questionnare was performed on staff which were working in 3,4&5 stars hospitality enterprises which was formed in Mugla Province and 520 questionnaires were statistically evaluated.The questionnaire consisted of three parts. In the first part, questions indentifying information regarding employees' demographic characteristics (gender, age, educational background , work experience, the task status in institution ); in the second part, questions measuring organizational commitment and in the last part; questions relating organizational climate were asked.While evaluating collected in the study; descriptive statistical methods (number, percentage, mean, standard deviation) were applied.Kruskal-Wallis H test, Mann-Whitney U-test, correlation and regression analyzes among Non-parametric tests were performed as Hypothesis testing. The findings were assessed in the %95 confidence interval , a significance level of 0,05.According to the result of research data , it was seen that there was significant difference in the levels of organizational commitment of employees in terms of variables which were age, educational background, task in organization, work experience and it was observed that there was no significant difference in terms of gender. As a result , organizational commitment increased parallel with rising in Organizational Climate and it was observed that Organizational climate affected Organizational Commitment.Key Words : Organizational Climate, Dimensions of Climate, Organizational Commitment, Hospitality Enterprises.