İlköğretim 7. sınıf sosyal bilgiler dersi Türk tarihinde yolculuk ünitesinde sanal müzelerin kullanımının öğrenci başarısına etkisi
The effect of using virtual museum in ?travel in history of Turkish? unit of primary education 7th grade social studies course on student?s academic success
- Tez No: 317060
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ALİ ÇAKMAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sanal müze, Sanal müze gezisi, Sosyal bilgiler öğretimi, Virtual Museum, Virtual Museum Visit, Social Science Teaching
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu araştırmada; İlköğretim 7. sınıf Sosyal bilgiler dersi ? Türk Tarihinde Yolculuk'' ünitesinde sanal müze gezileri kullanılarak yapılan öğretimin öğrenci başarısına etkisini incelemek amaçlanmıştır.Araştırmada ?Ön Test-Son Test Kontrol Gruplu Desen? tercih edilmiştir. Araştırma 2011-2012 eğitim-öğretim yılında Ankara ili, Battalgazi İlköğretim Okulunda öğrenim gören 7-E ve 7-C şubelerindeki öğrenciler üzerinde uygulanmıştır. Öğrenci özellikleri açısından her iki grubun denk olduğu çalışmaya, deney (27) ve kontrol (26) gruplarından toplam 43 öğrenci katılmıştır. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen başarı testi ön test ve son test olarak kullanılmıştır. Uygulama bizzat araştırmacı tarafından sınıf ortamında gerçekleştirilmiştir. Tezin konusuna ilişkin uygulama alanı olarak, internet ortamında sanal müze ziyareti imkânı sunan Mevlana Sanal Müzesi, İstanbul Deniz Sanal Müzesi, Topkapı Sarayı Sanal Müzesi, Ayasofya Sanal Müzesi, Rahmi Koç Sanal Müzesi ve Ziraat Bankası Sanal Müzesi seçilmiştir. Veri toplama aracından elde edilen veriler; SPSS istatistik programında yer alan bağımlı ve bağımsız gruplar için t-testi analizleri kullanılarak değerlendirilmiştir.Araştırmada elde edilen genel sonuca göre; deney grubu ile kontrol grubu öğrencilerinin başarı oranlarında anlamlı bir fark vardır. Sanal müze gezileri; 7. sınıf Sosyal bilgiler dersi ? Türk Tarihinde Yolculuk'' ünitesi kapsamında deney grubu öğrencilerinin başarı artışında etkili olmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is reviewing the effect of the teaching by using virtual museum visit in ?Travel in history of Turkish? unit of Primary Education 7th grade social studies course on student?s academic success.?Pre- test Post- test control group model? was chosen for this research. The research was given to the students that educating in 7-E and 7-C classes of Battal Gazi Primary Scholl in Ankara in 2011- 2012 education year. 43 students from experiment (n= 27) and from control (n= 26) participated to the work which had equality from the characteristics of students. Pre-test and Post- test which were developed by the researcher were used as the data collection tool as an achievement test. Application was carried out by the researcher in the classroom. Mevlana Virtual Museum, İstanbul Sea Virtual Museum, Topkapı Palace Virtual Museum, Hagia Sophia Virtual Museum, Rahmi Koç Virtual Museum, and Ziraat Bank Virtual Museum, which offer three dimensional virtual museum visit opportunity on the internet, was chosen as the application area related to the theme of the thesis. Quantiative datums are evaluated with using t-test analises for dependent and independent groups that participate in SPSS statistic programme.According to the general result obtained in this study: there is a significant difference on academic success of the students of the experimental group and the control group. Virtual museum visits effected the increasing success of the students of experimental group.