İlköğretim üçüncü sınıf Türkçe ders kitaplarının resim (illüstrasyon) ve içerik uyumuna ilişkin öğrenci ve öğretmen görüşleri.
The teacher?s and student's opinions about the harmony of the illustration and content of pictures that are on the 3rd grade Turkish text books
- Tez No: 317064
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM K. ALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: resimleme, 3. Sınıf Türkçe ders kitabı, içerik, metin, illustration, 3th Grade Turkish textbook, content, text
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mesleki Resim Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu araştırmada İlköğretim 3. Sınıf Türkçe Ders kitabı tasarımında yer alan resimlemelerin metne uygunluk açısından değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırmada betimsel (survey) modeli kullanılmıştır. Bu araştırmanın evreni Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2010-2011 müfredatında yer alan İlköğretim 3. sınıf Türkçe ders kitabı ve bu kitaplarla eğitim veren 30 sınıf öğretmeni ile eğitim alan 300 öğrencilerden oluşmaktadır.Araştırmada resimlemelerin metne uygunluğunu değerlendirebilmek için 7 uzman görüşüne dayalı üçlü likert [evet(3),kısmen(2),hayır(1)] ölçeği geliştirilmiştir. Uygulanan anket formu Cronbach Alfa güvenirlik katsayısı ile hesaplanmıştır. ?Değerlendirme Ölçeği?ne ilişkin Cronbach Alfa katsayısı 0.90 olarak bulunmuştur. Bu da anketin yüksek oranda güvenirliğe sahip olduğunu göstermektedir. Şu anda okutulan Türkçe Ders kitabının, ders kitabı ve çalışma kitabı okutulmak üzere iki kitap halinde olmasından dolayı bu kitapların her birinden 3'er tane toplam da ise 6 tane resim seçilmiştir. Bunun yanı sıra, öğretmen ve öğrenciler üç resmi ilk dönem, diğer üç resmi ise ikinci dönem görmüşlerdir. Bu yüzden de anket, aynı sorularla aynı gruplara iki kere uygulanmıştır. Araştırma sürecinde, öğrencilerin ve öğretmenlerin son testteki görüşleri yüzde, frekans dağılımı ile verilmiştir. Daha sonra uygulanan anketin ilktest ve sonteste göre t testi sonuçlarına göre karşılaştırılması yapılarak anlamlı bir fark olmadığı sonucuna varılmıştır.Araştırma sonucunda 3. Sınıf Türkçe Ders kitabında yer alan resimlemelerin-içerik uyumundaki öğretmen öğrenci görüşlerine bakıldığında, öğrencilerin ve öğretmenlerin kitap resimlemelerini beğendikleri ortaya çıkmıştır. Sınıf öğretmenlerinin çocukların gelişimsel özelliklerinden iyi anlamalarına rağmen, görsel sanatlardan resim konusunda pek fazla bilgi sahibi olmadıkları, çizerlerinde çocukların gelişimsel özellikleri konusunda fazla bilgi sahibi olmadıkları ortaya çıkmıştır. Çizerlerin ve öğretmenlerin iyi bir Türkçe Ders kitabı için, ortaklaşa çalışmaları ve bilgi eksikliklerini tamamlamaları önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, it is aimed to evaluate the harmony of the illustration and content of the pictures which are on the 3rd grade Turkish textbooks. Survey model is used in the research. The universe of this study is 30 teachers and 300 students who dealt with the 3rd grade Turkish textbooks in 2010-2011 academic years.To assess the opinions of the teachers? and students? opinions, a scale with 3 Likert style [yes (3), not exactly (2), no (1)] was developed by the help of 7 experts. Cronbach alpha coefficient was calculated and it was 0.90. It shows that the scale is reliable. The 3rd grade Turkish textbooks consists of Turkish students? book and Turkish workbook so three pictures were chosen from the students? book and three of them from the workbook. Besides this, three of the pictures were seen by the teachers and students in the first period of the academic year and the rest pictures were seen by them in the second academic year. Therefore the same scale was given the same teachers and students twice. In the study, firstly, the opinions of the teachers and students had been reflected in the post test was given via frequency-percentage method. Then, by using t-test method on SPSS.17, if there is a meaningful difference between the teachers? pre-test and post test results. After that, the same procedure was done for the students.The results of the study are: It is reached on the conclusion that the teachers and the students have liked the six pictures in the text book. However, the results of the questionnaire show that although the teachers know the students grown up aspect?s well, they don?t know enough knowledge about visual arts. The results of it also indicate that though the designers of the pictures know the visual arts, well they don?t know students? grown up aspects. Therefore it is suggested that teachers and designers work together to build up a good text book and to complete their insufficient knowledge.