Öğrenci, öğretmen ve idarecilerin görüşlerine göre iç göçün yaşandığı bölgelerdeki ilköğretim okullarında eğitim öğretim sürecinde karşılaşılan sorunlar: Esenyurt örneği
Problems encountered in education process in the elementary schools in the regions where internal migration are experienced according to the opinions of administrators, teachers and students: Example of Esenyurt
- Tez No: 317067
 - Danışmanlar: PROF. DR. YÜCEL GELİŞLİ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
 - Anahtar Kelimeler: Göç, Eğitim, Immigration, Education
 - Yıl: 2012
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Gazi Üniversitesi
 - Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Eğitimin Sosyal ve Tarihi Temelleri Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu araştırmanın genel amacı; idareci, öğretmen ve öğrencilerin görüşlerine göre iç göçün yaşandığı bölgelerdeki ilköğretim okullarında eğitim-öğretim sürecinde karşılaşılan sorunları belirlemektir (Esenyurt Örneği). Ülkemizde yoğun göç alan şehirlerin başınsa İstanbul gelmektedir. İstanbul'un geçtiğimiz yıl en çok göç alan ilçelerinden olan Esenyurt'ta yapılan bu araştırmanın gerçekçi sonuçlar çıkaracağı düşünülmüştür.Araştırmaya veri toplamak amacıyla; beşli likert tipinde anket geliştirilmiştir. Anket soruları idareci, öğretmen ve öğrencilerin eğitim sorunlarına ilişkin görüşlerini belirlemek amacıyla eş değer formda hazırlanmıştır. Hazırlanan anketler için uzman görüşleri alınmıştır. Araştırma ön uygulama ve asıl uygulama olmak üzere iki basamakta gerçekleştirilmiştir. Anketin ön uygulaması İstanbul ilinin göç alan bölgelerindeki ilköğretim okullarında yapılmıştır. Asıl uygulama İstanbul ili Esenyurt ilçesinde tesadüfi örnekleme yöntemi ile seçilen 5 ilköğretim okulunda yapılmıştır. Öğrenci, öğretmen ve idarecilere uygulanan anketler ile elde edilen veriler uygun istatistiksel yöntemler kullanılarak tablolar haline getirilmiş ve yorumlanmıştır.Araştırmanın sonuçlarına göre göç alan bölgelerdeki ilköğretim okullarının sınıf mevcutları hızla artmaktadır. Bu durum derslerin işlenişini de aksatmaktadır. Göç eden ailelerin maddi sıkıntılar yaşamasından dolayı öğrenciler çalışmak zorunda kalmaktadır. Çalışan çocukların okula devamsızlıkları artmakta ve okul başarıları düşmektedir. Göç alan bölgelerdeki en önemli sorunlardan biriside iletişim sorunlarıdır. Ayrıca okul içi çeteleşme ve öğrenciler arasındaki madde bağımlılığı önemli disiplin sorunları olarak ortaya çıkmaktadır. Öğrencilerin okul içinde ve dışında sosyal aktivitelere katılmakta istekli oluşları ise iyi bir sonuçtur.Araştırma sonuçlarında öğrenci, öğretmen ve idarecilerin görüşleri arasında farklılıklar olduğu, bu farklılığın öğrencilerde anlamlı derecede yüksek olduğu görülmektedir. Araştırmaya katılanların cinsiyetlerine göre ve öğretmen ile idarecilerin branşlarına göre görüşlerinde anlamlı bir fark olup olmadığı da incelenmiştir. Öğretmenlerin görüşleri arasında branşlara göre anlamlı farklar bulunmuştur. Bu sonuçlar doğrultusunda Esenyurt ilçesindeki ilköğretim okullarında eğitim öğretim sürecinde karşılaşılan sorunların çözümüne yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The general purpose of this research is to determine the problems encountered in education process in the elementary schools in the regions where internal migration are experienced according to the opinions of administrators, teachers and students (example of Esenyurt). Istanbul is the leading migration-receiving city in our country. It has been thought that this research, performed in Esenyurt which is the most immigrant-receiving districts of Istanbul in the last year, can draw realistic conclusions.By the purpose of collecting data for the research, a five-point likert-type survey has been developed. The survey questions have been prepared in equivalent form by the reason of determining the opinions of the administrators, teachers and students in respect to the educational problems. Expert opinions have been taken for the surveys prepared. The research has been performed in two phases as pre-application and principal application. The pre-application of the survey has been performed at the elementary schools in the immigrant-receiving regions of İstanbul. The principal application has been performed at the 5 elementary schools which are chosen with random-sampling method in Esenyurt District of Istanbul. Data that have been obtained through the surveys applied to students, teachers and administrators, has been tabularized using the appropriate statistical methods and then interpreted.According to the conclusions of the research, the classroom sizes of the elementary schools in the immigrant-receiving regions are being increased fast. This situation is also hindering the teaching the lessons. Because of the immigrant families are encountered financial difficulties so the students have to work. Absenteeism of the working children at the school is being increased and their successes in school are being decreased. One of the most important problems in the immigrant-receiving regions is the communication problem. Also, getting ganged in school and drug addiction are occurring as important disciplinary issues. But being disposed of the students to participate in the activities in and out the school is a good result.In the results of the research, it is seen that there are differences between the opinions of the students, teachers and administrators and these differences are significantly big in students. It has been also examined that whether there is a significant difference in the opinions according to genders of the participants of the research and according to the branches of the teachers and administrators. In accordance with these results, it has been made suggestions for the solution of the problems encountered in the education process in the elementary schools at Esenyurt District.