Reşat Aysu'nun saz eserlerindeki flüt icra tekniklerine uygun ögeler ve flüt eğitiminde kullanılabilirliği üzerine bir araştırma
A research about the components in Reşat Aysu?s works that are adaptable to performance techniques for the flute and their use in flute education
  1. Tez No: 317071
  2. Yazar: ÇİĞDEM DÖNMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. MEHLİKA DÜNDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Müzik Eğitimi, Flüt Eğitimi, Reşat Aysu, Saz Eserleri, Makam, Analiz, Music Education, Flute Training, Reşat Aysu, İnstrumenal Works, Mode, Analysis
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu araştırma; Reşat AYSU'nun saz eserlerindeki flüt icra tekniklerine uygun ögelerin belirlenmesi ile buna dayalı bir flüt eğitimi dağarcığı oluşturulması ve oluşturulan dağarcığın flüt eğitiminde kullanılabilirliğine ilişkin flüt öğretim elemanlarının ve flüt öğrencilerinin görüşlerinin alınması amacıyla yapılmıştır.Araştırma iki ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm çalışmaları Reşat AYSU'nun saz eserlerindeki flüt icra tekniklerine uygun ögelerin sıklık derecelerinin belirlenmesi ve elde edilen sonuçlar doğrultusunda ?Reşat AYSU Saz Eserleri ile Flüt Çalışma Dağarcığı?nın oluşturulmasıdır. İkinci bölüm ise bu dağarcığın flüt eğitiminde kullanımı ve kabul görme durumuna yönelik, eğitimci ve öğrenci görüşlerinin alınmasıdır. İlk bölümde; araştırmada kullanılmak üzere saz eserlerinden 10 tane (Acem Kürdî Saz Semâi, Çargâh Saz Semâi, Bûselik Saz Semâi, Nihâvend Saz Semâi, Kürdîli Hicâzkâr Saz Semâi, Ferahnâk Saz Semâi, Ferahfezâ Saz Semâi, Hisar Bûselik Saz Semâi, Bûselik Peşrev, Ferahnâk Peşrev) seçilerek flüt icra tekniklerine göre incelenmiştir. Eserlerin farklı bölümlerinden flüt eğitiminde yer alan ?Staccato?, ?Legato?, ?Vibrato?, ?Çift Dil?, ?Üç Dil?, ?Süsleme?, ?Karma Teknikler?, ?Gam ve Arpej? konu başlıkları altında gruplandırılarak bir çalışma dağarcığı oluşturulmuştur. İkinci bölümde ise bu flüt çalışma dağarcığının öğrenciler üzerindeki etkilerine ilişkin eğitimcilerin ve öğrencilerin öngörülerinin alınmasına yönelik anket formu hazırlanmıştır. Anket formunda çalışma dağarcığının öğrenci üzerindeki etkileri üç ana boyutta ele alınmıştır. Bunlar; Teknik, Motivasyon ve Türk Müziğinin Karakteristik Özelliklerinin Tanınması boyutlarıdır. Hazırlanan anket formları ile Türkiye'de fakültelerin Müzik ve Müzik Eğitimi alanlarında görev yapmakta olan flüt eğitimcileri ile üçüncü ve dördüncü sınıflardaki flüt öğrencilerinin görüşleri alınmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in order to appointed the components in Reşat AYSU?s works that adaptable to performance techniques for the flute and create a repertoire for Flute Education and getting the opinions of university flute instructors and the students about using this repertoire at flute education.The study consists of two main parts. The studies in the first part are appointing the components in Reşat Aysu?s works that adaptable to performance techniques for the flute and create ?The Repertoire with Resat AYSU `s Works to Study Flute?. The studies in the seccond part are getting the opinions of university flute instructors and the students about this repetoire. For using in the study, Reşat AYSU?s 10 works have been selected and theese works have been analysed an account of performance techniques for the flute. Then the repertoire which consists of the studies of The Staccato, The Legato, The Double Tonguing, The Triple Tonguing, The Grace Notes, The Mixed Techniques, The Scales and The Arpeggios have been created. A survey has been prepared to getting the opinions of unuversity flute instructors and the students. In this survey, the questions for three extents have been put. Theese extents are technical, motivation and recognition of the characteristics of Classical Turkish Music. The opinions of flute instructors where Departments of Music and Music Education of the faculties in Turkey and the students which study in third and fourth level of undergraduate have been got with the survey.