Using story telling supported by NLP techniques in the teaching of vocabulary to young learners
Genç öğrencileri kelime öğretiminde nöro linguistik programlama (NLP) teknikleriyle desteklenmiş hikaye anlatımı kullanım uygulaması
  1. Tez No: 317070
  2. Yazar: EMEL GÜLEÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLŞEN DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Hikaye anlatımı, Kelime öğretimi, Genç öğrenciler, Nöro-Linguistik Programlama, Uzun süreli bellek, Story telling, Vocabulary teaching, Young learners, Neuro-Linguistic Programming, Long term memory
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Öğretimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
Bu çalışma dördüncü sınıf öğrencilerinin uzun süreli belleklerini tetiklemek amacıyla, Nöro-Linguistik Programlama (NLP) teknikleriyle hikaye anlatımı ile kelime öğretimi konusuyla ilgililenmektedir. Bu çalışmada aşağıda verilen şu sorulara yanıt aranmaktadır:?Öğrencilerin İngilizce dersine ve kelime öğrenimine karşı tutumları nelerdir?? ? NLP tekniklerinin ve hikaye anlatımı etkinliklerinin kullanımı öğrencilerin kelime bilgisini güçlendirir mi??NLP teknikleriyle desteklenmiş hikaye anlatımı etkinliklerinin kullanımı öğrencilere ihtiyaç duyduklarında öğrendikleri kelimeleri hatırlamalarında yardımcı olur mu? ??? ? NLP teknikleriyle desteklenmiş hikaye anlatımı etkinlerinin kullanımı, öğrencilerin kelime öğrenmeye yönelik motivasyon, ilgi, zevk alma ve hoşnutluk düzeylerinin artmasına katkı sağlar mı?Bu durum çalışmasının amacı öğrencilerin hatırlama yeteneklerini ve kelime öğrenmelerini geliştirmeye yardım etmektir. Çalışmanın bir diğer amacı ise zengin ve manalı girdiler sağlayarak, öğrencilerin kelime öğrenmeye yönelik motivasyon, ilgi, zevk alma ve hoşnutluk düzeylerini arttırmaktır. Bu amaçla hikaye anlatma yöntemi kullanılarak, mevcut müfredata NLP teknikleri de dahil edilmiştir.Birinci bölüm giriş kısmıdır. Araştırmanın arka planı, problemin tanımlanması ve çalışmanın amacı hakkınd bilgi vermektedir. İkinci kısım literatür taramasıdır. Genç öğrenciler, onların karakteristik özellikleri, öğrenme şekilleri ve onlara en iyi kelime öğretme yolları hakkında bilgi verir. Ayrıca hikaye anlatımı ve NLP tekniklerini vurgular. Üçüncü bölüm çalışmada kullanılan metodları detaylı bir şekilde açıklar. Dördüncü bölüm veri analizleri ve tartışma bölümüdür. Bu bölümde ön-test ve son-test sonuçları tablolarla gösterilmiş ve yorumlanmıştır. Ayrıca sonuçlar araştırma soruları ve alt problemlere göre tartışılmıştır. Beşinci bölüm araştırmanın kısa özetini verir. Bunun yanında bazı çıkarımlar sunar ve belirli önerilerde bulunur. Çalışmanın ek bölümü ise; ders planlarının, örnek etkinliklerinin, Kelime Bilgi Skalasının, Motivasyon Envanterinin ve Tutum Ölçeğinin tam formatını içermektedir.Veri toplamak için, Kelime Bilgi Skalası, Motivasyon Envanteri, Tutum Ölçeği uygulanmıştır. Kelime Bilgi Skalası yapılan etkinliklerin sonucunu görmek için ön-test ve son-test olarak uygulanmıştır. Sonuçlar uygulanan hikaye anlatımı ve Nöro-Linguistik Programlama tekniklerinin bir öğrenci hariç, öğrencilerin hedef kelimeleri öğrenmelerinde etkili olduğunu göstermiştir. Son-test uygulamadan iki hafta sonra yapılmasına rağmen, hedef kelimeleri öğrenciler önemli ölçüde hatırlamışlardır. Bunun sonucu olarak yapılan çalışmaların, öğrencilerin hedef kelimeleri uzun süreli belleklerine yerleştirmelerinde ve gerektiğinde kullanabilmelerinde etkili olduğu savunulabilir.Ayrıca uygulamalardan sonra öğrencilerin motivasyonlarının oldukça yüksek olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This specific study concerns itself with the teaching vocabulary to 4th grade students by using story telling and Neuro-Linguistic Programming (NLP) techniques to trigger their long term memories. In this respect, this study tries to find out the answers to the following questions:? ? What are the attitudes of young learners towards English and vocabulary learning?? ? Do NLP techniques and story telling activities enhance students? vocabulary knowledge?? ? Does using story telling technique with NLP aids help students retrieve the vocabularies learned when needed?? ? Does using story telling technique with NLP aids contribute to students? level of motivation, interest, enjoyment and pleasure towards vocabulary learning?The purpose of the study is to help students to improve their vocabulary learning and retention skills. Another purpose of the study is to increase students? level of motivation, interest, enjoyment and pleasure towards vocabulary learning by offering meaningful and rich input. To this purpose, NLP techniques are integrated into the existing language syllabus through story telling activities.First chapter of this study is introduction. It gives information about the background of the study, statement of the problem and purpose of the study. The second chapter presents an overview of literature, by giving information about young learners and their characteristics, learning styles and the ways to teach vocabulary best. This chapter also emphasizes storytelling and NLP techniques. The third chapter explains the methodology in detail. The fourth chapter is the data analysis and discussion. In this chapter, the results of the pre and post tests are presented on tables and interpreted. Also, the results are discussed according to research questions and sub-problems. As for the fifth chapter, it provides a brief summary of the study. It also presents general implications and offers specific suggestions. Additionally, the study has appendices; the lesson plans and example of activities, complete forms of Attitude Questionnairre, Vocabulary Knowledge Scale, and Intrinsic Motivation Inventory.As sources of data Vocabulary Knowledge Scale (VKS), Intrinsic Motivation Inventory (IMI) and Attitude Questionnaire were administered. The VKS were administered as pre-test and the post-test to examine the results of the applied tasks. The results showed that implemented story telling activities and NLP techniques were helpful for students to learn the target vocabulary items. Although the mentioned post test applied two weeks after the implementation, the students (except one student) highly remembered the target words, so it can be claimed that the implemented study was effective in students? putting the target words into their long term memory and retrieving them when needed. Also it was found that students? motivation was high after the applied techniques and activities.