An analysis of the impact of metaphorical feedback on english language teaching classroom discourse
İngiliz dili eğitiminde sınıf içi söylemde metafor kullanılarak verilen dönütün etkisinin incelenmesi
  1. Tez No: 317072
  2. Yazar: MUSTAFA SERKAN ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEMAL ÇAKIR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Education and Training, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: İngiliz Dili Eğitimi, Sınıfiçi Söylem İncelemesi, Metafor Kullanılarak Verilen Dönüt, Kalıcı Öğrenme, İleri Düşünme Becerileri, Motivasyon, English Language Teaching, Classroom Discourse Analysis, Metaphorical Feedback, Retention, Higher Order Thinking Skills, Motivation
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Yabancı dil sınıflarındaki söylemin öğrenme ile ilgisi büyüktür. Sınıf içi söylemin pek çok unsurunun içinde, dönüt merkezi bir öneme sahiptir. Kalıcı öğrenmenin sağlanması, düşünme becerilerinin geliştirilmesi ve motivasyonun artırılmasında etkili dönüt kullanımının büyük rolü vardır. Bilişsel mekanizmaların en temel unsurlarından olan metaforların dönütlerdeki rolü ise araştırmaya değer bir konudur.Bu çalışma, metafor kullanılarak verilen dönütlerin İngiliz Dili Eğitimi Programı öğretmen adaylarının tutum ve davranışlarına olan etkisini araştırmaktadır. Araştırma üç alt faktöre sahip on üç maddeden oluşan bir tutum ölçeği ile gerçekleştirilmiştir. Bu ölçek ile öğretmen adaylarının, kalıcı öğrenme, ileri düşünme becerileri ve motivasyon seviyeleri araştırılmıştır. Öğretmen adayları İngiliz Dili Eğitimi Programında Dil Öğretim Becerileri dersi bünyesinde yedi haftalık bir uygulamaya tabi tutulmuşlardır. Bu araştırmada, hem nitel hem de nicel veri toplama teknikleri kullanılmıştır. Ön test ve son test olarak metafor kullanılarak verilen dönüt ölçeği hem kontrol hem de deney grubuna uygulanmıştır. Bu ölçeğe ek olarak, öğretmen adaylarının tutum ve davranışlarındaki muhtemel değişikliği gözlemlemek için nitel bir araç olan yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Nicel araştırmanın sonucunda öğretmen adaylarının kalıcı öğrenme, ileri düşünme becerileri ve motivasyon seviyelerinde deney grubunda gelişme gözlenirken kontrol grubunda bir gelişme görülmemiştir. Nitel araştırmanın da sonuçları nicel verilerle aynı doğrultuda olmuştur.Bu araştırmada İngiliz Dili Eğitimi öğretmen adaylarının kalıcı öğrenme, ileri düşünme becerileri ve motivasyonları üzerine tutum ve davranışlarında anlamlı bir değişiklik sağladığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The relationship between classroom discourse and learning a foreign language is important. Feedback has an important role among the various components of the classroom discourse. The use of effective feedback has a crucial role in developing retention, thinking skills, and motivation. The role of metaphor, which is among the most crucial components of cognitive mechanisms, is worth investigating.This study explores the contribution of metaphorical feedback to prospective teachers? beliefs and attitudes. A 13-item scale which includes three factors was used to collect data. Through this scale; retention, higher order thinking skills and motivation were investigated. The participants were treated for seven weeks in the course of Language Teaching Skills at English Language Teaching Program, Gazi Faculty of Education, Gazi University. In this study, both quantitative and qualitative research tools were used. Metaphorical feedback questionnaire was implemented as a pre-test and post-test. In order to observe the possible changes on students? beliefs and attitudes, a semi-structured interview was also administered as a qualitative tool. The quantitative results of the study indicate that there is a significant development in retention, higher order thinking skills and motivation of the experimental group while there is not in the control group. Also, the qualitative findings were the same as the quantitative findings.According to the results, it can be concluded that metaphorical feedback develops students? retention, higher order thinking skills, and motivation.