Kümelenme olgusu ve KOBİ'ler
Clustering phenomenon and small and medium-sized enterprises
  1. Tez No: 317095
  2. Yazar: HACİ MUSTAFA YÜCE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAUF ARIKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: KOBİ, Kümelenme, Kümelenmenin Artıları-Kısıtları, KOBİ, Clustering, Pluses-Constraints of Clustering
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışmanın amacı kümelenme olgusunu ortaya koymak, kümelenmenin Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelere (KOBİ) sağladığı avantajları saptamak, yöneticilere ve kümelenme paydaşlarına önerilerde bulunmaktır. Çalışmada öncelikle kümelenme olgusunu ortaya koymak için; kavramsal ve kuramsal çerçevede kümelenmenin literatürde yeri, tanımı ve gelişim süreçleri analiz edilmiş, kümelenmeleri belirleyen faktörler belirlenmiş ve kümelenmenin artıları-kısıtları üzerinde durulmuştur. Dünyada ve Türkiye'deki başarılı kümelenme uygulamaları incelenmiştir. Çalışmanın ikinci kısmında ?Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletme Nedir?? açıklanmış, Kümelenmenin Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerle İlişkisine değinilmiştir. Ayrıca kümelenmenin Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelere faydalarına çalışmada yer verilmiştir.Dünyada ve ülkemizde KOBİ'lerde kümelenme süreci önemli ölçüde hızlanmıştır. KOBİ'ler ülkemizin kalkınması yolunda hem rekabet hem de işbirliği güçlerini artırmak ve dünya pazarlarına açılabilmek için çeşitli arayışlara girmişlerdir. Ancak, küresel rekabet boyutlarında KOBİ'lerin tek başlarına başarılı olabilmeleri zorlaşmıştır. Bu çalışmada KOBİ'lerin sorunları ve çözüm önerileri kümelenme şemsiyesi ile ortaya konmuştur. Kümelenme oluşumları, KOBİ'lerde satın alım ve tedarik, üretim ve hizmetler, atık tasfiyesi ve geri dönüşüm, pazarlama ve dağıtım, öğrenme ve bilgi yönetimi alanlarında stratejik iş birlikleri süreçlerinin profilini ve beklenen nitelikleri değiştirmiştir. Literatür çalışması ve alan verilerine dayanarak ülkemizde kümelenmenin önündeki başlıca engeller sıralanmış, ülkemizdeki kümelenme politikalarında ve kümelenme oluşturma girişimlerinde başarı sağlanabilmesi için üzerinde hassasiyetle durulacak konular ile ilgili öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to present clustering phenomenon, to detect advantages of clustering to Small And Medium-Sized Enterprises (KOBİ), to make suggestions to managers and clustering stakeholders. First of all, in this study, to present clustering phenomenon in the conceptual and theoretical framework; the location, definition and development process of clustering in literature has been analyzed, factors determining the clustering has been identified and pluses-constraints of clustering has been mentioned. Successful clustering applications in the world and in Turkey have been examined. In the second part of this study, ?What is a Small And Medium-Sized Enterprise?? has been explained, The Relationship between Clustering and Small And Medium-Sized Enterprises has been mentioned. Additionally, benefits of clustering to Small And Medium-Sized Enterprises have been included in this study.Clustering process in KOBİs has considerably accelerated in the world and in our country. In the way of development of our country, KOBİs have been in the various searches to increase both their competitiveness and their power of collaboration and to open up world markets. However, in the extent of global competition, it has been harder for the KOBİs to become successful on their own. In this study, problems of KOBİs and solution suggestions have been presented under clustering umbrella. Clustering formations has changed profiles of strategic business unit processes and expected characteristics in the areas of purchasing and procurement, production and services, waste disposal and recycling, marketing and distribution, learning and knowledge management. Depending on literature survey and the field data, major barriers to clustering in our country has been sorted, and in order to gain success in clustering policies and attempts to create clusterings in our country, recommendations have been given for the subjects to be emphasized sensitively.