Ortaöğretim 12. sınıf dil ve anlatım öğretim programında yer alan 'sanat metinleri'nin öğretiminin belirlenen kazanımlara ulaşmadaki etkililiği üzerine öğretmen ve öğrenci görüşleri
Teachers and students views on effectiveness of achieving on determined acquisition of 'art texts' education which is took place in secondary 12. class's language and expression education program
  1. Tez No: 317104
  2. Yazar: ALEV ŞEYDA DUMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE YÜCEL ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dil ve Anlatım Öğretim Programı, sanat metinleri, sanat metinlerinin öğretimi, öğretimin etkililiği, öğretmen görüşleri, öğrenci görüşleri, Language and Expression Education Program, art texts, art texts? education, the effectiveness of education, teacher views, student views
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 316
Özet
Bu araştırmanın amacı 12. Sınıf Dil ve Anlatım Öğretim Programı'nda yer alan ?Sanat Metinleri?nin öğretiminin belirlenen kazanımlara ulaşmadaki etkililiğine dair öğretmen ve öğrenci görüşlerini eleştirel bir bakışla tespit etmektir.Çalışmamız betimsel amaçlı bir alan araştırmasıdır. Araştırmanın evrenini 2011-2012 öğretim yılında Ankara ili Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde bulunan üç merkez ilçedeki ortaöğretim okullarında görevli Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenleri ile 12. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. ?Uygun Örnekleme? yöntemine göre seçilmiş sekiz ortaöğretim okulunda görev yapmakta olan 100 Türk dili ve edebiyatı öğretmeni ve 500 on ikinci sınıf öğrencisi çalışmamızın örneklemini oluşturmaktadır.Araştırmanın veri toplama aracı olarak Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenlerine uygulanmak üzere dört anket formu ve on ikinci sınıf öğrencilerine uygulanmak üzere bir anket formu oluşturulmuştur. Uygulanan anketler SPSS 15.0 paket programında ?= .05 anlamlılık düzeyi dikkate alınarak analiz edilmiştir.Araştırma sonucunda elde edilen bulgu ve yorumlardan hareketle ulaşılan sonuçlar ifade edilmiş ve konuyla ilgili öneriler dile getirilmiştir. Buna göre sanat metinlerinin öğretiminin ?orta düzeyin üzerinde? etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Öğretimin etkililiğini ise en çok öğrenciden kaynaklanan sorunlar olumsuz etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine a critical look of the teachers and student?s perspectives on effectiveness of ?Art Text?s education which takes place in 12. Classroom?s Education Program for Language and Expression.Our survey is a field survey which is descriptive purposed. Turkish Language and Literature teachers and 12. Class?s students at secondary schools took place in the borders in Ankara?s metropolitan municipality consist of the universe of this research. 100 Turkish Language and Literature teachers and 500 students in twelfth classes whom were selected as ?Appropriate Sampling? method constitute our research sample.Four questionnaire for Turkish language and literature teachers and one questionnaire for twelfth class students were prepared for the purpose of data collection tool. The results of the questionnaires were analyzed in SPSS 15.0 packed program with the .05 confidence level.Findings and comments which was obtained by the results of the research are stated, furthermore the suggestions about topic are indicated. Accordingly, it is the result that education of art texts is effective ?more than average level?. Moreover, problems which stem from students influence more the effectiveness of the education.