Çocuk resim yarışmalarının amaç ve içerik açısından değerlendirilmesi
Purpose and content for the evaluation of children's painting competitions
- Tez No: 317121
- Danışmanlar: PROF. HAKİME NUR GÖKBULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: sanat eğitimi, çocuk resmi, yarışmalar, çocuk resim yarışmaları, kopya, taklit, Art Education, Children?s painting competition/contest, plagiarism, imitation
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 223
Özet
Bu çalışmanın temel amacı çocuk resim yarışmalarının amaçları ve içeriğiyönünden incelenmesidir.Bir yayınevinin düzenlediği çocuk resim yarışması üzerine betimsel biraraştırma yapılmıştır. Çocuk resim yarışmalarının yapılış amaçlarınınaraştırılması, çocuk resim yarışmalarının konu yönünden sınırlandırılmasınınçocukların resimleri üzerindeki etkileri ve bir yayınevinin düzenlediği çocuk resimyarışmasının örneklerinin incelenip, taklit, kopya ve şablon olup olmadığının tespitedilmesi amaçlanmıştır. Ayrıca, çocuk resimlerini hangi ölçütler ışığındadeğerlendirildiği ya da resimlerin doğru şekilde nasıl değerlendirilmesi gerektiğikonusunda yarışmanın jüri üyelerinin görüşlerine başvurulmuştur. Çocuklarınçalışmaları içerik yönünden değerlendirilmiştir ve ortak yönleri belirlenerekgruplandırılmıştır. Yapılan çalışmanın bulguları ışığında; incelenen 100 resmin%11'inde kopya, %17'sinde ise esinlenme olduğu, bu kopya ve esinlenmelerin?küresel ısınma? ile ilgili daha önce yapılmış olan görsellerden olduğu sonucunavarılmış ve öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study was to examine children's painting competitionin terms of objectives and content.This study examines a competition organized by a press house in a depictiveapproach. It was aimed to study the goals of competitions for children?s paintings aswell as the effect of limitations in subject and the chosen materials to be used, onchildren?s paintings. It was also aimed to analyze a set of paintings participating in acompetition for possible acts of plagiarism, imitation or cheating. Besides, jurymembers have been interviewed for the criteria of evaluation that is supposed to beused and how children?s paintings should be evaluated. Paintings have been evaluatedin terms of content and similarities have been highlighted and grouped. According tothe results of the study, on a basis of 100 paintings, 11% have plagiarism and 17%have been originated from works created before about ?global warming?. Aconclusion has been arrived and some suggestions have been created in the light ofthe study.