Bilgisayar destekli programlı öğretim yaklaşımına göre hazırlanmış öğretim teknolojileri ve materyal geliştirme dersinin öğrencilerin akademik başarısına etkisi ve öğrenci görüşleri
The effect of instructional technologies and material development course prepared with computer assisted programmed instruction method to students? academic achievements and student views
- Tez No: 317139
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞABAN ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayar Destekli Öğretim, Programlı Öğretim, Geleneksel Öğretim, Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme, Öğretim Materyali Geliştirme, Computer Assisted Instruction, Programmed Instruction, Traditional Instruction, Instructional Technologies and Material Development, Instructional Materials Development
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Teknolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu araştırmanın amacı; bilgisayar destekli programlı öğretim yaklaşımına göre hazırlanmış Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme dersinin öğrencilerin akademik başarılarına etkisini belirlemek ve öğrenci görüşlerine yansımasını araştırmaktır.Araştırmada, öğretmen adaylarının yeni teknolojileri bilme ve onları kullanabilme niteliklerini kazandırması bakımından öğretmenlik meslek bilgisi dersleri içinde çok önemli bir yere sahip olan Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme dersinin öğretimi seçilmiştir. Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme dersinin bilgisayar destekli programlı öğretim yaklaşımı ile işlenebilmesi için, programlı öğretim modellerinden ?İlerlemeli ve Geri Dönmeli Doğrusal Program Modeli? seçilmiş; bu modele uygun olarak materyal tasarımı yapılmıştır.Araştırmada nicel ve nitel araştırma yöntemlerinin birlikte kullanıldığı karışık desenlerden ?Açıklayıcı Desen? kullanılmıştır. Nicel araştırma için, ?Öntest - Sontest Kontrol Gruplu Deneysel Desen? kullanılmıştır. Nicel veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından literatürden yararlanılarak geliştirilen 40 soruluk başarı testi kullanılmıştır. Nitel araştırma için, deney grubu öğrencilerinin bilgisayar destekli programlı öğretim yaklaşımı ile işlenen derse ilişkin görüşleri, açık uçlu sorulardan oluşan bir form vasıtasıyla alınmıştır.Araştırmanın çalışma grubunu 2011?2012 Eğitim-Öğretim yılı Güz dönemi Gazi Üniversitesi Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi Aile ve Tüketici Bilimleri Eğitimi Bölümü 3. Sınıf Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme dersini alan 60 kişilik öğrenci grubu oluşturmaktadır. Seçkisiz atama yoluyla belirlenen gruplardan, 30 kişilik deney grubunda Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme dersinde bilgisayar destekli programlı öğretim yöntemi ve 30 kişilik kontrol grubunda düz anlatım, soru-cevap ve tartışma yöntemlerinden oluşan geleneksel öğretim yöntemi 7 hafta boyunca uygulanmıştır.Veri toplama araçlarından elde edilen verilerin analizinde, alt problemler doğrultusunda nicel boyutunda bağımlı ve bağımsız gruplar için t-testi tekniklerinden yararlanılmıştır. Bunun için SPSS 17.0 for Windows paket programı kullanılmıştır. Nitel boyutunda ise alınan öğrenci görüşlerinden elde edilen veriler içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir.Araştırmanın sonucunda elde edilen bulgulardan hareketle Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme dersinin öğretiminde, bilgisayar destekli programlı öğretim yaklaşımının geleneksel öğretim yaklaşımına göre öğrencilerin akademik başarısını arttırdığı saptanmıştır. Uygulamaya katılan öğrencilerin; bireysel hıza göre ilerleyebilme, kendi kendini değerlendirebilme, istenilen an istenilen yerden ulaşabilme, ilgiyi sürekli kılma, zamanı ekonomik kullanabilme, adım adım ilerleme yönleriyle uygulamayı olumlu bulduğu; sosyalleşmeyi azaltma, öğretmene ihtiyaç duyma, teknik sorunların çıkma ihtimali, motivasyon eksikliği ve bilgisayarda çalışmanın zorluğu yönleriyle uygulamayı olumsuz bulduğu görülmüştür. Deney grubu öğrencilerinin tümü bilgisayar destekli programlı öğretim yönteminin etkililiğini kabul etmiş ve bu yöntemin diğer derslere de uygulanabileceğini belirtmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the effect of a course prepared with computer assisted programmed instruction method to students? academic achievements and to investigate reflections to student views.In the study, Instructional Technologies and Material Development course which helps teacher candidates gain the knowledge of new technologies and how to use them, and therefore has a very important place among teacher training courses has been selected. In order to teach Instructional Technologies and Material Development course with computer assisted programmed instruction method, one of the programmed instruction models called ?Linear Program Model with Washahead and Washback? has been selected and material has been developed in accordance with this model.One of the mixed designs ?Explanatory Design? in which qualitative and quantitative research methods are involved together have been used in the study. For quantitative research, ?Pretest-Posttest Control Group Experimental Design? has been employed. 40 question achievement test which was developed by utilizing the literature by the author has been used. For qualitative research, student views on the course performed with computer assisted programmed instruction method have been received with the help of a form composed of open ended questions.The sampling of the study was composed of 60 third year students enrolled in Gazi University, Faculty of School of Industrial Arts Education, Department of Family and Consumer Sciences Education who took Instructional Technologies and Material Development course during 2011?2012 academic year fall semester. Experimental and control groups have been randomly chosen. During the 7 weeks period, computer assisted programmed instruction method in Instructional Technologies and Material Development course has been implemented in 30 student experimental group and traditional instruction method has been used in 30 student control group.In the analysis of the data which is collected by the data collection tools, t-test techniques were used in qualitative case for dependent and independent groups according to sub-problems. SPSS 17.0 statistical package program was used for this. In quantitative case, data collected by student views has been analyzed with content analysis method.Results based on the findings showed that computer assisted programmed instruction method increases students? academic achievements more than traditional instruction method in Instructional Technologies and Material Development course teaching. It has been determined that students involved in the study found the method advantageous because of being able progress according to each individual?s speed, self-check, easy access, time saving and being able to progress step by step, and disadvantageous because of reduction in socialization, the need of the teacher, the probability of having technical difficulties, lack of motivation and the difficulty of working with computer. All of the experiment group students accepted the effectiveness of the method and declared that this method can be used for other courses as well.