İşletmelerde örgütsel zekânın performansa etkileri üzerine yönetici ve çalışan algıları
Manager and employee perceptions on organizational intelligence's effects on performans in enterprises
- Tez No: 317173
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AKYAY UYGUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Zekâ, Performans, Organizational Intelligence, Performance
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Büro Yönetimi Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu araştırma, işletmelerde örgütsel zekânın performansa etkileri üzerine yönetici ve çalışan algılarını araştırmak amacıyla yapılmıştır. Araştırma Çanakkale'nin Çan ilçesinde bulunan küçük ve orta ölçekli işletmeler üzerinde gerçekleştirilmiştir.İşletmelerde örgütsel zekânın performansa etkileri üzerine yönetici ve çalışan algılarını tespit etmek için anket yöntemi kullanılmıştır. Anket 1046 çalışan, 454 yönetici toplam 1500 kişiye uygulanmıştır. İşletmelerde örgütsel zekânın performansa etkileri üzerine yönetici ve çalışan algılarını ortaya koymak için elde edilen veriler aritmetik ortalama, ortanca, standart sapma ve yüzde dağılımı gibi betimsel istatistikler ile hesaplanmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkileri bulabilmek için ise t-testi, One a Way Anova ve korelasyon katsayısı testinden yararlanılmıştır.Araştırma verilerinden elde edilen sonuçlar neticesinde örgütsel zekânın cinsiyet, yaş, eğitim durumu, bölüm ve görev yapılan pozisyon değişkenleri açısından anlamlı bir ilişkinin olmadığı, çalışan sayısı ve faaliyet yılı ile firma sektörü değişkeni açısından anlamlı bir farklılık olduğu görülmüştür. Yönetici ve çalışanların performansı ile örgütsel zekâ arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the perception of organizational intelligence on performances of administrators and workers. The study was conducted on small and medium sized enterprises in Çan district of Çanakkale Province.Survey method was used to determine the perception of organizational intelligence on performances of administrators and workers. The survey was applied to total 1500 individuals (1046 workers and 454 administrators). Data obtained to demonstrate the effect of organizational intelligence on performances of administrators and workers were calculated through descriptive statistics like arithmetic mean, median, standard deviation and percentage distribution. t-testi, One-Way Anova and correlation coefficient test were used in order to determine the relationship between variables.The results of the research found no significant difference in terms of gender, age, educational level, department, working position variables of organizational intelligence and indicated significant difference in terms of the number and active years of workers and the sector of enterprise. Positive significant relationship was found between the performances of administrators and workers and organizational intelligence.