Türkiye'de ve dünya'da sağlık turizmi ve çeşitleri: Sağlık turizminin ülkemizdeki mevcut durumu ve bazı ülkelerle kıyaslanması
Turkey and the world health tourism and types: Health tourism in our country, current status and comparison of some countries
- Tez No: 317222
- Danışmanlar: PROF. DR. KAMİL AHMET KÖSE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Turizm, İşletme, Health Care Management, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sağlık Turizmi, Turizm, Health Tourism, Tourism
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Gerek ekonomik gerekse sosyal yönüyle ülkeler için önemi giderek artan turizm, dünyanın en hızlı gelişen sektörlerinden birisidir. Önceleri tatil ve gezi amaçlı olarak algılanan turizm, günümüzde sağlık turizmi şeklinde düşünülmektedir. Bu çalışmanın temel amacı; Türkiye'deki ve diğer bazı ülkelerdeki sağlık turizmi profilini inceleyerek karşılaştırma yapmak ve sağlık turizminin gelişme olanaklarını araştırmaktır. Bu karşılaştırma neticesinde ülkelerin üstünlükleri, risk ve tehditleri hakkında bilgi edinilecek ayrıca daha istikrarlı ve kararlı uygulama ve hedeflere sahip olunacaktır. Diğer yandan dünyada sağlık turizminin mevcut durumu, sağlık turizminin dış kaynak kullanım aracı olarak yorumlanması ve sağlık turizminin avantaj-dezavantajları gibi konular değişik kaynaklardan incelenerek kuramsal olarak değerlendirmeye çalışılmıştır. Özellikle Türkiye'nin sağlık turizmi konusunda avantaj-dezavantajları ve geleceğe yönelik fırsatları; ülke turizminin çeşitlendirilmesi, ülke ekonomik boyutları ve alternatif turizm olanakları kapsamında irdelenmektedir.
Özet (Çeviri)
Tourism is one the fastest developing sectors in the world with a growing importance for the countries on both economic and social aspect. Previously regarded for intensions like vacation and travel, tourism nowadays is transforming into a shape in the manner that health tourism. The main purpose of this study is analyzing the profile of health tourism in Turkey and in some other countries, making a comparison and investigating the possibilities for improvements. As a result of this comparison the information will be obtained regarding the superiorities, risks and intimidations of the countries in addition to having more stable and determined practices and objectives. On the other hand issues such as; the current situation of health tourism in global, the interpretation of health tourism in means of outsourcing, and the advantages-disadvantages of health tourism are attempted to be reviewed from various resources to have a theoretical appraisal. Especially the advantages-disadvantages and future opportunities concerning health tourism of Turkey are discussed within the scope of diversification of country tourism, country economic size and alternative tourism potentials.